• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dieta niskowęglowodanowa wpływa na wrażliwość organizmu na glukagon

Dieta uboga w węglowodany może obniżać wrażliwość organizmu na glukagon i wpływać niekorzystnie na jego działanie – donoszą duńscy naukowcy.

owoce i warzywa w koszu: pomidory, cytryna, papryki, szparagi

Węglowodany to składniki pokarmowe, które dostarczają naszemu organizmowi ponad połowę energii. Obecne są przede wszystkim w takich produktach jak: mąka ziemniaczana, makaron, ryż, miód pszczeli, owoce i warzywa. W zbilansowanej diecie zawartość węglowodanów nie powinna przekraczać 75 proc.

Do tej pory nie zbadano, w jaki sposób zawartość węglowodanów w diecie wpływa na wrażliwość organizmu diabetyka na glukagon. Dopiero dr Ranjan wraz ze współpracownikami z kopenhaskiego szpitala uniwersyteckiego Hvidovre w Danii przebadali pod tym kątem osoby z cukrzycą typu 1. Jak donoszą naukowcy dieta niskowęglowodanowa może skutkować obniżeniem reakcji na glukagon.

Czytaj więcej: Dieta niskowęglowodanowa zmniejsza insulinooporność

Dieta niskowęglowodanowa kontra dieta wysokowęglowodanowa

W badaniu duńskich naukowców wzięło udział 10 pacjentów z cukrzycą typu 1., z których połowa stosowała dietę wysokowęglowodanową, a pięciu pozostałych – dietę niskowęglowodanową. Badacze postanowili przeanalizować poziom glukozy we krwi tych osób oraz sprawdzić, jaka jest odpowiedź organizmu na podanie glukagonu.

Czytaj także: Rola glukagonu w organizmie

Otrzymane wyniki pokazały, że zarówno poziom glukozy, jak i dawka insuliny potrzebna do wywołania hipoglikemii (niedocukrzenia), były jednakowe w obu grupach. Wykazano jednak, że osoby stosujące wysokowęglowodanową dietę były bardziej wrażliwe na działanie glukagonu w porównaniu do pacjentów stosujących niskowęglowodanową dietę. Ponadto wzrost glikemii w pierwszej grupie był znacznie wyższy i szybszy w porównaniu do drugiej grupy.

Czy otrzymane wyniki będą miały wpływ na terapię cukrzycy?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną takich rezultatów, według badaczy, jest zmniejszenie zapasów wątrobowego glikogenu u osób spożywających dietę ubogą w węglowodany.

Płynące z badania wnioski mogą zostać wykorzystane w celu polepszenia jakości codziennego życia. Obecne badania będą punktem wyjścia do stworzenia rekomendacji dietetycznych dla diabetyków oraz określenia wrażliwości organizmu na reakcje insulina – glukagon, co może być pomocne w tworzeniu sztucznej trzustki.

Czytaj więcej: Leczenie cukrzycy dietą – co jeść w cukrzycy typu 2.?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Dieta niskowęglowodanowa – zasady, efekty, jadłospis i przeciwwskazania

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 16.06.2025

Dieta niskowęglowodanowa pozwala zrzucić zbędne kilogramy, obniżyć poziom cukru we krwi i poprawić ogólne samopoczucie. Efekty mogą być widoczne już po 2–3 tygodniach. Dla kogo jest ten rodzaj diety?

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej