• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Alergia pokarmowa u dzieci

Alergie pokarmowe coraz częściej występują u niemowląt i małych dzieci. Do najpowszechniejszych alergenów należą mleko krowie, jaja, orzeszki ziemne, orzechy, ryby, skorupiaki i mięczaki. Jakie są objawy alergii i czy można im w jakiś sposób zapobiec?

niemowlę z wysypką na policzkach i w różowych śpiochach leży na brzuchu

Szacuje się, że alergie pokarmowe dotyczą 6% dzieci na świecie. Sprzyjają im zanieczyszczenie środowiska i zbyt higieniczny tryb życia. Znaczenie ma również występowanie alergii u rodziców. Alergia jednak nie jest wyrokiem – dobrze leczona nie wyklucza wysokiej jakości życia.

Konsekwencje nieleczonych alergii pokarmowych u dzieci

Podstawą leczenia alergii pokarmowych – zarówno u dzieci, jak i dorosłych – jest dieta eliminacyjna. Polega ona na usunięciu szkodliwego pokarmu z diety po to, by pozwolić na regenerację błony śluzowej przewodu pokarmowego i wyciszyć reakcje ze strony układu odpornościowego. Nieleczone alergie mogą bowiem powodować zaburzenia odżywiania, zaburzenia rozwoju czy wolniejsze tempo wzrostu. Odpowiada za nie proces zapalny współistniejący z nadmierną przepuszczalnością jelit, co znacznie pogarsza wchłanianie witamin i składników mineralnych oraz zwiększa obecność szkodliwych produktów przemiany materii w organizmie. Warto wiedzieć, że prawidłowe leczenie żywieniowe umożliwia „wyrośnięcie” z alergii po 2–3 latach jego stosowania.

Czytaj także: Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Objawy alergii pokarmowych u dzieci

Trzeba pamiętać, że nie każda alergia objawia się tuż po zjedzeniu szkodliwego produktu. Zdarza się, że trzeba czekać na objawy nawet do 4 dni, co znacznie utrudnia identyfikację alergenu. W reakcji na spożycie uczulającego pokarmu mogą pojawić się:

  • ze strony układu pokarmowego – biegunki, zaparcia, ulewania, wymioty, kolka jelitowa lub refluks żołądkowo-przełykowy,
  • ze strony układu oddechowego – świsty, sapka, nawracające zapalenie oskrzeli, duszności,
  • widoczne na skórze – wysypka, szorstkość, suchość, wyprzenia (zmiany zapalne) w zgięciach łokciowych lub kolanowych, a także wyprysk pieluszkowy, zmiany atopowe lub łojotokowe.

Czytaj także: Co to jest atopia?

Z myślą o małych alergikach powstało szereg preparatów mlekozastępczych (tzw. hydrolizatów). Zawarte w nich białko pozbawione jest właściwości alergizujących. Niestety, ich smak często pozostawia wiele do życzenia, więc im wcześniej zagoszczą one w diecie malucha, tym łatwiej będą przez niego tolerowane.

Profilaktyka alergii pokarmowych u dzieci

Kluczowe w zapobieganiu rozwojowi alergii pokarmowych u dzieci wydaje się karmienie niemowląt piersią przynajmniej do 6. miesiąca życia. Ze względu na możliwość przenikania do mleka antygenów pokarmowych występujących w spożytych przez matkę pokarmach, zaleca się, by w okresie karmienia wystrzegać się cytrusów, orzechów i czekolady, które mogą uczulać.

Następnie znaczącą rolę odgrywa racjonalne i stopniowe wprowadzanie pokarmów potencjalnie alergizujących do diety. Zaleca się, by gluten wprowadzać w 5. miesiącu życia – jeszcze w trakcie karmienia piersią. Pozostałe pokarmy dobrze jest wprowadzać kolejno i obserwować reakcje dziecka przez kilka dni – w razie niepożądanych następstw łatwiej będzie zidentyfikować ich przyczynę. Z tego samego względu o wiele lepiej jest ten proces przeprowadzać w domu niż w żłobku, w którym rodzice mają zdecydowanie mniejszą kontrolę nad tym, co jedzą ich dzieci.

Stosujesz dietę eliminacyjną? Uzupełniaj niedobory!

Warto pamiętać, że część pokarmów uważana jest za bezpieczna dla alergików. Należą do nich pietruszka, zielony groszek, marchew, buraki, dynia, brokuły, ziemniaki, a także jabłka, morele i brzoskwinie. Po dokładnym umyciu i ugotowaniu nie powinny nikomu zaszkodzić. Ich włączenie do jadłospisu na stałe pozwoli zminimalizować niedobory składników mineralnych i witamin związane z eliminacją szkodliwych produktów.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia wtedy, gdy powtarzalne objawy wywoływane są przez ekspozycję na dany pokarm (obecny w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe), a u podstaw niepożądanych reakcji nie leżą mechanizmy odpornościowe. Nietolerancje pokarmowe spotykane są znacznie częściej niż alergie pokarmowe.

Czytaj więcej

Czy alergia na orzechy jest diagnozowana zbyt często?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 12.06.2017

Alergie na orzechy w wielu krajach zajmują pierwsze miejsce wśród wszystkich alergii pokarmowych dzieci i dorosłych. Nie powinniśmy jednak wrzucać wszystkich orzechów do jednego worka. Alergia na jeden gatunek orzechów wcale nie musi oznaczać alergii na pozostałe.

Czytaj więcej

Żółty stolec – chora trzustka czy zespół jelita drażliwego?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 23.05.2024

Zdarza się, że stolec zamiast fizjologicznego zabarwienia przyjmuje barwę jasnobrązową, żółtobrązową lub żółtą. Jeśli dzieje się to sporadycznie i mija, nie ma powodów do niepokoju. Jeśli jednak żółty stolec utrzymuje się dłuższy czas i zauważasz inne objawy, skonsultuj się z lekarzem.

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.08.2023

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

Czytaj więcej