• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Błonnik – wszystko co warto o nim widzieć. Ile błonnika dziennie należy spożywać

Błonnik chroni przed chorobami serca, udarem, cukrzycą, rakiem jelita grubego. Spożywanie większych ilości błonnika może zmniejszać ryzyko przedwczesnego zgonu, m.in. z powodu infekcji i schorzeń oddechowych. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca konsumpcję 27-40 gram błonnika na dzień.

Kompozycja pokarmów bogatych w błonnik (orzechy, banany, mąka z pełnego przemiału)

Niedobór błonnika w dziennej racji pokarmowej uważa się za jeden z podstawowych czynników decydujących o rozwoju otyłości. Potwierdzono, że spożywanie pokarmów o wysokiej zawartości włókna roślinnego powoduje, że uczucie sytości odczuwane jest znacznie wcześniej, zanim zostanie dostarczona organizmowi nadmierna ilość energii.

Czytaj więcej: Mysimba - rewolucja w leczeniu otyłości?

Czytaj więcej: Xenical - lek na odchudzania. Jak działa? Kto może go stosować?

Brak w pożywieniu odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego prowadzi m.in. do zaparć, a także przyczynia się do zwiększenia częstości występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak:

  • miażdżyca,
  • kamica żółciowa,
  • uchyłkowatość jelit,
  • nowotworów jelita grubego,
  • nowotwór sutka u kobiet.

Niedoborom błonnika pokarmowego w diecie przypisuje się również zwiększenie ryzyka rozwoju innych chorób przewodu pokarmowego, takich jak:

  • zapalenie wyrostka robaczkowego,
  • hemoroidy
  • polipy jelita grubego.

Co to jest błonnik?

Pod pojęciem „błonnik pokarmowy” kryje się obszerna grupa polisacharydowych składników odżywczych o niskim indeksie glikemicznym, obejmująca m.in. celulozy, hemicelulozy, gumy, ligniny i pektyny.

Włóknik (błonnik) jest jadalną częścią produktów roślinnych (owoców, warzyw, zbóż), która - choć nie poddaje się trawieniu - ma korzystny wpływ na różne procesy fizjologiczne zachodzące w naszym organizmie. Żywność bogata w błonnik zapobiega np. zaparciom i bólom towarzyszącym hemoroidom.

Błonnik - nie tylko na zaparcia

Istnieją dwa rodzaje błonnika:

  1. błonnik nierozpuszczalny to między innymi celuloza, pełniąca rolę wypełniacza;
  2. błonnik rozpuszczalny po zjedzeniu zaczyna zamieniać się w galaretę.

 Najwięcej błonnika pokarmowego rozpuszczalnego znajduje się w:

  • suchych nasionach roślin strączkowych,
  • płatkach owsianych,
  • marchwi,
  • dyni,
  • burakach,
  • czarnej i czerwonej porzeczce,
  • aronii,
  • malinach,
  • gruszkach,
  • winogronach.

Błonnik rozpuszczalny niemal w całości ulega degradacji bakteryjnej w jelicie grubym, jest pożywką dla bakterii. Stymuluje rozwój flory bakteryjnej jelita grubego. Błonnik rozpuszczalny pęcznieje w środowisku wodnym jelita cienkiego, tworzy tam żele o dużej lepkości, przez co zwiększa gęstość treści pokarmowej.

Funkcje błonnika - jak działa błonnik

Błonnik wspomaga:

  • perystaltykę jelit,
  • ułatwia wypróżnianie i zrzucanie zbędnych kilogramów,
  • pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi,
  • pomaga kontrolować glikemię;
  • redukuje ciśnienie tętnicze,
  •  łagodzi stany zapalne,
  • usuwa z organizmu różne toksyny.

Obserwacje naukowe pokazują, że społeczeństwa spożywające większą ilość włókna pokarmowego (do 30–40 gram na dobę) w mniejszym stopniu zapadają na miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca i

zawały. W ten sposób przyczynia się do spadku ryzyka chorób układu krążenia, cukrzycy, otyłości, a nawet - jak sugerują niektóre badania - pewnych nowotworów.

Błonnik - badania naukowe

Na temat działania błonnika na organizm człowieka wciąż przybywa badań. Naukowcy z Narodowego Instytutu Badań nad Rakiem w Rockville (USA) przeanalizowali dane zebrane wśród ponad 219 tys.

mężczyzn i niemal 169 tys. kobiet biorących udział w długoterminowym studium dotyczącym związku między dietą a stanem zdrowia (AARP Diet and Health Study). Jego uczestnicy wypełniali na początku ankiety dotyczące spożycia różnych pokarmów. Stan zdrowia badanych śledzono średnio przez 9 lat. W tym okresie zmarło ponad 20 tys. panów i ponad 13 tys. kobiet. Naukowcy zebrali informacje na temat przyczyn ich zgonów.

Okazało się, że osoby spożywające najwięcej błonnika (czyli 29,4 gram dziennie w przypadku mężczyzn i 25,8 gram w przypadku kobiet) były o 22 proc. mniej narażone na zgon z różnych przyczyn, w porównaniu z tymi, którzy konsumowali go najmniej (odpowiednio 12,6 gram dziennie oraz 10,8 gram).U osób, których dieta była najbogatsza w błonnik, ryzyko zgonu z powodu schorzeń układu krążenia, chorób zakaźnych i oddechowych spadało o 24-56 proc. u mężczyzn i o 34-59 proc. u kobiet.

Bardziej szczegółowa analiza wykazała, że związek ten dotyczył głównie błonnika z produktów pełnoziarnistych, a nie z innych źródeł, jak owoce czy warzywa. Spożycie go było w największym stopniu związane ze spadkiem ryzyka zgonu ze wszystkich przyczyn, a także z powodu chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów i chorób układu oddechowego.

Nasze wyniki dostarczają przekonujących dowodów na to, że w zaleceniach żywieniowych warto skupić się na zwiększeniu ilości błonnika w diecie i na zastąpieniu wysoko przetworzonych ziaren pełnymi. Zmniejsza to ryzyko pojawienia się różnego rodzaju chorób i zgonu z ich powodu - podkreśla jeden z autorów publikacji prof. Jim Mann z University of Otago.

Niestety, jak podają autorzy opracowania, na świecie większość ludzi spożywa dziennie mniej niż 20 g błonnika dziennie. Naukowcy zwracają też uwagę, że analiza dotyczyła naturalnego błonnika, a nie dodawanego do pożywienia.

Błonnik chroni przed nowotworami?

Zdaniem naukowców, zwiększenie porcji błonnika do 35 gramów dziennie może zmniejszyć ryzyko występowania niektórych nowotworów nawet o 40 procent. Badania wykazały, że błonnik może mieć wpływ na występowanie nowotworów żołądka. Spożywanie większych ilości błonnika zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów przewodu pokarmowego.

Dieta bogata w błonnik

Za źródło włókna pokarmowego uważany jest produkt, który zawiera przynajmniej 3 g błonnika w 100 g lub przynajmniej 1,5 g błonnika na 100 kcal.

Spośród produktów zbożowych najlepszym źródłem włókna pokarmowego są:

  • kasza gryczana,
  • kasza jęczmienna,
  • ryż brązowy,
  • pieczywo żytnie,
  • pieczywo mieszane z dodatkiem ziaren,
  • pieczywo pszenne z mąki graham,
  • płatki zbożowe pszenne i żytnie,
  • otręby.

Zawartość błonnika w warzywach przeciętnie wynosi 2,5 procent. Na szczególną uwagę zasługują nasiona roślin strączkowych, które charakteryzują się bardzo wysoką zawartością tego składnika.

Zawartość włókna pokarmowego w owocach przeciętnie wynosi około 2 procent. Dobrym źródłem błonnika są orzechy oraz suszone owoce.

Jak dawkować błonnik?

Suplementy diety zawierające błonnik pokarmowy są ważne dla profilaktyki chorób przewodu pokarmowego. Oczywiście, tylko w przypadku kontrolowanej suplementacji. W każdym przypadku przy wyborze preparatu z błonnikiem należy skonsultować się z lekarzem lub farmaceutą.

W Polsce dzienne spożycie błonnika kształtuje się na poziomie 15 g. Według danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dzienne spożycie błonnika pokarmowego w ilości 25 gramów umożliwia prawidłową pracę jelit u zdrowych osób dorosłych. U dorosłych z takimi problemami, jak zbyt duże stężenie cholesterolu, cukrzyca, otyłość zaleca się 30–40 gramów błonnika dziennie. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek powinien przyjmować 30–40 g błonnika na dobę. Dawki tej nie należy jednak przyjmować jednorazowo. Należy pamiętać, że w przypadku stosowania suplementów diety – jako jedynej formy dostarczania błonnika, osiągnięcie tego poziomu może okazać się niemożliwe. Wiele preparatów dostępnych obecnie na rynku zawiera bowiem niewystarczające stężenie niestrawnego włókna pokarmowego.

W cukrzycy typu 2 oraz chorobie niedokrwiennej serca polecane są produkty będące źródłem rozpuszczalnej frakcji włókna roślinnego (warzywa i owoce zawierające pektyny, gumy i śluzy). Nie ma konieczności uzupełniania diety w zbyt dużą ilość płynów, gdyż mogą one przyspieszać tworzenie żeli oraz powodować wzdęcia, a w skrajnych przypadkach niedrożność przewodu pokarmowego. Podobne niebezpieczeństwo istnieje przy jednoczesnym spożywaniu błonnika z alkoholem.

Aby nie dopuścić do możliwości przedawkowania - kluczowym źródłem składnika powinna być jedynie żywność.

Środki ostrożności i przeciwwskazania przy suplementacji błonnika

W aptekach oferowane są liczne preparaty zawierające błonnik. Preparaty z błonnikiem zaleca się jako uzupełnienie diety, jeśli nie udaje się dostarczyć do organizmu człowieka odpowiedniej ilości błonnika wraz z produktami spożywczymi.

Kupując preparat zawierający błonnik, należy zwrócić uwagę na to, czy jest on w postaci stałej, czy sypkiej i czy jasno opisane są zasady odmierzania porcji i zamieszczona jest informacja, ile błonnika dostarczy zalecana porcja. Często takie preparaty zawierają oprócz błonnika inne składniki.

Zawsze należy zapytać o zalecaną ilość błonnika swojego lekarza.

Choroby, w których zbyt duże spożycie błonnika jest niewskazane:

  • zapalenie żołądka lub wrzód żołądka,
  • stany zapalne wątroby,
  • zapalenie trzustki, dróg żółciowych, jelit
  • niedokrwistość.

Szczególne środki ostrożności przy suplementacji błonnika powinny zachować osoby w podeszłym wieku z objawami nietolerancji na składniki mineralne.

Preparaty z błonnikiem zmniejszają skuteczność statyn i doustnych leków przeciwzakrzepowych. Suplementy z błonnikiem znacznie ograniczają przyswajalność wapnia, żelaza, magnezu, miedzi i cynku oraz witamin z grupy B. Zbyt duże ilości błonnika pokarmowego zmniejszają wchłanianie tłuszczów, co jednocześnie zmniejsza wchłanianie witamin w nich rozpuszczalnych (witaminy A, D, E i K).

Połykanie dużych ilości tabletek z błonnikiem może być niebezpieczne. Po zbyt małym nasyceniu wodą zwiększają one swą objętość i mogą utkwić w gardle lub w jelitach, co w konsekwencji powoduje wzdęcia, bóle brzucha i podrażnienie żołądka. Dodatkowo, jeśli nie ma wystarczającej ilości wody, dochodzi do zaparć. Aby zoptymalizować skuteczność suplementów, powinno się wypijać przynajmniej 2 litry wody dziennie.

Zastosowanie rozpuszczalnego błonnika w kuracjach odchudzających budzi wiele kontrowersji. Łączenie chromu z błonnikiem, który teoretycznie wspomaga wchłanianie pierwiastka, może wywierać negatywny wpływ na organizm u cukrzyków.

