• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jest bardzo zdrowa, a sezon na nią zaraz się kończy! Tym prostym przepisem włączysz ją do diety

Botwinka, czyli młode liście i łodygi buraka ćwikłowego, to prawdziwa bomba witaminowa. Lista prozdrowotnych właściwości botwinki jest naprawdę długa – pomaga uregulować ciśnienie krwi, obniżyć cholesterol, wspiera wzrok, reguluje pracę układu pokarmowego, a także zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Czy botwinkę można jeść na surowo?

świeża botwinka, łodygi i liście

Botwinka – jak tablica Mendelejewa

Botwinkę można bez przeszkód jeść surową, chociaż najczęściej w polskich domach przygotowuje się ją w postaci zupy. Trzeba pamiętać jednak o jednej ważnej kwestii – gotowanie botwinki zmniejsza ilość dobroczynnych substancji w niej zawartych. A tych jest w niej naprawdę dużo. Botwinka zawiera: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy E, K, C oraz wapń, magnez, żelazo, potas, cynk, selen i mangan.  

Na oko? Botwinka!

Znajdziemy w niej także dużą zawartość luteiny, która szczególnie korzystnie działa na wzrok, chroniąc oczy przed wysokoenergetycznym światłem niebieskim. 

>> Preparaty z luteiną

Botwinka na wysokie ciśnienie

Poza luteiną, w botwince znajduje się rutyna, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami oraz uszczelnia naczynia krwionośne (w połączeniu z cynkiem i witaminą C), hamuje rozpad płytek krwi oraz wspomaga krążenie. Regularne włączenie botwinki do diety pomaga uregulować ciśnienie oraz cholesterol.  

Ze względu na dużą zawartość błonnika botwinka wspiera pracę układu pokarmowego i reguluje rytm wypróżnień.  

W ciąży też warto jeść botwinkę

Botwinka zawiera bardzo dużo kwasu foliowego, żelaza i magnezu, dlatego kobiety ciężarne powinny spożywać ją w okresie wiosennym w celu uzupełnienia witamin i minerałów.  

>> Witaminy i minerały

Przepis na sałatkę z botwinki w 15 minut

 Botwinkę lepiej jeść surową, niż poddawać ją długiej obróbce termicznej, np. w postaci gotowania, dlatego proponujemy wam przygotowanie z niej sałatki z lekko podsmażoną botwinką (dla osób, które nie lubią jej surowej).

Czego potrzebujesz? Do zrobienia prostej sałatki wystarczy:

  •     pęczek botwinki z 5 małymi buraczkami,  
  •     1 awokado,  
  •     garść liści szpinaku,  
  •     kilka suszonych pomidorków,  
  •     garść rukoli,  
  •     ogórek – zwykły i małosolny
  •     50 g sera feta,  
  •     2 ząbki czosnku,  
  •     łyżki oliwy z oliwek
  •     sól i pieprz do smaku.  

W pierwszej kolejności botwinkę należy dokładnie umyć, a małe buraczki obrać. Wszystko pokroić dość drobno. Na patelni lekko podsmażyć czosnek, a potem dodać botwinkę – podsmażać ją aż zmięknie. Całość przełożyć do półmiska i dodać rukolę, szpinak, pokrojone suszone pomidory, pocięte w plastry ogórki oraz pokruszony ser feta. Solą i pieprzem doprawiamy wedle uznania.  

Mała uwaga – liści botwinki nie trzeba podsmażać – tylko buraczki i łodygi.  

Kiszona botwina – jeszcze więcej zdrowia

Botwinka nadaje się także do kiszenia, dzięki czemu zwiększają się jej zdrowotne właściwości o dodatkowe bakterie prebiotyczne. Jak ukisić botwinkę?

Składniki:

  • duży pęczek botwinki,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 6 listków laurowych,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego,
  • 2 łyżki soli, woda.  

Wykonanie: w 2 litrach wody należy rozpuścić 2 łyżki soli. W tym samym czasie botwinkę umyć i pokroić, czosnek obrać i przekroić na pół każdy ząbek. Do słoików (składniki na około 3 słoiki) włożyć botwinkę, przyprawy i czosnek (po 2 ząbki do słoika). Następnie zalać wodą z solą i przycisnąć botwinkę, aby nie dotykała powierzchni wody. Gdy botwinka się ukisi – można ją już jeść! Taka botwinka jest świetną bazą do chłodnika, chociaż można ją jeść prosto ze słoika.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Komary i kleszcze – najlepsze sposoby na uniknięcie tej letniej zmory

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 6.06.2018

Komary, meszki i kleszcze potrafią skutecznie uprzykrzyć wypoczynek na łonie natury. Można zminimalizować ryzyko ukąszeń, przestrzegając prostych zasad i wyposażając się w odpowiedni asortyment. Sprawdź, jak bezpiecznie usunąć kleszcza.

Czytaj więcej

Wrotycz pospolity – właściwości i zastosowanie. Wrotycz na kleszcze i komary

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 13.07.2022

Wrotycz pospolity to znana od wieków roślina zielarska. Dzięki właściwościom przeciwwirusowym, przeciwbakteryjnym i przeciwgrzybiczym pomoże pozbyć się świerzbu lub wszy, a jej intensywny ziołowy zapach sprawi, że owady będą się trzymać z daleka. Co kryje w sobie wrotycz i dlaczego nie należy go spożywać?

Czytaj więcej

Co stosować na oparzenia słoneczne? Preparaty i domowe sposoby na oparzenia

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 15.07.2022

Poparzenia słoneczne u osób żyjących w naszej strefie klimatycznej to powszechny letni problem. Rozsądnego korzystania ze słońca uczymy się na błędach, za które płacimy bolesnym rumieniem, opuchlizną, a nawet pęcherzami. Co stosować na oparzenia słoneczne? Co robić, gdy na profilaktykę jest już za późno, bo poparzona skóra wymaga natychmiastowej pomocy?

Czytaj więcej