• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

Nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku, to skutek niedoboru laktazy – enzymu, który odpowiada za prawidłowy metabolizm laktozy. O złym przyswajaniu laktozy mogą świadczyć nieprzyjemne objawy, takie jak kolki, biegunki, wzdęcia czy nadmierna ilość gazów.

na obok siebie na białej powierzchni stoją butelka mleka, dzbanuszek ze śmietaną, twaróg, ser i jaja

Laktoza jest dwucukrem występującym w mleku. Składa się z glukozy i galaktozy. Z jej nietolerancją mamy do czynienia wtedy, gdy w organizmie brakuje laktazy – enzymu warunkującego prawidłowy metabolizm laktozy. Gdy ilości laktazy są niewystarczające, mówimy o hipolaktazji. Kiedy natomiast nie ma jej wcale – mamy do czynienia z alaktazją.

Aktywność laktazy zaczyna się bardzo wcześnie, bo już od trzeciego miesiąca życia płodowego, co umożliwia zdrowym noworodkom bezproblemowe przyswajanie laktozy zawartej w mleku matki. U wcześniaków natomiast aktywność laktazy może jeszcze nie być tak dobrze rozwinięta, w związku z czym ich matkom zaleca się dietę bezmleczną. Co jednak z laktazą u dorosłych?

Czytaj także: Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Trzy typy nietolerancji laktozy

Według amerykańskich badań odsetek osób nietolerujących laktozę zależy od grupy etnicznej i wynosi od 2 do 40%. Szacuje się, że w Polsce może ona dotyczyć nawet 37% populacji. Przyczyny niepożądanych reakcji organizmu po zjedzeniu pożywienia zawierającego laktozę mogą być trojakie. Wyróżniamy:

  • wrodzony niedobór laktozy – w tym przypadku mamy do czynienia z alaktazją uwarunkowaną genetycznie – jej objawy pojawiają się już w okresie noworodkowym, a jedyną metodą leczenia jest eliminacja laktozy z diety do końca życia;
  • hipolaktazję pierwotną typu dorosłych – niedobór laktazy wynika w tym przypadku z sukcesywnego fizjologicznego spadku jej aktywności;
  • wtórny niedobór laktazy – powstaje w wyniku uszkodzenia kosmków jelitowych i może prowadzić do ograniczenia lub całkowitej utraty czynności tego enzymu.

Warto jednak zaznaczyć, że ok. 3/5 polskiego społeczeństwa dobrze toleruje laktozę i bez obaw może ją włączać do codziennej diety.

Czytaj także: Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej

Objawy nietolerancji laktozy

Przy nietolerancji laktozy spożycie pokarmów, w których jest ona zawarta, wiąże się z szeregiem nieprzyjemnych następstw. Warto wiedzieć, że często występują one w odstępie kilku (lub nawet kilkunastu godzin) od jedzenia, w związku z czym zdarza się, że obu zdarzeń zupełnie ze sobą nie wiążemy. Do niepożądanych reakcji zaliczamy:

  • kolki,
  • biegunki (którym towarzyszy charakterystyczny kwaśny zapach),
  • wzdęcia,
  • oddawanie nadmiernej ilości gazów,
  • uczucie „przelewania” w jamie brzusznej,
  • a w najcięższych przypadkach także nudności i wymioty.

Im więcej spożytej laktozy i mniej laktazy w przewodzie pokarmowym, tym objawy będą bardziej nasilone.

apteline

Produkty zawierające laktozę

Wydawałoby się, że skoro laktoza jest cukrem mlecznym, to w przypadku jej nietolerancji wystarczy unikać mleka i jego pochodnych. Nic bardziej mylnego! Laktoza jest składnikiem, który producenci chętnie dodają do wielu artykułów spożywczych. Możemy ją znaleźć m.in. w pieczywie i w wyrobach piekarniczych, w lodach, w słodyczach, w sosach sałatkowych, w margarynach, w mielonkach, w zupach w proszku czy w przetworzonych płatkach zbożowych. Co więcej, często wchodzi ona również w skład lekarstw, co może znacznie osłabić działanie leków lub wywołać niepożądane skutki. Warto uważnie czytać ulotki! W miarę bezpieczne dla osób z nietolerancją laktozy pozostają natomiast produkty mleczne fermentowane, gdyż laktozą w nich zawartą żywią się także bakterie. Jest ona już zatem częściowo rozłożona.

Dieta bez laktozy nie musi oznaczać niedoborów wapnia

Eliminacja produktów mlecznych będących głównym źródłem wapnia w diecie wymaga zastąpienia ich innymi produktami bogatymi w ten pierwiastek. Konieczne wydaje się zatem włączenie na stałe do jadłospisu maku, migdałów, orzechów laskowych, soi, natki pietruszki, sardynek czy amarantusa. Szczególnie bogate w wapń są również glony (zwłaszcza odmiany hijiki i wakame). Dobrze zbilansowana dieta zapobiegnie wszelkim możliwym niedoborom.

Czytaj także: Spirulina – bogactwo witamin i składników mineralnych

Część badaczy uważa, że wyjątkowo szkodliwe dla jelit jest połączenie laktozy z fruktozą i sacharozą. Oznacza to, że niepożądane objawy będą pojawiać się, gdy w jednym posiłku podamy wszystkie te cukry – np. serwując truskawkowe mleko czy jogurt z owocami i cukrem. Zanim postanowimy wyeliminować laktozę, bacznie przyjrzyjmy się zatem naszym ulubionym smakowym połączeniom.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Alergia na mleko

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 29.06.2017

Alergia na mleko często jest mylona z nietolerancją laktozy. Mimo że i jedno, i drugie zmusza do wyeliminowania mleka z diety, mechanizm ich działania jest zupełnie inny. Różne są także objawy i możliwe powikłania.

Czytaj więcej

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia wtedy, gdy powtarzalne objawy wywoływane są przez ekspozycję na dany pokarm (obecny w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe), a u podstaw niepożądanych reakcji nie leżą mechanizmy odpornościowe. Nietolerancje pokarmowe spotykane są znacznie częściej niż alergie pokarmowe.

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej