• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Cukier przyczynia się do zawału

Statystyczny Polak prowadzi mało aktywny tryb życia i zjada średnio 40 kg cukru rocznie – to dwa razy więcej niż dopuszczalna norma ustalona przez Światową Organizację Zdrowia - alarmują lekarze.

różne rodzaje cukru białego i brązoweho na ciemnym stole i podkładce

Cukier podwyższa poziom trójglicerydów we krwi. Zaliczane do głównych zasobów energetycznych organizmu trójglicerydy, tak samo jak cholesterol, mogą być i pożyteczne, i niebezpieczne. Niebezpieczne są w sytuacji, gdy ich poziom przekracza ustalone normy (właściwy poziom trójglicerydów to mniej niż 150 mg/dl, wynik w granicach 150-199 mg/dl jest już alarmujący, ale jeszcze dopuszczalny, przy wartościach powyżej 200 mg/dl wskazane jest leczenie, poziom powyżej 500 mg/dl wymaga natychmiastowej interwencji lekarskiej).

Wysoki poziom trójglicerydów sprawia, że krew płynie wolniej i staje się gęstsza, co może skutkować zatorem prowadzącym do zawału serca. Zablokowany przepływ krwi powoduje bowiem – i to już po kilkunastu minutach – obumieranie pozbawionych dopływu tlenu i substancji odżywczych komórek mięśnia serca.

Cukier to nadwaga i otyłość

Spożywanie nadmiernych ilości cukru, np. pod postacią ciastek z kremem, pączków i innych słodyczy, oraz siedzący tryb życia to gwarantowana nadwaga, która często prowadzi do otyłości. Dlaczego? Ano dlatego, że dieta bogata w cukry jest dietą wysokokaloryczną, a niespożytkowane kalorie odkładają się w organizmie w postaci tłuszczu.

Warto o tym pamiętać, bo otyłość to nie tylko problem natury estetycznej, ale coś o wiele poważniejszego – przyczynia się ona do powstania wielu chorób, w tym choroby wieńcowej, cukrzycy, zespołu zaburzeń oddychania w czasie snu, zmian zwyrodnieniowych stawów, a nawet niektórych nowotworów złośliwych, takich jak rak jelita grubego.

Przy czym najniebezpieczniejsza jest otyłość brzuszna, w której tłuszcz odkłada się w obrębie klatki piersiowej i jamy brzusznej (poważne zagrożenie otyłością występuje u mężczyzn o obwodzie pasa powyżej 102 cm i u kobiet o obwodzie pasa powyżej 88 cm).

Cukier niszczy wszystkie organy

Nadmierna ilość cukru ma negatywny wpływ na każdy narząd. Początkowo cukier jest magazynowany w wątrobie w formie glukozy (glikogenu), a gdy jest go w nadmiarze, dochodzi do przeciążenia tego organu, a nadmiar glikogenu powraca do krwi w formie kwasów tłuszczowych, które zostają rozlokowane w każdej części ciała i magazynowane w najmniej aktywnych miejscach: na brzuchu, pośladkach, piersiach. Później kwasy tłuszczowe wędrują dalej, do aktywnych narządów takich jak serce i nerki, co powoduje osłabienie ich funkcji, a to już początek degeneracji całego organizmu. 

Cukier żywi raka

To, że metabolizm guzów złośliwych jest w dużej mierze uzależniony od spożycia glukozy, udowodnił niemiecki biochemik Otto Heinrich Warburg, który za swoje odkrycie otrzymał Nagrodę Nobla w 1931 roku. Glukoza jest pożywieniem dla szybko mnożących się komórek nowotworowych, choć trzeba zaznaczyć, że niejedynym, co z kolei oznacza, że jeśli już rak się pojawi, nie da się go zagłodzić, nawet jeżeli dopływ cukru do organizmu zostałby całkowicie odcięty. A nawet więcej, takie działanie może się źle skończyć, ponieważ nowotwór zmieni metabolizm, przystosuje się i przetrwa, a chory zagłodzi pozostałe zdrowe tkanki i narządy, które potrzebują cukrów do pozyskiwania energii niezbędnej do życia (oczywiście w umiarkowanych dawkach).

Cukier przyczyną trądziku

U młodych ludzi w okresie dojrzewania nadmiar białego cukru w diecie jest jedną z przyczyn trądziku. Ogłosił to światu dr Loren Cordain, profesor Colorado State University i członek Amerykańskiego Instytutu Żywienia, uważany za eksperta w dziedzinie diety paleolitycznej (tzw. dieta praprzodków). Z jego badań wynika jednoznacznie, że nastolatki, które unikają jedzenia słodyczy pod każdą postacią, nie mają problemów z cerą.

Zabójczy cukier spożywczy

Pod nazwą „cukier spożywczy” kryje się sacharoza produkowana z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej, z kolei z chemicznego punktu widzenia cukry to inna nazwa węglowodanów. Cukier to produkt wysokoenergetyczny: 100 g cukru to aż 400 kcal – pustych kalorii, ponieważ cukier pozbawiony jest składników odżywczych. Jedzenie go nie przynosi więc żadnego pożytku, a wręcz przeciwnie – wpływa destrukcyjnie na fizjologię organizmu i przyczynia się do nadwagi.

Te produkty to kopalnia cukru

Szkodliwy wpływ na zdrowie ma spożywanie nie tylko samego cukru, np. jako dodatku do herbaty, ale też wszystkich produktów spożywczych bogatych w cukier, a więc słodzonych napojów, słodyczy, deserów i – choć może to wydaje się dziwne – słonych przekąsek.

Cukier obecny jest także w jeszcze mniej oczywistych produktach, np. w ketchupie, musztardzie, gotowych klopsach, pierogach, krokietach, wegańskich pulpetach, a nawet w wędlinie, pasztecie czy parówkach.

Wolne od cukru nie są też produkty powszechnie uważane za zdrowe. Mowa tu o jogurtach (zwłaszcza tych z dodatkami), „bogatych w wapno”, mleczno-czekoladowych batonikach dla dzieci, batonikach fit dla dorosłych czy wszelkiego rodzaju płatkach śniadaniowych. 

Warto wiedzieć ! Cukier brązowy nie jest zdrowszy niż biały

Co prawda brązowy cukier trzcinowy ma nieco mniej kalorii niż biały, ale różnica jest tak niewielka, że właściwie bez znaczenia. Poza tym cukier biały jest rafinowany, co oznacza, że w procesie oczyszczania zniszczeniu ulegają obecne w nim witaminy i minerały. Cukier trzcinowy, z racji tego, że jest nierafinowany, zawiera pewne ilości witamin i minerałów, ale znów są to ilości tak minimalne, że nie równoważą negatywnych skutków jego nadmiernego spożycia. Zdrowszym zamiennikiem dla cukru białego jest więc nie cukier trzcinowy, ale np. miód.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Uzależnienie od słodyczy – objawy, jak z nim walczyć?

Autor:

Joanna Mazurek

Data aktualizacji: 31.07.2025

Człowiek uzależniony od cukru je słodycze codziennie, a nawet po każdym posiłku. Spożywanie cukru przynosi bowiem chwilową ulgę, zadowolenie i łatwo łagodzi stres. Wiele osób zajada też w ten sposób nudę i negatywne emocje. Od czego zacząć leczenie uzależnienia od słodyczy?

Czytaj więcej

Słodziki czy cukier – co wybrać? Różnice i wpływ na zdrowie

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 27.07.2023

Cukier poza walorami smakowymi zapewnia natychmiastową dawkę energii, jedzony w nadmiarze sprzyja rozwojowi wielu chorób, jak miażdżyca, próchnica, cukrzyca czy otyłość. Jako mniej kaloryczne zamienniki cukru stosuje się więc słodziki, jednak i one nie są pozbawione wpływu na nasze zdrowie.

Czytaj więcej

Rodzaje cukrów dodawanych do żywności. Określenia dla cukru na etykietach

Autor:

Eulalia Damsz-Słomiak

Data publikacji: 31.07.2017

W ciągu ostatnich lat nastąpił wyraźny wzrost spożycia cukru przez Polaków. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego, w 2020 r. średnie spożycie cukru na jednego mieszkańca Polski wynosiło 42,7 kg. Spożywamy zarówno cukier w postaci nieprzetworzonej, np. cukier rafinowany do słodzenia herbaty lub kawy, jak i cukier w postaci przetworzonej, czyli dodany do słodyczy, słodkich napojów, przekąsek czy dań wysokoprzetworzonych. Jakie zamienniki cukru są wykorzystywane do produkcji żywności? Czy są zdrowsze od cukru? Do jakich chorób może doprowadzić spożywanie ich w nadmiarze?

Czytaj więcej