Syrop klonowy to produkt bezsprzecznie kojarzony z Kanadą. Daktyle często wykorzystuje się w słodkich wypiekach, więc i syrop wydaje się naturalną konsekwencją. Meksykańska agawa to roślina, która nie występuje w Polsce, a orkisz to przecież kasza! Jak to wszystko ma się do syropów do słodzenia?
Syrop klonowy, syrop z agawy, a może daktylowy lub orkiszowy – jaki wybrać?

Każdy z czterech tytułowych syropów swoją konsystencją i barwą przypomina miód – do miodu jest mu zdecydowanie bliżej niż do białego cukru rafinowanego. Produktów tych można używać do słodzenia napojów, do owsianek, do polewania omletów i naleśników albo do wypieków. Jakie są właściwości poszczególnych syropów?
Czytaj również: Miód – czy zdrowo jest nim słodzić?
1. Syrop orkiszowy – ma niższy indeks glikemiczny niż cukier, wywiera korzystny wpływ na funkcjonowanie żołądka i śledziony. Trzeba jednak pamiętać, że orkisz jest bardzo starą odmianą pszenicy, co oznacza, że syrop zawiera gluten. Powinni zatem wystrzegać się go wszyscy chorujący na celiakię lub nietolerujący glutenu.
2. Syrop z agawy – diabetyków na pewno ucieszy wiadomość, że jego IG wynosi jedynie 15, więc jest słodkością, na którą mogą sobie pozwolić. Ponadto zawiera inulinę, która działa korzystnie na rozwój mikroflory bakteryjnej w jelitach, zapobiega zaparciom i obniża poziom cholesterolu we krwi.
3. Syrop klonowy – jest źródłem wapnia, magnezu, cynku, fosforu, potasu, manganu oraz witamin z grupy B. Dostarcza również kwasu abscyzynowego, który uwrażliwia komórki tłuszczowe na insulinę i stymuluje komórki trzustki do jej wydzielania. Ponadto odkryto, że działa przeciwcukrzycowo, gdyż obniża poziom enzymów, które odpowiadają za przekształcenia węglowodanów. Niestety, jego IG równe 65 sprawia, że mogą sobie na niego od czasu do czasu pozwolić tylko ci diabetycy, którzy swoje wahania poziomów glukozy we krwi mają pod kontrolą.
4. Syrop daktylowy – zawiera duże ilości błonnika, więc zdecydowanie przyspiesza perystaltykę jelit i usprawnia metabolizm. Warto wiedzieć, że daktyle są naturalnym źródłem salicylanów – związków wykazujących podobne działanie do aspiryny. Ponadto syrop chroni wątrobę i nerki, działa przeciwnowotworowo oraz przeciwbakteryjnie, a także wspomaga układ odpornościowy. Zła wiadomość jest taka, że IG daktyli wynosi 70, więc nie są wskazane w codziennej diecie cukrzycowej.
Każdy z tych syropów na pewno kupimy w sklepie z ekologiczną żywnością. Niemniej jednak, o ile w domowym zaciszu trudno pozyskać syrop z klonu, agawy czy z orkiszu, o tyle nic nie stoi na przeszkodzie, by zabrać się za daktyle.
Przepis na syrop z daktyli: 100 g suszonych (niesiarkowanych!) owoców zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie miksujemy i już możemy cieszyć się zdrowym syropem. |
---|
Przepis jest bardzo prosty: 100 g suszonych (niesiarkowanych!) owoców zalewamy 200 ml wrzątku i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie miksujemy i już możemy cieszyć się zdrowym syropem. Ze względu na właściwości odżywcze syropy są dużo lepszym wyborem niż biały cukier. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że one także dostarczają węglowodanów prostych i nie są wskazane w zbyt dużych ilościach.