Czy to prawda, że banany mogą powodować zaparcia? Jem je dość często i zauważyłam problemy z wypróżnianiem. Słyszałam sprzeczne opinie – niektórzy twierdzą, że banany pomagają na trawienie, inni, że wręcz przeciwnie. Zastanawiam się, czy to może mieć związek z tym, jak dojrzały jest owoc, albo z moją dietą. Czy warto je ograniczyć lub zamienić na coś innego?
Czy banany powodują zaparcia?
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.
Banany są bogatym źródłem minerałów i witamin. Zawierają dużą ilość potasu, magnez, fosfor, β-karoten, wapń, żelazo oraz witaminy B1, B2, B3, C, E i błonnik pokarmowy. Dzięki zawartości błonnika wspomagają pracę układu trawiennego i wpływają pomocniczo na regulację pracy jelit. Błonnik przyspiesza bowiem pasaż jelitowy i zwiększa objętość stolca.
Wiele właściwości bananów zależy jednak od stopnia dojrzałości owocu. W procesie dojrzewania skrobia zawarta w owocu przekształca się w cukry proste, więc dojrzałe banany są bardziej kaloryczne i mają wyższy indeks glikemiczny niż te twarde i jeszcze zielone. Niedojrzałe banany zawierają skrobię oporną. Nie jest ona trawiona w jelicie cienkim, ale trafia do jelita grubego, gdzie ulega procesowi fermentacji. W wyniku fermentacji powstają krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, wspierające mikroflorę jelitową i wspomagające regenerację śluzówki jelit.
Pacjenci z problemami ze strony przewodu pokarmowego i zaburzeniami trawiennymi powinni unikać spożywania dużych ilości bananów, zwłaszcza niedojrzałych owoców, które mogą być cięższe do strawienia. Pojawiające się zaparcia należy wiązać przede wszystkim ze spożywaniem niedojrzałych bananów i indywidualną reakcją organizmu. Na trudności w wypróżnianiu bardzo duży wpływ ma picie bardzo małych ilości wody oraz dieta uboga w błonnik pokarmowy. Istotnym elementem leczenia przewlekłych zaparć jest więc modyfikacja stylu życia, w tym nawyków żywieniowych. Podstawowym działaniem powinno być zwiększenie spożycia produktów, które są źródłem błonnika pokarmowego – przede wszystkim warzyw, owoców, pełnoziarnistych produktów zbożowych, nasion roślin strączkowych, orzechów i pestek (np. słonecznika, dyni, siemienia lnianego). Zgodnie z danymi Światowej Organizacji Zdrowia zalecane dzienne spożycie błonnika pokarmowego to 25 g. Warzywa i owoce powinny być dostarczane do organizmu w ilościach około 400 g na dobę, przy czym warzyw w diecie powinno być więcej niż owoców. Działanie błonnika przy zaparciach jest odpowiednie, gdy równocześnie podaż wody jest na odpowiednim poziomie. Bardzo ważne jest więc zwiększenie ilości wypijanych płynów, głównie wody. Zaleca się picie przynajmniej 2,5 litra na dobę.
Warto sięgać po kiszonki, które korzystnie wpływają na mikrobiotę jelitową. Należy przy tym pamiętać, że każda dieta powinna być dostosowana do potrzeb pacjenta.