• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Fruktoza – czy rzeczywiście jest zdrowa? Właściwości, występowanie oraz nietolerancja fruktozy

Fruktoza naturalnie występuje w owocach i warzywach. Tak jak glukoza szybko dostarcza energii, jednak wchłania się wolniej, a nagromadzenie fruktozy może wywołać ból brzucha albo biegunkę. Fruktoza ma jednak niski indeks glikemiczny, a jej metabolizm zachodzi bez udziału insuliny, dlatego jest zalecana diabetykom jako zamiennik białego cukru.

Fruktoza - wzór chemiczny cząsteczki, składającej się z atomów węgla, tlenu i wodoru. Fruktoza jest cukrem prostym (monosacharydem) tak jak glukoza.

Fruktoza – co to jest?

Fruktoza to jeden z cukrów prostych, naturalnie występuje przede wszystkim w owocach (stąd nazwa), warzywach i miodach. Cukier ten pełni w organizmie taką samą funkcję jak większość węglowodanów – zapewnia szybki zastrzyk energii. Fruktoza metabolizowana jest w wątrobie.

Co istotne, proces jej przemiany oraz wchłaniania zachodzi zdecydowanie wolniej niż w przypadku innych cukrów, co może powodować nagromadzenie fruktozy w organizmie i skutkować dolegliwościami ze strony układu pokarmowego, jak bóle brzucha czy biegunka. Fruktoza wraz z glukozą tworzą tradycyjny biały cukier.

Fruktoza – gdzie występuje w pożywieniu?

Wysoką zawartość fruktozy mają zwłaszcza słodkie owoce, takie jak brzoskwinie, gruszki, jabłka czy banany. Fruktoza występuje również w nieco bardziej kwaśnych owocach, takich jak grejpfruty czy pomarańcze.

W przypadku warzyw fruktozę można znaleźć m.in. w cebuli, papryce, dyni, szparagach czy porze, choć występuje w znacznie mniejszych ilościach niż w owocach.

Zastosowanie fruktozy – do czego się ją wykorzystuje?

Fruktoza wykorzystywana jest przede wszystkim jako substancja słodząca. W gotowych produktach zwykle występuje jako syrop glukozowo–fruktozowy lub kukurydziany. Znaleźć ją można nie tylko w typowych słodyczach czy gazowanych napojach, ale również np. w dżemach.

Fruktoza wykorzystywana jest również jako konserwant produktów spożywczych dzięki higroskopijności, czyli zdolności wiązania wody. Dlatego też można znaleźć ją m.in. w pieczywie lub wędlinach – fruktoza wówczas zapewnia dłuższą świeżość i przydatność produktu do spożycia.

Glukoza i fruktoza – jaka jest między nimi różnica?

Zarówno fruktoza, jak i glukoza to cukry proste, dostarczające energii organizmowi. Obie substancje należą również do tzw. cukrów redukcyjnych, co oznacza, że zmniejszają stężenie wodorotlenków i tlenków metali.

Fruktoza może zwiększać apetyt

Glukoza i fruktoza różnią się jednak budową i odziaływaniem na organizm. Przede wszystkim glukozę uważa się za substancję w pełni zdrową, pozytywnie działającą np. na pracę mózgu. Z kolei fruktoza może powodować m.in. wzrost apetytu, co tłumaczy zwiększoną chęć jedzenia podczas picia słodkich napojów.

Fruktoza a glukoza – tempo wchłaniania

Inną różnicą jest tempo metabolizowania – glukoza jest cukrem najszybciej przetwarzany przez organizm, z kolei fruktoza – najwolniej. Dlatego też organizm sprawniej poradzi sobie z większą ilością glukozy niż fruktozy. Oprócz tego glukoza jest pierwszym cukrem wykorzystywanym jako źródło energii np. podczas intensywnego treningu.

Fruktoza – znaczenie spożywania dla sportowców

Nie zaleca się spożywania jednakowych ilości fruktozy i glukozy (głównym węglowodanem energetycznym powinna być glukoza), jednak sportowcom wytrzymałościowym, szczególnie długodystansowym, fruktoza może posłużyć jako dodatkowe źródło energii, np. jako dodatek do napoju izotonicznego przygotowanego na dłuższy dystans. Taki napój izotoniczny poza naturalnymi cukrami powinien zawierać również witaminy i minerały, wytracane wraz z potem.

Czy fruktoza jest zdrowa?

Fruktoza dostarczana organizmowi w małych dawkach nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia. Jednak spożywanie jej w zbyt dużych ilościach – szczególnie w postaci przetworzonej, może przyczyniać się do rozwoju niektórych chorób.

>> Słodziki czy cukier – co wybrać? Różnice i wpływ na zdrowie

Fruktoza a miażdżyca i otyłość

Fruktoza ma właściwości aterogenne, czyli związane z zaburzeniami w obrębie działania lipidów w organizmie. Z tego też powodu może sprzyjać występowaniu miażdżycy. Oprócz tego produktem ubocznym metabolizowania fruktozy jest kwas moczowy, który prowadzi do zwiększenia twardości tętnic i również może zwiększać ryzyko wystąpienia rozwoju miażdżycy. Spożywanie fruktozy sprzyja także powstawaniu otyłości (fruktoza odkłada się w tkance tłuszczowej, gdyż nie jest szybko metabolizowana).

