• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jest zdrowy i wartościowy, o ile nie ma cukru! W tej wersji będzie dobry dla cukrzyków

Niestety czytając etykiety gotowych przetworów na sklepowych półkach można znaleźć w nich duże zawartości cukru, nawet do 40 proc. Takich dżemów czy powideł należy unikać i to nie tylko chorując na cukrzycę. Jak zrobić dżem bez cukru? Na co zwrócić uwagę czytając etykiety sklepowych produktów?

dżem bez cukru

Sezonowe owoce zamknięte w słoikach na zimę – tak zwykło się mówić o dżemach czy konfiturach. Dodatek cukru sprawia, że produkty mają bardziej zwartą konsystencję oraz ułatwia ich przechowywanie. Niektóre produkty zawierają więcej dodatku cukru, inne mniej, ale diabetycy powinni szczególnie uważać na dżemy, konfitury i powidła. Same owoce już mają swój indeks glikemiczny, a dodatek cukru tylko go zwiększa.

Przygotowanie dżemu bez cukru krok po kroku

Trzeba wiedzieć, że owoce, z których przygotowujemy dżem, mają już w sobie cukier, wystarczy go z nich wydobyć. W tym celu należy rozgotować owoce i odparować wodę. W zależności od ilości pektyn w owocach konsystencja będzie gęsta lub płynna – przykładowo porzeczki czy jabłka mają dużo pektyn, więc dżem będzie gesty. Z kolei truskawki, maliny i wiśnie dadzą nam płynną konsystencję, dlatego jeśli chcemy je zagęścić, należy użyć pektyny w proszku, gumy guar lub gumy ksantanowej.

Przygotowany dżem bez cukru należy zapasteryzować – brak dodatku cukru skróci jego trwałość, dlatego zawsze należy sprawdzać domowej roboty produkty przed spożyciem, czy nie pojawiła się na nich pleśń.

Niezwykle ważne jest także przebranie owoców przed przygotowaniem. Nawet jedna zepsuta wiśnia może sprawić, że cały słoik pokryje się pleśnią w ciągu kilku dni.

>> Witaminy i minerały dla diabetyków

Zamienniki cukru – jakie?

Istnieją zamienniki cukru o niskim indeksie glikemicznym, które można wykorzystać do produkcji dżemu w razie potrzeby dosłodzenia produktu do smaku. Wśród takich produktów znajdują się np., ksylitol, stewia, erytrytol lub fruktoza.

Niektóre firmy wychodzą naprzeciw oczekiwaniom diabetyków i oferują gotowe produkty z zamiennikami cukru, jednak zawsze należy czytać etykietę. Najlepsze dżemy to te wyprodukowane w stu procentach z owoców, bez cukru lub z naturalnymi słodzikami. Należy uważać na barwniki oraz substancje dodatkowe, np. syrop glukozowo-fruktozowy.

>> Słodziki i zamienniki cukru

Czy smak dżemu na znaczenie?

Może nie sam smak, ale owoce, z których jest zrobiony już tak. Chodzi o to, że osoby chore na cukrzycę powinny wybierać dżemy wyprodukowane z owoców o niskim indeksie glikemicznym, czyli np. czarnej porzeczki, truskawki, malin, wiśni, brzoskwiń, jabłek. Warto unikać dżemów bananowych, śliwkowych czy winogronowych.

>> Suplementy na prawidłowy poziom cukru

Dżem czy frużelina?

Frużelina to inaczej owoce w żelu. Łatwo je przygotować i o wiele łatwiej kupić gotowe produkty bez cukru (przynajmniej łatwiej niż dżemy bez cukru). Do przygotowania frużeliny potrzeba owoców, agaru lub żelatyny, soku z cytryny i mąki ziemniaczanej.

Czy dżemy to dobry pomysł dla diabetyka?

Dieta osoby chorej na cukrzycę powinna się składać głównie z produktów o niskim indeksie glikemicznym. Raz na jakiś czas dozwolone jest spożycie dżemu lub frużeliny, ale w rozsądnych ilościach.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Jest dobry dla przyszłych mam i odpowiedni dla cukrzyków. Na co jeszcze korzystnie wpływa groszek?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.07.2023

Groszek mimo małych rozmiarów zawiera gamę witamin i składników odżywczych. Zalecany jest w diecie dla cukrzyków, osób z problemami krążeniowymi, a także dla kobiet oczekujących dziecka. Jak działa groszek? Kto szczególnie powinien wykorzystywać to warzywo w kuchni?

Czytaj więcej

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.07.2023

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej

Czy wiesz, co kupujesz? Choć też pikantne, to nie jest to samo!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.08.2023

Wiele się mówi o tym, że chili wspiera metabolizm i przyspiesza odchudzanie. Polecane jest picie kawy z chili, stosowanie pieprzu cayenne, jedzenie papryczek chili, ale… czy każda pikantna papryka to chili? Warto mieć rozeznanie w tym, co kupujemy, a więc czym się różni papryka chili od pieprzu cayenne i jak wybrać odpowiednią dla siebie papryczkę?

Czytaj więcej