Na podniesienie stężenia glukozy we krwi wpływa spożywanie zbyt dużej ilości produktów zawierających cukier i syropy (np. kukurydzianego, klonowego czy fruktozowego). Poziom glukozy rośnie także przy braku aktywności fizycznej i otyłości, może wynikać też ze skłonności genetycznych i stosowania leków, np. kortykosteroidów. Jak sobie z tym radzić?
Objawy podwyższonego cukru we krwi
Pierwszym objawem, który może zaniepokoić, jest bardzo silne zmęczenie, nawet jeżeli człowiek jest wypoczęty. Zdarzają się wówczas częste drzemki, które wcale nie regenerują, wręcz przeciwnie, po obudzeniu odczuwa się jeszcze większe znużenie. Do tego dochodzi wzmożone pragnienie i częste oddawanie moczu. Zbyt wysoki poziom cukru we krwi może okazać się przyczyną nierzadko występujących infekcji. Zwłaszcza u pań objawia się to infekcjami intymnymi, ponieważ odpowiedzialne za nie grzyby potrzebują do rozwoju właśnie cukru.
>> Preparaty na infekcje intymne
Sposoby na obniżenie cukru we krwi
W pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić, jaki mamy poziom glukozy. Czy jest niepokojąco wysoki? Jaki występuje na czczo? Czy jest wysoki niezależnie od spożytego posiłku? Najszybciej można to stwierdzić po wykonaniu badania za pomocą glukometru. Wszelkie niepokojące wyniki i wątpliwości należy wyjaśnić z lekarzem, który może wprowadzić odpowiednie leczenie. Niemniej istnieje kilka metod na zmniejszenie stężenia glukozy. Podstawą jest odpowiednia dieta, aktywność fizyczna oraz odpowiednie nawadnianie organizmu. Oprócz tego można wspomagać się środkami dostępnymi w aptece. Należy jednak pamiętać, że przyjmowanie jakichkolwiek preparatów regulujących stężenie glukozy powinno być skonsultowane z lekarzem lub farmaceutą.
Tabletki na obniżenie cukru we krwi bez recepty
Większość tabletek na obniżenie cukru we krwi, które można nabyć bez recepty, zawiera składniki takie jak: morwa biała, chrom czy berberyna. Tego typu preparaty dobrze sprawdzają się u osób, u których stwierdzono podwyższony poziom glukozy, ale nie jest to jeszcze cukrzyca (diabetycy mogą sięgać po takie środki wyłącznie za zgodą diabetologa). Właściwości tabletek na obniżenie cukru we krwi mogą się okazać pomocne u osób, które walczą z nadwagą bądź otyłością.
Morwa biała
Związki czynne zawarte w morwie białej mają zdolność do wiązania się z enzymami odpowiadającymi za metabolizm cukrów. Poprzez zahamowanie ich działania nie dochodzi do rozkładu złożonych węglowodanów na proste, czyli np. glukozę. W związku z tym zdecydowanie zmniejsza się jej wchłanianie, a co za tym idzie, stężenie cukru we krwi. Ponadto wzrasta wrażliwość komórek na insulinę – hormon obniżający stężenie glukozy we krwi.
Chrom
Udowodniono, że chrom wpływa na metabolizm węglowodanów i lipidów. Mechanizm jego działania polega między innymi na zwiększeniu liczby receptorów dla insuliny. Do tego aktywuje jej receptory i stanowi czynnik tolerancji glukozy. To wszystko nasila wykorzystanie cukru i zmniejszenie jego stężenia we krwi.
Berberyna
Berberyna ma kilka właściwości, które pomagają obniżać poziom cukru we krwi: zmniejsza insulinooporność, wspomaga rozkład cukrów w komórkach i ich produkcję w wątrobie, spowalnia metabolizm węglowodanów w jelitach. Przyczynia się także do rozwoju bakterii jelitowych, co ma wpływ na przekształcanie cukrów.
Kozieradka pospolita
Nasiona kozieradki zawierają galaktomannan, który odpowiada za hamowanie wchłaniania glukozy w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu zmniejsza się jej stężenie we krwi. Ponadto kozieradka może zwiększać wrażliwość komórek na insulinę.