Fruktoza a próchnica

Dla bakterii bytujących w śluzówce jamy ustnej i na zębach cukry są idealnym źródłem pożywienia i energii. Fruktoza jako cukier sprzyja więc pogorszeniu stanu jamy ustnej i może powodować rozwój próchnicy lub paradontozy.

Fruktoza a cukrzyca – czy fruktoza nadaje się dla diabetyków?

Fruktoza ma niski indeks glikemiczny, a jej metabolizm zachodzi bez udziału insuliny, dzięki czemu cukier ten nie wpływa bezpośrednio na gospodarkę insulinową. Jako słodzik – zamiennik tradycyjnego cukru fruktoza jest więc polecana diabetykom.

Czy fruktoza wspomaga odchudzanie?

Fruktoza ma nieco niższy indeks glikemiczny niż inne cukry, dlatego może wydawać się idealnym słodzikiem dla osób na diecie. Jej metabolizm nie wymaga jednak działania insuliny, co nie jest korzystne dla osób zdrowych. Insulina jest hormonem regulującym produkcję leptyny i greliny. Grelina to tzw. hormon głodu, mobilizujący organizm do poszukiwania pożywienia, a leptyna to hormon sytości, informujący o tym, kiedy organizm jest już najedzony. Ograniczenie aktywności insuliny może zaburzać pracę tych hormonów i sprawiać, że odchudzanie będzie mniej skuteczne.

>> Wahania glikemii – czy można ich uniknąć?

Czy fruktoza powoduje raka?

Spożywanie wszystkich cukrów prostych w zbyt dużej ilości, w tym również fruktozy, zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór. Warto jednak wiedzieć, że dotyczy to przede wszystkim występowania cukru w postaci przetworzonej, jak np. syrop glukozowo–fruktozowy, zwany też kukurydzianym. Syrop ten spożywany w nadmiarze może sprzyjać przede wszystkim wystąpieniu raka wątroby, trzustki oraz jelita grubego.

Fruktozy występującej naturalnie nie da się w tak dużym stopniu nagromadzić w organizmie, dlatego jedzenie owoców, nawet tych słodkich, nie niesie takiego ryzyka.

>> Aspartam – co to za substancja? Czy aspartam jest szkodliwy?

Nietolerancja fruktozy – jak ją rozpoznać? Objawy

Nietolerancja fruktozy to nadwrażliwość układu pokarmowego na ten składnik. Objawy nietolerancji fruktozy to:

  • gazy i wzdęcia,
  • silny ból brzucha,
  • mdłości,
  • biegunka,
  • wymioty,
  • ogólne osłabienie, a nawet omdlenie;
  • zwiększona senność.

W przypadku podejrzenia nietolerancji fruktozy należy wykonać tzw. wodorowy test oddechowy. Pozwala on określić ilość bakterii w wydychanym powietrzu. Patogeny te rozwijają się m.in. w jelicie grubym i cienkim, a ich nagromadzenie wymaga podjęcia odpowiednich działań medycznych. Jeśli test wodorowy potwierdzi nietolerancję fruktozy, to wówczas konieczne jest wprowadzenie odpowiedniej diety, redukującej ilość fruktozy w codziennym jadłospisie.

Fruktozemia – co to jest?

Zjawiskiem innym niż nietolerancja fruktozy jest fruktozemia, jedna z chorób metabolicznych. To choroba wrodzona, rozwijająca się na skutek niedoboru enzymu związanego z metabolizmem fruktozy. Konsekwencją fruktozemii są m.in. krwotoki, żółtaczka, zwiększona senność i zmęczenie, drgawki, utrata apetytu, niewydolność nerek i wątroby. Oprócz tego fruktozemia może powodować opóźnienia w rozwoju dziecka.

Zastanawiasz się, czy możesz bezpiecznie stosować fruktozę? Zapytaj dietetyka

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Jak imprezować z cukrzycą – mini poradnik w 5 krokach

Autor:

Psycholog, edukator diabetologiczny Katarzyna Gajewska

Data publikacji: 19.10.2017

Nie trudno się domyślić, że osoby z cukrzycą muszą uważać bardziej niż inni, także wtedy gdy idą na imprezę. Zbyt duża ilość alkoholu połączona z tańcami i papierosami, a także nadmiernym obżarstwem może się źle skończyć. Zachęcam do lektury wskazówek, jak postępować, gdy impreza już się rozkręci.

Czytaj więcej

Słodziki zamiast cukru – czy to bezpieczne?

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 5.09.2023

Sztuczne słodziki wymyślono jako zdrowsze zamienniki cukru. Ich wpływ na nasz organizm jest jednak wciąż przedmiotem badań. Najnowsze pokazują, że słodziki mogą nam zarówno szkodzić, jak i mieć korzystny wpływ terapeutyczny w niektórych problemach zdrowotnych.

Czytaj więcej

Miód – czy zdrowo jest nim słodzić?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 24.02.2018

W sezonie jesienno-zimowym miód święci triumfy. Nic dziwnego ma przecież działanie antybakteryjne i wzmacnia odporność. Miód skutecznie radzi sobie również z kaszlem. Na tym jego zalety się nie kończą, więc to już wystarczy, by stwierdzić, że jest bardziej pożądany w codziennej diecie niż biały cukier. Czy to jednak oznacza, że można nim słodzić do woli? Czy wtedy wyjdzie nam to na zdrowie?

Czytaj więcej