• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sacharyna – czy jest bezpieczna dla zdrowia?

Sacharyna jest zaliczana do syntetycznych substancji słodzących. Charakteryzuje się dużą siłą słodzącą i niskim ładunkiem energetycznym. To sprawia, że często można ją spotkać w produktach typu „light” bądź przeznaczonych dla diabetyków. Czy w ślad za tym idą korzyści dla naszego zdrowia?

Kobieta słodzi herbatę słodzikiem

Właściwa nazwa sacharyny to imid kwasu o-sulfobenzoesowego. Na etykietach znajdziemy ją natomiast pod symbolem E 954. Wyglądem przypomina cukier – ma postać białego krystalicznego proszku, który dobrze rozpuszcza się w wodzie. Zostawia jednak w ustach gorzki metaliczny posmak. Ocenia się, że może być jest od 200 do 700 razy słodsza od sacharozy.

Czytaj również: Sorbitol – niskokaloryczny słodzik, na który trzeba uważać

Tu kupisz: Słodziki dla diabetyków

Zastosowanie sacharyny

Ze względu na pozostawianie gorzkiego posmaku sacharyna nigdy nie występuje samodzielnie w żywności. Łączy się ją z innymi substancjami słodzącymi (np. z cyklaminianem), które chronią odczuwanie słodyczy.

Sacharynę można spotkać w napojach bezalkoholowych, dżemach, cukierkach, owocach konserwowych, wypiekach (nie traci swoich właściwości pod wpływem temperatury) i w gumach do żucia. Jej rolą jest ograniczenie podaży energii w produkcie oraz poprawa jego zapachu i smaku.

Kontrowersje wokół sacharyny

Badania przeprowadzone w Kanadzie udowodniły, że zbyt duże spożycie sacharyny może prowadzić do zwiększonego ryzyka wystąpienia raka pęcherza moczowego u szczurów płci męskiej, których rodzice także otrzymywali nadmierne ilości sacharyny. Wyniki te zadecydowały o tym, że w Kanadzie sacharyna nie jest dopuszczalnym dodatkiem do żywności (co ciekawe, można ją kupić w aptece i  używać jako słodzik, gdy nie można słodzić cukrem).

Mimo że później wykazano, iż mechanizm odpowiadający za wystąpienie raka pęcherza u szczurów, nie występuje u ludzi, restrykcji nie złagodzono. Dzisiaj sacharyna dopuszczona jest do spożycia w 90 krajach na świecie. W Polsce można ją stosować tylko przy produkcji żywności przeznaczonej dla diabetyków. Dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) ustalono na 5 mg na kilogram masy ciała na dobę.

Sacharyna – skutki uboczne

Sacharyny nie podejrzewa się już o działanie rakotwórcze, jednak trzeba ją umiejętnie dawkować. W zbyt dużych ilościach powoduje bowiem wysokie stężenie mocznika we krwi, białkomocz i działa alergennie. Zabroniona jest również w diecie kobiet w ciąży, gdyż może przenikać przez łożysko.

Interesujące są także badania, które wykazały, że sacharyna u myszy powoduje zwiększenie ilości przyjmowanego pożywienia, przyrost masy ciała i zwiększone odkładanie tkanki tłuszczowej. Nie wiadomo jednak, czy podobny mechanizm występuje u ludzi. Niemniej jednak, takie konsekwencje są zaprzeczeniem celu jej stosowania (ma przecież pomagać w odchudzaniu) i dają do myślenia.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Syrop klonowy, syrop z agawy, a może daktylowy lub orkiszowy – jaki wybrać?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 28.02.2018

Syrop klonowy to produkt bezsprzecznie kojarzony z Kanadą. Daktyle często wykorzystuje się w słodkich wypiekach, więc i syrop wydaje się naturalną konsekwencją. Meksykańska agawa to roślina, która nie występuje w Polsce, a orkisz to przecież kasza! Jak to wszystko ma się do syropów do słodzenia?

Czytaj więcej

Miód – czy zdrowo jest nim słodzić?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 24.02.2018

W sezonie jesienno-zimowym miód święci triumfy. Nic dziwnego ma przecież działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Miód skutecznie radzi sobie również z kaszlem. Na tym jego zalety się nie kończą, więc to już wystarczy, by stwierdzić, że jest bardziej pożądany w codziennej diecie niż biały cukier. Czy to jednak oznacza, że można nim słodzić do woli? Czy wtedy wyjdzie nam to na zdrowie?

Czytaj więcej

Ksylitol – właściwości, zastosowanie. Czy ksylitol chroni przed próchnicą?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 17.10.2022

Ksylitol to naturalna substancja słodząca pozyskiwana głównie z brzozy. Jest alternatywą dla zwykłego cukru – ma znaczenie niższy indeks glikemiczny i niemal o 40% mniej kalorii! Ksylitol, mimo że jest słodki, nie powoduje próchnicy, a może nawet sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu.

Czytaj więcej