• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zielone smoothie z kiwi – prosty przepis na orzeźwienie

Potrzebujesz orzeźwienia po ciężkim dniu pracy? Wystarczą trzy składniki: lód, banany i kiwi. Wypróbuj prosty przepis na zielone smoothie.

Zielony koktajl z kiwi, bananów i lodu

Lato sprzyja prostym daniom przygotowywanym z sezonowych owoców i warzyw. Świetną propozycją są błyskawiczne w przygotowaniu koktajle. Dziś prezentujemy przepis na zielone smoothie z kiwi, który przesłała nam Czytelniczka Monika.

>> Przepis na koktajl energetyczny – prościej się nie da!

Zielone smoothie z kiwi – składniki

By przygotować smoothie potrzebujemy:

  • 3 kiwi,
  • dojrzały banan,
  • pokruszony lód.

Zblenduj banana z dwoma owocami kiwi, następnie dodaj pokruszony lód. Plasterki kiwi mogą posłużyć do ozdobienia koktajlu. Można również dodać listek mięty lub melisy. Samo zdrowie!

Misa ze składnikami do koktajlu

Właściwości zdrowotne kiwi

Mały owoc kiwi ma wiele dobrych dla zdrowia właściwości i zawiera cenne witaminy oraz minerały. Najwięcej ma w sobie witaminy C, bogaty jest również w witaminy z grupy B, witaminy A, E i K. Ponadto jest źródłem m.in. wapnia, fosforu, magnezu, potasu, żelaza oraz luteiny.

Kiwi może wpływać na obniżenie ciśnienia tętniczego, hamuje agregację płytek krwi, zapobiegając zakrzepom, a także obniża poziom trójglicerydów. Ponadto dzięki wysokiej zawartości witaminy C owoc ten wzmocni organizm w walce z infekcjami.

Owoce kiwi są źródłem luteiny, więc chronią oczy przed zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Dodatkowo pomagają na zaparcia i poprawiają przemianę materii.

Banany – sycąca słodycz

Banany z powodzeniem zastępują biały cukier w deserach, np. lodach lub koktajlach. Są energetyczną przekąską, pełną żelaza, aminokwasów, błonnika, witamin oraz przeciwutleniaczy. Dzięki dużej zawartości magnezu oraz witamin z grupy B koją nerwy i przeciwdziałają zmęczeniu. Naukowcy twierdzą, że banany to naturalne antydepresanty.

Sięgnij po te owoce także wtedy, gdy borykasz się z dodatkowymi kilogramami. Dzięki temu, że są tak bardzo sycące i zawierają wiele substancji odżywczych, zapobiegają napadom głodu i podjadaniem między posiłkami.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Domowy hummus – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 16.02.2018

Przepis na domowy hummus, czyli pastę z ciecierzycy, jest bardzo prosty. Można doprawiać go różnymi przyprawami i tym samym nadawać mu inny smak. Często wykorzystuję tę pastę jako dodatek do pieczywa, dip do warzyw lub smarowidło do szkolnej kanapki.

Czytaj więcej

Szarlotka bezglutenowa – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 19.09.2017

Jesień lada moment zagości w kalendarzu, ale za oknem już rozgościła się na dobre. To znak, że nadchodzi czas na szarlotkę, oczywiście z najlepszych jabłek, czyli polskich renet. Dzięki ich wyrazistemu smakowi ciasto nie będzie za słodkie. Zapraszam na zdrową, bezglutenową wersję szarlotki, idealną do filiżanki gorącej herbaty.

Czytaj więcej

Szpinakowe naleśniki – przepis

Autor:

Dominika Robaszkiewicz

Data publikacji: 24.08.2017

Wytrawne, zielone naleśniki to propozycja dla osób, które… nie lubią szpinaku. W naleśnikach nie jest on wyczuwalny, a swoją „robotę” robi, dostarczając nam witamin K i E, ogromną dawkę antyoksydantów oraz potasu, magnezu i jodu.

Czytaj więcej