Niestety czytając etykiety gotowych przetworów na sklepowych półkach można znaleźć w nich duże zawartości cukru, nawet do 40 proc. Takich dżemów czy powideł należy unikać i to nie tylko chorując na cukrzycę. Jak zrobić dżem bez cukru? Na co zwrócić uwagę czytając etykiety sklepowych produktów?
Jest zdrowy i wartościowy, o ile nie ma cukru! W tej wersji będzie dobry dla cukrzyków

Sezonowe owoce zamknięte w słoikach na zimę – tak zwykło się mówić o dżemach czy konfiturach. Dodatek cukru sprawia, że produkty mają bardziej zwartą konsystencję oraz ułatwia ich przechowywanie. Niektóre produkty zawierają więcej dodatku cukru, inne mniej, ale diabetycy powinni szczególnie uważać na dżemy, konfitury i powidła. Same owoce już mają swój indeks glikemiczny, a dodatek cukru tylko go zwiększa.
Przygotowanie dżemu bez cukru krok po kroku
Trzeba wiedzieć, że owoce, z których przygotowujemy dżem, mają już w sobie cukier, wystarczy go z nich wydobyć. W tym celu należy rozgotować owoce i odparować wodę. W zależności od ilości pektyn w owocach konsystencja będzie gęsta lub płynna – przykładowo porzeczki czy jabłka mają dużo pektyn, więc dżem będzie gesty. Z kolei truskawki, maliny i wiśnie dadzą nam płynną konsystencję, dlatego jeśli chcemy je zagęścić, należy użyć pektyny w proszku, gumy guar lub gumy ksantanowej.
Przygotowany dżem bez cukru należy zapasteryzować – brak dodatku cukru skróci jego trwałość, dlatego zawsze należy sprawdzać domowej roboty produkty przed spożyciem, czy nie pojawiła się na nich pleśń.
Niezwykle ważne jest także przebranie owoców przed przygotowaniem. Nawet jedna zepsuta wiśnia może sprawić, że cały słoik pokryje się pleśnią w ciągu kilku dni.
>> Witaminy i minerały dla diabetyków
Zamienniki cukru – jakie?
Istnieją zamienniki cukru o niskim indeksie glikemicznym, które można wykorzystać do produkcji dżemu w razie potrzeby dosłodzenia produktu do smaku. Wśród takich produktów znajdują się np., ksylitol, stewia, erytrytol lub fruktoza.
Niektóre firmy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom diabetyków i oferują gotowe produkty z zamiennikami cukru, jednak zawsze należy czytać etykietę. Najlepsze dżemy to te wyprodukowane w stu procentach z owoców, bez cukru lub z naturalnymi słodzikami. Należy uważać na barwniki oraz substancje dodatkowe, np. syrop glukozowo-fruktozowy.
>> Słodziki i zamienniki cukru
Czy smak dżemu na znaczenie?
Może nie sam smak, ale owoce, z których jest zrobiony już tak. Chodzi o to, że osoby chore na cukrzycę powinny wybierać dżemy wyprodukowane z owoców o niskim indeksie glikemicznym, czyli np. czarnej porzeczki, truskawki, malin, wiśni, brzoskwiń, jabłek. Warto unikać dżemów bananowych, śliwkowych czy winogronowych.
>> Suplementy na prawidłowy poziom cukru
Dżem czy frużelina?
Frużelina to inaczej owoce w żelu. Łatwo je przygotować i o wiele łatwiej kupić gotowe produkty bez cukru (przynajmniej łatwiej niż dżemy bez cukru). Do przygotowania frużeliny potrzeba owoców, agaru lub żelatyny, soku z cytryny i mąki ziemniaczanej.
Czy dżemy to dobry pomysł dla diabetyka?
Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna się składać głównie z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Raz na jakiś czas dozwolone jest spożycie dżemu lub frużeliny, ale w rozsądnych ilościach.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację