• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Domowy chleb na zakwasie – to wcale nie takie trudne!

Upieczenie chleba wymaga trochę pracy, ale nic potem nie równa się z jego smakiem i aromatem unoszącym się w domu. Do tego potrzebny będzie zakwas. Podpowiadamy, jak go przygotować.

chleb na zakwasie

Nasza Czytelniczka Krystyna Lipińska-Jacewicz przesłałam nam przepis na pyszny domowy chleb na zakwasie z dodatkiem czarnuszki oraz suszonych owoców. Dzielimy się nim prędko z Wami, na zdjęciach od Pani Krystyny wygląda bardzo smakowicie!

>> Chleb bezglutenowy – przepis

Chleb na zakwasie – składniki

  • 1 kg mąki żytniej typ 720,
  • 4 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 2 łyżki soli,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 l wody,
  • 750 g zakwasu z mąki typu 2000.

Chleb na zakwasie – przygotowanie

Wyrobić ciasto i odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce, potem jeszcze raz dobrze wyrobić i odłożyć trochę ciasta (pół słoika, z tego powstanie zakwas). Niezakręcony słoik należy schować do lodówki. Do pozostałej części ciasta dodać 2 łyżki czarnuszki i 2 łyżki oleju, wymieszać. Dwie blaszki o wymiarach 35 × 11 wysmarować margaryną. Do jednej foremki przełożyć połowę ciasta. Do drugiej części ciasta dodać owoce suszone (śliwki, żurawinę), wymieszać i przełożyć do drugiej foremki.

Ciasto musi stać pod ściereczką (bez przeciągu) w ciepłym miejscu aż urośnie. Im zakwas silniejszy, tym szybciej ciasto rośnie. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 200 C. Ciasto po wyrośnięciu skropić wodą. Chleb piec w takiej temperaturze ok. 20 min, a potem zmniejszyć do 180 C i piec godzinę. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i spryskać wierzch wodą.

Chleb własnego wyrobu

Jak przygotować zakwas na chleb?

Słoik z ciastem dobrze zakręcić po godzinie, gdy się wychłodzi. Trzymać w lodówce. Dwa dni przed następnym pieczeniem chleba wyjąć słoik z lodówki i „dokarmić” zakwas − dodać 3 łyżki mąki typ 200 i ćwierć szklanki cieplej wody.

Następnego dnia i jeszcze kolejnego trzeba zrobić to samo. Przez ten czas słoik niech stoi przykryty gazą w szafce w kuchni.

Nie trzeba myć słoika, wystarczy wyrzucić zakwas, na ściankach naczynia zostaje jego resztka i dzięki temu mamy coraz silniejszy zakwas.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Zielone smoothie z kiwi – prosty przepis na orzeźwienie

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 7.06.2018

Potrzebujesz orzeźwienia po ciężkim dniu pracy? Wystarczą trzy składniki: lód, banany i kiwi. Wypróbuj prosty przepis na zielone smoothie.

Czytaj więcej

Przepis na koktajl energetyczny – prościej się nie da!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 30.05.2018

Błyskawiczny koktajl energetyczny - z bananem, truskawkami i szpinakiem. Zdrowo, pysznie i szybko – z ulubionymi dodatkami, w dowolnych proporcjach. Spróbuj!

Czytaj więcej

Bezglutenowy pasztet z soczewicy − przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 20.09.2017

Pasztet to danie, które od razu kojarzy się z mięsem. Jednak od pewnego czasu testuję pasztety przygotowywane z różnych warzyw i kasz. Taka propozycja to strzał w dziesiątkę dla osób na diecie bezglutenowej.

Czytaj więcej