• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Alergia na mleko – najczęstsza postać nadwrażliwości pokarmowej

Alergia na mleko często jest mylona z nietolerancją laktozy. Mimo że i jedno, i drugie zmusza do wyeliminowania mleka z diety, mechanizm ich działania jest zupełnie inny. Różne są także objawy i możliwe powikłania.

kobieta odpycha ręką podsuwaną jej szklankę mleka

Alergia na mleko jest odpowiedzią układu immunologicznego na obecność w organizmie białek mleka. To najczęściej występująca postać nadwrażliwości pokarmowej. Pojawia się ona głównie u dzieci, u których – przy prawidłowej diecie – znika do 5. roku życia. Może jednak dotyczyć również osób dorosłych.

Czytaj także: Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

Alergia na mleko to alergia na białko

Tym, co uczula w mleku, jest białko. Wyróżniamy kilka najbardziej alergizujących jego frakcji:

  • kazeina – spotykana zarówno w mleku krowim i w jego przetworach, jak i w mleku kozim i jego przetworach,
  • laktoalbumina – w postaci czynnej występuje tylko w świeżym mleku, co oznacza, że mleko przegotowane jest w pełni bezpieczne dla osób na nią uczulonych,
  • glikoproteina – znajdziemy ją w mleku, maśle i w śmietanie,
  • laktoglobulina – osobom uczulonym na nią polecane jest mleko kozie,
  • beta-laktoglobulina – występuje także w wołowinie i cielęcinie.

W zależności od tego, które białko jest przyczyną alergii, odmiennie będzie wyglądało postępowanie dietetyczne i wachlarz dostępnych produktów. Niezbędna jest zatem dobra diagnostyka – taka, która umożliwi eliminację tylko tych pokarmów, które naprawdę szkodzą.

apteline

Objawy alergii na białka mleka

Alergia na białka mleka daje szereg objawów ze strony różnych układów i narządów. Do najbardziej charakterystycznych należą:

  • objawy związane z przewodem pokarmowym: krew w stolcu i/lub w wymiocinach, biegunki, zaparcia, ulewanie;
  • objawy skórne: świąd, pokrzywka, wysypki, atopowe zapalenie skóry, suchość;
  • objawy związane z układem oddechowym: zaburzenia połykania, nieżyt nosa, chrypka, astma, zapalenie gardła i migdałków, bezdech senny, bezdech i sapka u niemowląt;
  • reakcje ogólnoustrojowe: niedokrwistość, zaburzenia pamięci i koncentracji, drażliwość, płaczliwość, pobudliwość ruchowa, świąd sromu i odbytu, wzmożone napięcie mięśniowe, agresywność, zaburzony sen.

Symptomy alergii na białka mleka – aczkolwiek nie do przeoczenia – w większości są niespecyficzne. Raczej rzadko wiążemy je z nadwrażliwością pokarmową. O wiele bardziej jesteśmy skłonni podejrzewać inną chorobę somatyczną lub psychiczną. Warto zatem wziąć pod uwagę także alergię na mleko.

Czy mleko szkodzi?

Coraz częściej spotyka się opinie, że mleko krowie nie jest zdrowe i należy wykluczyć je z diety. Niewątpliwie nie jest ono pożądane w diecie osób nadwrażliwych na białka mleka lub laktozę. Nie oznacza to jednak, że nie nadaje się do spożycia w ogóle. Dostarcza bowiem wapnia, magnezu, fosforu, potasu, witamin A, C, D, E, K i z grupy B, a także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Może zatem skutecznie uzupełniać wiele niedoborów, co jest tym łatwiejsze, że jego przetwory są podstawą diety wielu z nas.

Nieleczona alergia na białka mleka może być dolegliwością bardzo dokuczliwą, która może poczynić w organizmie prawdziwe spustoszenie. Jeśli zauważymy u siebie (lub swojego dziecka) którykolwiek z wyżej wymienionych objawów, warto na kilka dni wyeliminować mleko z diety. Jeśli nastąpi poprawa, konieczne mogą okazać się testy diagnostyczne, które wskażą konkretną przyczynę nadwrażliwości.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Alergia pokarmowa u dzieci

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 13.06.2017

Alergie pokarmowe coraz częściej występują u niemowląt i małych dzieci. Do najpowszechniejszych alergenów należą mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki i mięczaki. Jakie są objawy alergii i czy można im w jakiś sposób zapobiec?

Czytaj więcej

Nietolerancja laktozy – czy wszyscy dorośli ją mają?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 12.06.2017

Nietolerancja laktozy, czyli cukru występującego w mleku, to skutek niedoboru laktazy – enzymu, który odpowiada za prawidłowy metabolizm laktozy. O złym przyswajaniu laktozy mogą świadczyć nieprzyjemne objawy, takie jak kolki, biegunki, wzdęcia czy nadmierna ilość gazów.

Czytaj więcej

Żółty stolec – chora trzustka czy zespół jelita drażliwego?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 23.05.2024

Zdarza się, że stolec zamiast fizjologicznego zabarwienia przyjmuje barwę jasnobrązową, żółtobrązową lub żółtą. Jeśli dzieje się to sporadycznie i mija, nie ma powodów do niepokoju. Jeśli jednak żółty stolec utrzymuje się dłuższy czas i zauważasz inne objawy, skonsultuj się z lekarzem.

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej