Suplementy diety dedykowane diabetykom stanowią cenne uzupełnienie i wsparcie w leczeniu cukrzycy typu 2, zarówno jako dodatek do metod farmakologicznych, jak i niefarmakologicznych. Występują w formie tabletek, kapsułek lub mieszanek ziołowych do zaparzania.
Suplementy przy cukrzycy typu 2 – jak działają
W zależności od składników, które zawierają, preparaty te wykazują wielokierunkowe działanie korzystne przy leczeniu cukrzycy:
- dostarczają witamin i minerałów, których odpowiednia ilość często nie jest dostarczana wraz z pożywieniem;
- zapewniają uczucie sytości poprzez hamowanie opróżniania żołądka;
- wpływają na metabolizm węglowodanów;
- regulują wydzielanie insuliny, a w konsekwencji poziom glukozy we krwi;
- wspierają czynność trzustki;
- wspomagają mikrokrążenie;
- działają antyoksydacyjnie.
Jakie witaminy i składniki są potrzebne przy cukrzycy typu 2?
Chrom
Chrom pełni w organizmie człowieka funkcję modulatora wielu reakcji enzymatycznych. Biologicznie aktywna forma chromu zwana chromoduliną nasila działanie insuliny i insulinowrażliwość komórek. Efektem tego jest obniżenie poziomu glukozy we krwi poprzez zwiększenie jej transportu do komórek mięśni. U diabetyków chrom obniża też poziom hemoglobiny glikowanej oraz cholesterolu i kwasów tłuszczowych we krwi.
Dostępne są preparaty, które zawierają organiczne formy chromu – pikolinian chromu, mleczan chromu lub chelat aminokwasowy chromu z niacyną, glicyną lub kwasem asparaginowym oraz drożdże wzbogacone w chrom. Formy organiczne chromu cechują się lepszą przyswajalnością przez organizm człowieka.
>> Preparaty z chromem
Witaminy z grupy B
Jednym z najczęstszych powikłań cukrzycy jest neuropatia, czyli uszkodzenie nerwów, której objawami są zaburzenia czucia, skurcze i osłabienie mięśni oraz zespół stopy cukrzycowej. Istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego pełnią witaminy z grupy B, które często wchodzą w skład suplementów dla diabetyków. Szczególnie często wymienia się witaminę B12, której niedobór obserwuje się u większości diabetyków, zwłaszcza tych stosujących metforminę. Uzupełnienie poziomu witaminy B12 jest bardzo istotne, ponieważ bierze ona udział w tworzeniu krwinek oraz ochronie nerwów i mózgu. Odpowiada także za metabolizm homocysteiny – aminokwasu, którego nadmiar zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych (zawału, udaru czy miażdżycy).
>> Witaminy z grupy B
Kwas α-liponowy
Zgodnie z zaleceniami Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego stosowanie kwasu α-liponowego stanowi profilaktykę oraz leczenie neuropatii cukrzycowej. Ten nasycony kwas tłuszczowy zwiększa insulinowrażliwość komórek i znacznie obniża poziom glukozy we krwi. Ponadto dzięki silnym właściwościom antyoksydacyjnym działa neuroprotekcyjnie i neuroregeneracyjnie oraz przeciwdziała rozwojowi przewlekłych powikłań cukrzycowych.
>> Kwas alfa-liponowy
Morwa biała
W preparatach dedykowanych diabetykom można znaleźć składniki ziołowe, najczęściej morwę białą. Substancje czynne zawarte w jej liściach redukują wchłanianie węglowodanów z przewodu pokarmowego, przez co obniżają poposiłkowy poziom glukozy we krwi. Wpływają ponadto pozytywnie na profil lipidowy.
W aptece dostępne są liście morwy w saszetkach do zaparzania, wyciągi z morwy białej w formie tabletek lub kapsułek, sok pozyskiwany z liści morwy oraz preparaty wieloskładnikowe, łączące morwę z innymi ziołami (np. cynamonowcem, kozieradką, gurmarem).
Suplementy i witaminy dla diabetyków - jak stosować?
- Wszelkie preparaty dedykowane diabetykom stanowią uzupełnienie podstawowej terapii cukrzycy i nie mogą zastępować leczenia zaleconego przez diabetologa.
- Stosowanie suplementów powinno być skonsultowane ze specjalistą, aby uniknąć niespodziewanych spadków poziomu glukozy we krwi (hipoglikemii) podczas jednoczesnego zażywania z lekami przeciwcukrzycowymi.
- Preparaty dla diabetyków powinny zostać dobrane zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem pacjenta, ponieważ nadmiar witamin i minerałów przy cukrzycy może być równie niekorzystny, jak ich niedobór.