Źródło:

"Dieta. Zasady zdrowego żywienia. Apteczne preparaty z błonnikiem", mp.pl

"Regulujący błonnik", swiat-zdrowia.pl

"Błonnik naturalny", suplindex.pl

Najczęściej zadawane pytania dotyczące błonnika

Odpowiednio duża podaż błonnika przedłuża uczucie sytości. Dzięki temu uczucie głodu pojawia się po dłuższym czasie, a spożywane porcje posiłków są mniejsze. Błonnik pomaga też stabilizować poziom cukru we krwi poprzez jego szybsze obniżanie, dzięki czemu przeciwdziała hiperglikemii. WHO wskazuje, że podaż 25 g błonnika dziennie pomaga chronić organizm przed chorobami dietozależnymi oraz wyeliminować problem zaparć.

Zbyt duże spożycie produktów bogatych w błonnik może powodować biegunkę. Spożywanie błonnika należy ograniczyć też w przypadku występowania niektórych chorób,  takich jak np. zapalenie żołądka lub trzustki, niedokrwistość, występowanie wrzodów żołądka lub zapalenie dróg żółciowych. We wszystkich tych przypadkach wysokie spożycie błonnika może zaostrzyć objawy choroby, dodatkowo pogłębiając stan zapalny. Wątpliwości w tym zakresie należy skonsultować z dietetykiem.

Na niedobór błonnika narażone są osoby, których dieta zawiera duże ilości produktów wysokoprzetworzonych. Najczęściej występującym objawem niewystarczającej podaży błonnika są przewlekłe zaparcia. Niedobór błonnika jest też czynnikiem zwiększającym ryzyko wystąpienia chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, nowotwory przewodu pokarmowego oraz cukrzyca. Osoby ograniczające spożycie błonnika częściej odczuwają głód i spożywają większe porcje posiłków, dlatego mogą mieć problemy z kontrolowaniem masy ciała.

Błonnik pokarmowy stanowi mieszaninę wielu substancji roślinnych, w tym celulozy, pektyny, ligniny i śluzów roślinnych. Można go podzielić na rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny, a w diecie powinny znaleźć się oba jego rodzaje. Dobrym źródłem błonnika rozpuszczalnego są np. otręby, ziarna zbóż i mąka pełnoziarnista. Z kolei błonnika rozpuszczalnego dostarczają m.in. ziemniaki, brązowy ryż oraz jabłka i cytrusy.

Poznaj naszego eksperta
Iga Hintz

Iga Hintz

Autorka publikacji z zakresu tematyki zdrowotnej i społecznej. Zdrowy styl życia jest dla niej jedną z największych wartości.

Zobacz także

Co zawierają preparaty na odchudzanie?

Autor:

Iga Hintz

Data publikacji: 7.01.2019

Do dyspozycji mamy kilkadziesiąt suplementów diety, które mają pomagać w walce ze zbędnymi kilogramami. Te, które reklamowane są jako preparaty odchudzające, najczęściej zawierają: chrom, błonnik, multiwitaminy, karnitynę, chitosan, kwas linolowy (CLA) i magnez.

Czytaj więcej

Jak wybrać najlepszą dla siebie dietę?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.03.2018

Zbyt duży obwód talii to przede wszystkim zagrożenie dla zdrowia. Niestety zdarza się, że wybieramy te diety, które obiecują szybkie efekty, nie zastanawiając się, czy są bezpieczne.

Czytaj więcej

Xenical (orlistat) – lek na odchudzanie. Jak działa? Kto może go stosować?

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 8.03.2019

Xenical to lek na receptę mający ułatwić redukcję masy ciała osobom ze znaczną nadwagą i otyłością. Obok Mysimby jest to drugi na polskim rynku preparat na odchudzanie wydawany z przepisu lekarza wg ściśle określonych wskazań. Xenical ogranicza kaloryczność diety o ok. 30% poprzez hamowanie wchłaniania tłuszczów.

Czytaj więcej