Dieta uboga w węglowodany może obniżać wrażliwość organizmu na glukagon i wpływać niekorzystnie na jego działanie – donoszą duńscy naukowcy.
Dieta niskowęglowodanowa wpływa na wrażliwość organizmu na glukagon

Węglowodany to składniki pokarmowe, które dostarczają naszemu organizmowi ponad połowę energii. Obecne są przede wszystkim w takich produktach jak: mąka ziemniaczana, makaron, ryż, miód pszczeli, owoce i warzywa. W zbilansowanej diecie zawartość węglowodanów nie powinna przekraczać 75 proc.
Do tej pory nie zbadano, w jaki sposób zawartość węglowodanów w diecie wpływa na wrażliwość organizmu diabetyka na glukagon. Dopiero dr Ranjan wraz ze współpracownikami z kopenhaskiego szpitala uniwersyteckiego Hvidovre w Danii przebadali pod tym kątem osoby z cukrzycą typu 1. Jak donoszą naukowcy dieta niskowęglowodanowa może skutkować obniżeniem reakcji na glukagon.
Czytaj więcej: Dieta niskowęglowodanowa zmniejsza insulinooporność
Dieta niskowęglowodanowa kontra dieta wysokowęglowodanowa
W badaniu duńskich naukowców wzięło udział 10 pacjentów z cukrzycą typu 1., z których połowa stosowała dietę wysokowęglowodanową, a pięciu pozostałych – dietę niskowęglowodanową. Badacze postanowili przeanalizować poziom glukozy we krwi tych osób oraz sprawdzić, jaka jest odpowiedź organizmu na podanie glukagonu.
Czytaj także: Rola glukagonu w organizmie
Otrzymane wyniki pokazały, że zarówno poziom glukozy, jak i dawka insuliny potrzebna do wywołania hipoglikemii (niedocukrzenia), były jednakowe w obu grupach. Wykazano jednak, że osoby stosujące wysokowęglowodanową dietę były bardziej wrażliwe na działanie glukagonu w porównaniu do pacjentów stosujących niskowęglowodanową dietę. Ponadto wzrost glikemii w pierwszej grupie był znacznie wyższy i szybszy w porównaniu do drugiej grupy.
Czy otrzymane wyniki będą miały wpływ na terapię cukrzycy?
Najbardziej prawdopodobną przyczyną takich rezultatów, według badaczy, jest zmniejszenie zapasów wątrobowego glikogenu u osób spożywających dietę ubogą w węglowodany.
Płynące z badania wnioski mogą zostać wykorzystane w celu polepszenia jakości codziennego życia. Obecne badania będą punktem wyjścia do stworzenia rekomendacji dietetycznych dla diabetyków oraz określenia wrażliwości organizmu na reakcje insulina – glukagon, co może być pomocne w tworzeniu sztucznej trzustki.
Czytaj więcej: Leczenie cukrzycy dietą – co jeść w cukrzycy typu 2.?






