• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Gluten – celiakia, alergia czy nietolerancja?

W ostatnich latach mamy do czynienia ze swoistą modą na „niejedzenie glutenu”. Coraz częściej eliminujemy go ze swojej diety, tłumacząc się tym, że zdiagnozowaliśmy u siebie alergię. Z reguły swoje wnioski opieramy jedynie na obserwacji własnych reakcji i nie popieramy ich żadnymi badaniami. Czy takie postępowanie jest słuszne?

na stole leży pieczywo, kłosy i ziarna zboża

Niepożądane reakcje po zjedzeniu pokarmu zawierającego gluten nie muszą być skutkiem alergii. Wyróżniamy bowiem celiakię (czyli enteropatię glutenową) – autoimmunologiczną chorobę uwarunkowaną genetycznie, nadwrażliwość na gluten niebędącą celiakią (NGNS) oraz IgE-zależną alergię na pszenicę. Każda z nich wymaga odmiennego traktowania.

Gluten – co to jest?

Gluten to nierozpuszczalny polipeptyd (czyli białko), bogaty w glutaminę i prolinę. Występuje w ziarnach takich zbóż jak pszenica (w której stanowi 80 proc. białek), żyto i jęczmień. Pełni funkcję spoidła – tworząc z wodą przestrzenną strukturę, nadaje pszennemu ciastu plastyczną, kleistą i ciągliwą konsystencję. Ponadto sprawdza się świetnie jako wypełniacz, więc znaleźć go można także w produktach, które z pszenicą nie mają zbyt wiele wspólnego: w napojach mlecznych, w kawie zbożowej, w serach pleśniowych.

Czemu gluten może być groźny?

U osób, które są podatne na spożycie glutenu, powoduje on reakcję zapalną w części proksymalnej jelita cienkiego. Jej skutkiem jest zmniejszenie powierzchni wchłaniania wraz z upośledzeniem wchłaniania wielu witamin (A, D, E, K, B9, B12) i składników mineralnych (żelazo). Co więcej, stan zapalny stymuluje wydzielanie płynów do jelita i wywołuje biegunkę. Zaburzone wchłanianie objawia się zatem bólami i wzdęciami brzucha, a w dłuższej perspektywie – utratą masy ciała i chorobami wynikającymi z niedoborów witamin i składników mineralnych (m.in. niedokrwistością).

Czytaj także: Co to jest atopia?

Celiakia – ważne geny!

Celiakia jest chorobą uwarunkowaną genetycznie, która uaktywnia się w odpowiednich warunkach środowiskowych. Dla jej wystąpienia znaczenie mają przebyte infekcje (zarówno te w dzieciństwie, jak i późniejsze), zmiany w mikroflorze jelit, a także długość karmienia piersią (szczególnie ważne jest karmienie między 4. a 6. miesiącem życia, kiedy do diety wprowadzany jest gluten). Częstość jej występowania w krajach wysokorozwiniętych określa się na 1 proc., przy czym u kobiet stwierdza się ją 2–3 razy częściej niż u mężczyzn. Poza klasycznymi objawami jelitowymi (biegunki, bóle, wzdęcia, zaparcia) u chorych obserwuje się spadek masy ciała, niski wzrost, drażliwość, przewlekłe zmęczenie, a w badaniach krwi – podwyższone stężenie aminotransferaz.

NGNS – po czym poznać?

Niestety, na razie nie udało się jednoznacznie wskazać ani mechanizmów immunologicznych nadwrażliwości na gluten niebędącej celiakią (NGNS), ani jej markerów serologicznych czy zmian histopatologicznych. Rozpoznanie NGNS opiera się na wykluczeniu celiakii i zależnej od IgE alergii na pszenicę. Schorzenie objawia się biegunkami, bólami brzucha, depresją, zmęczeniem, wysypką skórną, które następują w odpowiedzi na zjedzenie pokarmów zawierających gluten lub inne białka zboża.

Czytaj także: Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

IgE-zależna alergia na pszenicę

W odróżnieniu od pozostałych form nadwrażliwości w przypadku IgE-zależnej alergii na pszenicę nie trzeba nawet zjadać pokarmu zawierającego pszenicę, by wystąpiły niepożądane reakcje. Czasem wystarczy, że uczulające drobiny dostaną się do organizmu drogą oddechową (inhalacja mąki pszennej). Mówimy wtedy o tzw. astmie piekarzy. Warto zaznaczyć, że winowajcą tym razem wcale nie jest gluten – objawy wywołuje białko należące do frakcji albumin/globulin i najczęściej jest nim inhibitor amylazy trypsyny. Ze strony układu oddechowego alergia ta powoduje zapalenie spojówek, katar i pokrzywkę kontaktową. Warto wiedzieć, że kiedy to spożycie pszenicy następuje w niewielkim odstępie czasu od dużego wydatkowania energii, możemy mieć do czynienia z wysiłkową alergią na pszenicę. Objawia się ona obrzękiem naczyniowym, dusznością, a nawet wstrząsem anafilaktycznym. Często występuje u dzieci!

Jak diagnozowana jest alergia na gluten, celiakia, NGNS i IgE-zależna alergia na pszenicę?

Diagnostyka każdej z dolegliwości obejmuje różne spektrum badań. Wykonuje się zarówno badania serologiczne, jak i histopatologiczne, a także testy skórne i testy prowokacji. Jeśli po zjedzeniu pszennej bułki czujemy się źle, warto poddać się badaniom. Jeśli okaże się, że to celiakia, trzeba dietę zmienić na stałe i zachęcić do badań także krewnych. Jeśli alergia na pszenicę – wszystkie niepszeniczne produkty z dodatkiem glutenu mogą być dla nas bezpieczne. Jeśli natomiast mamy do czynienia z NGNS, to może wystarczy zmodyfikować dietę tylko na jakiś czas. Warto się badać!

Czytaj: Diagnostyka atopowego zapalenia skóry (AZS): testy skórne

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Alergia pokarmowa – czym jest, co może ją wywołać, jakie daje objawy?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Alergie pokarmowe są rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. To niepożądane reakcje pokarmowe, które – w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej – angażują układ immunologiczny. Mogą one dotyczyć każdego narządu i układu, a ich objawy mogą zagrażać życiu. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem.

Czytaj więcej

Zespół chińskiej restauracji – czy to nadwrażliwość na glutaminian sodu?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Specyficznym rodzajem nadwrażliwości pokarmowej jest zespół chińskiej restauracji (zwany również chorobą Kwoka). Jak łatwo się domyślić, dotyczy on spożycia potraw kuchni chińskiej. Co takiego znajduje się w chińszczyźnie, że może ona powodować objawy tak silnej nietolerancji, że doczekała się własnej nazwy? Cóż, badacze w tej kwestii nie są do końca zgodni.

Czytaj więcej

Czy banany powodują zaparcia?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Czy to prawda, że banany mogą powodować zaparcia? Jem je dość często i zauważyłam problemy z wypróżnianiem. Słyszałam sprzeczne opinie – niektórzy twierdzą, że banany pomagają na trawienie, inni, że wręcz przeciwnie. Zastanawiam się, czy to może mieć związek z tym, jak dojrzały jest owoc, albo z moją dietą. Czy warto je ograniczyć lub zamienić na coś innego?

Czytaj więcej

Uczulenie na antybiotyki – czy wysypka to jedyny objaw? Co stosować w razie takiej alergii?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 23.09.2025

Uczulenia na antybiotyki stanowią około 10% wszystkich alergicznych reakcji polekowych. Pojawiają się zarówno wśród dorosłych, jak i dzieci, choć ryzyko wystąpienia wzrasta wraz z wiekiem. Ulegają im częściej kobiety niż mężczyźni, a alergia na antybiotyk nierzadko pojawia się u osób, które wcześniej dobrze tolerowały lek.

Czytaj więcej

Uczulenie na spermę – jak rozpoznać alergię na nasienie partnera?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 1.09.2025

W ciągu ostatnich lat coraz więcej kobiet opisuje występowanie objawów alergicznych po stosunku, które mogą wynikać z uczulenia na nasienie partnera. Pierwszy taki przypadek opisano w 1976 roku, a do roku 2011 było ich tylko 80. Jednak przypuszcza się, że liczba kobiet doświadczających problemów alergicznych po stosunku może być dużo większa.

Czytaj więcej