• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Sorbitol – niskokaloryczny słodzik, na który trzeba uważać

Sorbitol jest zaliczany do grupy półsyntetycznych środków słodzących. Przemysłowo uzyskuje się go w procesie uwodornienia glukozy w obecności niklu. W naturze występuje w owocach – przede wszystkim w gruszkach, jabłkach, śliwkach, wiśniach, morelach i brzoskwiniach. Czy stanowi zdrowy zamiennik cukru?

Słodzik na stole

Właściwości fizykochemiczne sorbitolu podobne są do właściwości cukru – jest białym proszkiem (może mieć też postać płatków), łatwo rozpuszczalnym w wodzie o delikatnie słodkim smaku. W odróżnieniu od sacharozy nie rozpuszcza się w alkoholu i przy zetknięciu z językiem daje chłodny efekt – stąd też często bywa stosowany w gumach do żucia i pastach do zębów.

>> Co to jest erytrol? Czy erytrol jest kaloryczny?

Sorbitol to nie tylko słodzik

Sorbitol jest odporny na wysoką temperaturę, brązowienie nieenzymatyczne i hydrolizę, co zapewnia mu dobrą trwałość. Dzięki temu często bywa wykorzystywany jako stabilizator produktów żywnościowych – odpowiada za utrzymanie ich wilgotności i tekstury. Dobra rozpuszczalność w wodzie pozwala mu zwiększać ciśnienie osmotyczne roztworów, co sprawia, że działa konserwująco.

Ponadto często bywa łączony z sacharyną, gdyż maskuje jej gorzki posmak, i z sacharozą, ponieważ zapobiega jej krystalizacji. Paradoksalnie najmniej znaczące wydają się właściwości słodzące sorbitolu – jego słodkość określa się na 50−60proc. słodkości sacharozy, czyli zdecydowanie mniej niż innych słodzików.

Sorbitol chroni zęby i ma mało kalorii

Jeden gram sorbitolu dostarcza 2,6 kcal, więc pozwala na zredukowanie ilości dostarczanej energii, pod warunkiem że z uwagi na niemal dwukrotnie niższą słodkość niż w przypadku sacharozy nie będziemy używać go dwa razy więcej.

Nie zwiększa także zawartości glukozy we krwi i nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny, więc wydaje się być świetną alternatywą dla diabetyków (niestety, tylko „wydaje się”, o czym będzie dalej). Cechuje go także oporność na działanie bakterii wywołujących próchnicę, więc chroni zęby, a nie im szkodzi.

Niekoniecznie dla diabetyków

Coraz częściej zauważa się, że sorbitol może powodować zaburzenia w pracy żołądka i jelit. W zależności od indywidualnej wrażliwości od 10 do 50 g dziennie może wywoływać u dorosłych albo lekkie zaburzenia trawienia, albo ciężkie biegunki. U dzieci już dużo niższe dawki mogą być szkodliwe. U niemowląt nawet sorbitol zawarty w sokach owocowych może być niebezpieczny. Powoduje bowiem gromadzenie wody w jelitach, co prowadzi do biegunek, a jego fermentacja w jelicie grubym może stać się przyczyną nadmiaru gazów.

Niestety, mimo że wskazuje się sorbitol dla cierpiących na cukrzycę, jest podejrzenie, że przyczynia się do nefropatii cukrzycowej – częstego powikłania tej choroby. Ponadto właściwości osmotyczne sorbitolu – tak pożądane w wyrobach spożywczych – mogą przyczyniać się do upośledzenia funkcjonowania nerek.

Sorbitol znajdziemy w cukierkach, czekoladach, ciastkach, lodach, marmoladach, dżemach, przetworach mlecznych i w wielu napojów. Jest dopuszczony do obrotu w Polsce i w niewielkich ilościach nie stanowi zagrożenia dla osób dorosłych. Z ostrożnością jednak powinni podchodzić do niego diabetycy.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Fruktoza – czy rzeczywiście jest zdrowa? Właściwości, występowanie oraz nietolerancja fruktozy

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 17.10.2022

Fruktoza naturalnie występuje w owocach i warzywach. Tak jak glukoza szybko dostarcza energii, jednak wchłania się wolniej, a nagromadzenie fruktozy może wywołać ból brzucha albo biegunkę. Fruktoza ma jednak niski indeks glikemiczny, a jej metabolizm zachodzi bez udziału insuliny, dlatego jest zalecana diabetykom jako zamiennik białego cukru.

Czytaj więcej

Uzależnienie od słodyczy – objawy, jak z nim walczyć?

Autor:

Joanna Mazurek

Data aktualizacji: 31.07.2025

Człowiek uzależniony od cukru je słodycze codziennie, a nawet po każdym posiłku. Spożywanie cukru przynosi bowiem chwilową ulgę, zadowolenie i łatwo łagodzi stres. Wiele osób zajada też w ten sposób nudę i negatywne emocje. Od czego zacząć leczenie uzależnienia od słodyczy?

Czytaj więcej

Ksylitol – właściwości, zastosowanie. Czy ksylitol chroni przed próchnicą?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 17.10.2022

Ksylitol to naturalna substancja słodząca pozyskiwana głównie z brzozy. Jest alternatywą dla zwykłego cukru – ma znaczenie niższy indeks glikemiczny i niemal o 40% mniej kalorii! Ksylitol, mimo że jest słodki, nie powoduje próchnicy, a może nawet sprzyjać obniżaniu poziomu cholesterolu.

Czytaj więcej