• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Alergia pokarmowa – czym jest, co może ją wywołać, jakie daje objawy?

Alergie pokarmowe są rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. To niepożądane reakcje pokarmowe, które – w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej – angażują układ immunologiczny. Mogą one dotyczyć każdego narządu i układu, a ich objawy mogą zagrażać życiu. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem.

na stole wyłożone produkty wywołujące nadwrażliwość pokarmową: łosoś, pieczywo pszenne, jajo, owoce cytrusowe, mleko, winogrona, czekolada, orzechy i in.

Przyczyną wystąpienia alergii jest źle funkcjonujący układ odpornościowy, który błędnie rozpoznaje jadalne składniki żywności jako zagrażające zdrowiu i życiu. Kiedy do organizmu dostaje się alergizujący pokarm, organizm broni się w podobny sposób jak przed chorobotwórczymi bakteriami i wirusami. Stąd też mogą pojawiać się objawy charakterystyczne dla powszechnie występujących chorób bakteryjnych czy wirusowych.

Czytaj również: Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

Co wywołuje alergię pokarmową?

Trudność w zidentyfikowaniu pokarmów alergizujących, a co za tym idzie alergii pokarmowej, polega na tym, że często objawy alergii są niespecyficzne lub ich występowanie uzależnione jest od jednoczesnego zaistnienia określonych warunków (tzw. kofaktorów lub reakcji krzyżowych). Może się zdarzyć, że u osoby uczulonej na pyłki drzew objawy alergii pojawią się po zjedzeniu jabłka, a u osób uczulonych na wieprzowinę – po kontakcie z sierścią kota. To zdecydowanie utrudnia diagnozę.

Sprawę dodatkowo komplikuje fakt, że czas pomiędzy spożyciem uczulającego pokarmu a wystąpieniem pierwszych objawów może wynosić od kilku sekund (alergie wczesne) do nawet czterech dni (alergie późne). Wtedy znalezienie alergenu nierzadko graniczy z cudem.

Objawy alergii pokarmowych

Podstawową trudnością w trafnym zdiagnozowaniu alergii stanowi niespecyficzność jej objawów. Mogą być one związane nie tylko z układem pokarmowym, ale i z układem oddechowym, ze skórą, z układem nerwowym czy sercowo-naczyniowym. Wśród objawów alergii pokarmowych możemy zatem spotkać się z:

  • refluksem przełykowym,
  • bólami w nadbrzuszu,
  • wymiotami,
  • biegunkami,
  • zaburzeniami pracy jelit,
  • aftami jamy ustnej,
  • atopowym zapaleniem skóry,
  • zmianami skórnymi,
  • nieżytem krtani,
  • katarem,
  • obrzękiem stóp, dłoni i stawów,
  • przewlekłym zmęczeniem,
  • migrenami.

Nietrudno zauważyć, że znacznej części wyżej wymienionych dolegliwości w ogóle nie skojarzylibyśmy z jedzeniem. Zdarza się, że ludzie latami leczą się objawowo, nie potrafiąc znaleźć przyczyny swoich trudności. Eliminacja z diety alergizującego produktu może okazać się w takich przypadkach zbawienna.

Przyczyny alergii pokarmowych

Postęp cywilizacyjny, szeroka gama środków czystości i szczepionek znacznie nadwyrężyły sprawność układu odpornościowego współczesnego człowieka. Tracąc możliwości obrony zdrowia i życia przed realnymi zagrożeniami, coraz częściej system immunologiczny błędnie rozpoznaje składniki pożywienia jako wroga, z którym musi się rozprawić. Uczulenie może teraz wywołać niemal każdy rodzaj pokarmu: mleko (a dokładniej białka mleka), orzechy (przede wszystkim ziemne, ale też włoskie, pecan, migdały i nerkowce), jaja kurze, ryby (w tym przypadku nie zawsze trzeba jeść – czasem wystarczy dotknięcie ryby lub poczucie jej zapachu), zboża (w szczególności te zawierające gluten), owoce (najczęściej truskawki i cytrusy), warzywa (najczęściej strączkowe, pomidory i seler) czy też barwniki dodawane do żywności.

Alergie pokarmowe występują ponad dwukrotnie rzadziej niż nietolerancje pokarmowe. Niemniej stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia (a czasem i życia). Przy wystąpieniu jakichkolwiek niepożądanych objawów warto bliżej przyjrzeć się temu, co jemy.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 7.06.2017

Nadwrażliwością pokarmową nazywamy grupę niepożądanych reakcji organizmu, które występują po spożyciu pokarmów dobrze tolerowanych przez osoby zdrowe. Nadwrażliwość pokarmową nazywa się również alergią lub nietolerancją, jednak te trzy pojęcia nie są tożsame.

Czytaj więcej

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia wtedy, gdy powtarzalne objawy wywoływane są przez ekspozycję na dany pokarm (obecny w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe), a u podstaw niepożądanych reakcji nie leżą mechanizmy odpornościowe. Nietolerancje pokarmowe spotykane są znacznie częściej niż alergie pokarmowe.

Czytaj więcej

Żółty stolec – chora trzustka czy zespół jelita drażliwego?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 23.05.2024

Zdarza się, że stolec zamiast fizjologicznego zabarwienia przyjmuje barwę jasnobrązową, żółtobrązową lub żółtą. Jeśli dzieje się to sporadycznie i mija, nie ma powodów do niepokoju. Jeśli jednak żółty stolec utrzymuje się dłuższy czas i zauważasz inne objawy, skonsultuj się z lekarzem.

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej