• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Miód – czy zdrowo jest nim słodzić?

W sezonie jesienno-zimowym miód święci triumfy. Nic dziwnego ma przecież działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Miód skutecznie radzi sobie również z kaszlem. Na tym jego zalety się nie kończą, więc to już wystarczy, by stwierdzić, że jest bardziej pożądany w codziennej diecie niż biały cukier. Czy to jednak oznacza, że można nim słodzić do woli? Czy wtedy wyjdzie nam to na zdrowie?

Słoik miodu

Powiedzmy sobie jasno: lepiej nie słodzić niż słodzić. Zarówno cukier, jak i miód, są źródłem węglowodanów prostych, które bardzo szybko podnoszą stężenie glukozy we krwi. O ile w diecie zdrowego człowieka nie jest to zbyt groźne, o tyle dla diabetyków może to stanowić problem. Nie oznacza to jednak, że miód jest całkowicie zabroniony – właściwe wyrównanie cukrzycy i odpowiednia kontrola wartości cukru przed i po posiłku pozwalają na włączenie do dwóch łyżeczek miodu do diety.

>> Słodziki zamiast cukru – czy to bezpieczne?

Indeks glikemiczny miodu

Trzeba pamiętać, że miód miodowi nierówny. W zależności od pochodzenia miody wykazują różny skład, a tym samym różnie wpływają na poziom cukru we krwi. Najmniejszą wartością IG równą 32, a tym samym najniższą kalorycznością, charakteryzują się miody akacjowe, a najwyższą – nawet do 87 – miody wielokwiatowe.

Ponadto warto zawsze mieć na uwadze, że rozpuszczenie miodu w wodzie lub herbacie dodatkowo zwiększa IG. Dla uproszczenia można przyjąć, że jedna łyżeczka miodu dostarcza 48 kcal, a jedna jego łyżka to jeden wymiennik węglowodanowy. Wiedza ta może okazać się przydatna w stanach hipoglikemii – wtedy o wiele zdrowiej jest wypić łyżkę miodu rozpuszczoną w pół szklanki letniej wody niż sięgać po nafaszerowanego chemią cukierka.

Miód – instrukcja obsługi

Podstawową rzeczą, którą trzeba wiedzieć o miodzie jest to, że w temperaturze powyżej 50 stopni Celsjusza traci właściwości zdrowotne. W praktyce oznacza to, że dodawać go warto jedynie do przestudzonej herbaty, a pieczenie ciast z miodem nie ma większego sensu.

Miód domaga się również przechowywania w temperaturze od 10 do 14 stopni, bez dostępu promieni słonecznych i w szczelnie zamkniętym słoiku. Wszystko po to, by uniemożliwić rozkład enzymów przez światło i wchłanianie – mogących się przyczynić do jego fermentacji – wody i zapachów z powietrza.

Miód – na co uważać?

Jedzenie miodu od czasu do czasu rzeczywiście może wyjść nam na zdrowie, o ile nie damy się oszukać na zakupach. Przede wszystkim – czytajmy etykiety! Jeśli widnieje na nich napis „mieszanka miodów niepochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej” lub „mieszanka miodów pochodzących z państw członkowskich Unii Europejskiej  i spoza Unii Europejskiej”, słoik odłóżmy na półkę. Bardzo prawdopodobne, że w ich składzie znajduje się tani chiński miód zawierający antybiotyki, którymi karmione są chińskie pszczoły. Ponadto mogą być w nich obecne także obce pyłki, które silnie uczulają. Nie dajmy się również naciągnąć na sztuczny miód. Ta mieszanka słodzików i konserwantów tylko udaje miód, a szkód może wyrządzić o wiele więcej niż biały cukier.

Reasumując: słodzenie miodem (ale tylko prawdziwym!) przestudzonej herbaty jest zdrowsze niż słodzenie jej białym cukrem, pod warunkiem że nie ma alergii na miód, a w przypadku diabetyków – tylko przy wyrównanej cukrzycy. Jednak ze słodzenia warto zrezygnować, jeśli jest taka możliwość. Imbir, cytryna, cynamon i goździki tylko czekają, by nieco urozmaicić smak Twojej herbaty.
Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Uzależnienie od słodyczy – objawy, jak z nim walczyć?

Autor:

Joanna Mazurek

Data aktualizacji: 31.07.2025

Człowiek uzależniony od cukru je słodycze codziennie, a nawet po każdym posiłku. Spożywanie cukru przynosi bowiem chwilową ulgę, zadowolenie i łatwo łagodzi stres. Wiele osób zajada też w ten sposób nudę i negatywne emocje. Od czego zacząć leczenie uzależnienia od słodyczy?

Czytaj więcej

Fruktoza – czy rzeczywiście jest zdrowa? Właściwości, występowanie oraz nietolerancja fruktozy

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 17.10.2022

Fruktoza naturalnie występuje w owocach i warzywach. Tak jak glukoza szybko dostarcza energii, jednak wchłania się wolniej, a nagromadzenie fruktozy może wywołać ból brzucha albo biegunkę. Fruktoza ma jednak niski indeks glikemiczny, a jej metabolizm zachodzi bez udziału insuliny, dlatego jest zalecana diabetykom jako zamiennik białego cukru.

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej