Botwinka, czyli młode liście i łodygi buraka ćwikłowego, to prawdziwa bomba witaminowa. Lista prozdrowotnych właściwości botwinki jest naprawdę długa – pomaga uregulować ciśnienie krwi, obniżyć cholesterol, wspiera wzrok, reguluje pracę układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Czy botwinkę można jeść na surowo?
Jest bardzo zdrowa, a sezon na nią zaraz się kończy! Tym prostym przepisem włączysz ją do diety

Botwinka – jak tablica Mendelejewa
Botwinkę można bez przeszkód jeść surową, chociaż najczęściej w polskich domach przygotowuje się ją w postaci zupy. Trzeba pamiętać jednak o jednej ważnej kwestii – gotowanie botwinki zmniejsza ilość dobroczynnych substancji w niej zawartych. A tych jest w niej naprawdę dużo. Botwinka zawiera: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy E, K, C oraz wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, selen i mangan.
Na oko? Botwinka!
Znajdziemy w niej także dużą zawartość luteiny, która szczególnie korzystnie działa na wzrok, chroniąc oczy przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim.
Botwinka na wysokie ciśnienie
Poza luteiną, w botwince znajduje się rutyna, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz uszczelnia naczynia krwionośne (w połączeniu z cynkiem i witaminą C), hamuje rozpad płytek krwi oraz wspomaga krążenie. Regularne włączenie botwinki do diety pomaga uregulować ciśnienie oraz cholesterol.
Ze względu na dużą zawartość błonnika botwinka wspiera pracę układu pokarmowego i reguluje rytm wypróżnień.
W ciąży też warto jeść botwinkę
Botwinka zawiera bardzo dużo kwasu foliowego, żelaza i magnezu, dlatego kobiety ciężarne powinny spożywać ją w okresie wiosennym w celu uzupełnienia witamin i minerałów.
Przepis na sałatkę z botwinki w 15 minut
Botwinkę lepiej jeść surową, niż poddawać ją długiej obróbce termicznej, np. w postaci gotowania, dlatego proponujemy wam przygotowanie z niej sałatki z lekko podsmażoną botwinką (dla osób, które nie lubią jej surowej).
Czego potrzebujesz? Do zrobienia prostej sałatki wystarczy:
- pęczek botwinki z 5 małymi buraczkami,
- 1 awokado,
- garść liści szpinaku,
- kilka suszonych pomidorków,
- garść rukoli,
- ogórek – zwykły i małosolny
- 50 g sera feta,
- 2 ząbki czosnku,
- łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku.
W pierwszej kolejności botwinkę należy dokładnie umyć, a małe buraczki obrać. Wszystko pokroić dość drobno. Na patelni lekko podsmażyć czosnek, a potem dodać botwinkę – podsmażać ją aż zmięknie. Całość przełożyć do półmiska i dodać rukolę, szpinak, pokrojone suszone pomidory, pocięte w plastry ogórki oraz pokruszony ser feta. Solą i pieprzem doprawiamy wedle uznania.
Mała uwaga – liści botwinki nie trzeba podsmażać – tylko buraczki i łodygi.
Kiszona botwina – jeszcze więcej zdrowia
Botwinka nadaje się także do kiszenia, dzięki czemu zwiększają się jej zdrowotne właściwości o dodatkowe bakterie prebiotyczne. Jak ukisić botwinkę?
Składniki:
- duży pęczek botwinki,
- 6 ząbków czosnku,
- 6 listków laurowych,
- kilka ziarenek ziela angielskiego,
- 2 łyżki soli, woda.
Wykonanie: w 2 litrach wody należy rozpuścić 2 łyżki soli. W tym samym czasie botwinkę umyć i pokroić, czosnek obrać i przekroić na pół każdy ząbek. Do słoików (składniki na około 3 słoiki) włożyć botwinkę, przyprawy i czosnek (po 2 ząbki do słoika). Następnie zalać wodą z solą i przycisnąć botwinkę, aby nie dotykała powierzchni wody. Gdy botwinka się ukisi – można ją już jeść! Taka botwinka jest świetną bazą do chłodnika, chociaż można ją jeść prosto ze słoika.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację





