• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Czy alergia na orzechy jest diagnozowana zbyt często?

Alergie na orzechy w wielu krajach zajmują pierwsze miejsce wśród wszystkich alergii pokarmowych dzieci i dorosłych. Nie powinniśmy jednak wrzucać wszystkich orzechów do jednego worka. Alergia na jeden gatunek orzechów wcale nie musi oznaczać alergii na pozostałe.

kobieta trzyma w dłoni miskę migdałów

Uczulenie na orzechy

Lekarze często rekomendują osobom uczulonym na jeden rodzaj orzechów, aby unikały także innych gatunków. Ostatnie badanie, opublikowane w „Annals of Allergy, Asthma and Immunology”, sugeruje, że takie zalecenia mogą być błędne. Najlepiej wykonać testy prowokacyjne – pod okiem specjalisty podaje się wówczas rosnące dawki pokarmu podejrzanego o wywoływanie alergii i obserwuje reakcję pacjenta.

Czytaj także: Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Badanie reakcji alergicznych na orzechy

Przebadano 109 osób mających zdiagnozowaną alergią na przynajmniej jeden z rodzajów orzecha. Podawano im do zjedzenia trzy inne rodzaje orzechów (wykluczano te, na które reakcja alergiczna wystąpiła już wcześniej). Ponad połowa badanych nie miała żadnej reakcji alergicznej, co oznacza, że wcale nie byli na nie uczuleni.

Warto wiedzieć: Nietolerancja pokarmowa – czym jest i jak ją odróżnić?

A co z alergią na orzeszki ziemne?

Do orzechów zaliczamy między innymi migdały, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, orzechy laskowe i orzechy brazylijskie. Warto pamiętać, że orzeszki ziemne mają mylącą nazwę – w rzeczywistości są roślinami strączkowymi.

Co ciekawe badanie wykazało, że u niemal wszystkich badanych osób uczulonych na orzeszki ziemne  stwierdzono alergię na orzechy. To pierwsze badanie sugerujące, że w przypadku takiego uczulenia należy unikać także „prawdziwych” orzechów. Wyniki eksperymentu należy traktować jednak tylko jako ciekawy przyczynek do dalszych badań.

Czytaj także: Plaster z orzeszkami na alergię – czy dzięki temu możliwe będzie odczulanie?

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Alergia pokarmowa – czym jest, co może ją wywołać, jakie daje objawy?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Alergie pokarmowe są rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. To niepożądane reakcje pokarmowe, które – w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej – angażują układ immunologiczny. Mogą one dotyczyć każdego narządu i układu, a ich objawy mogą zagrażać życiu. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem.

Czytaj więcej

Orzechy nerkowca – czy są zdrowe dla diabetyków?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 5.03.2017

Powszechna wiedza o orzechach sprowadza się do tego, że zdecydowanie warto je jeść, ale trzeba uważać na ich kaloryczność. Wiadomo również, że mogą one uczulać i że powinny z ostrożnością podchodzić do nich kobiety w ciąży. Czy te ogólne informacje mają zastosowanie w odniesieniu do orzechów nerkowca?

Czytaj więcej

Uczuleni na gluten powinni jeść… gluten?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.05.2017

Naukowcy sprawdzają, czy osoby z alergią na pszenicę można odczulić, podając im małe dawki alergenu. I ostrzegają: nie próbujcie tego w domu!

Czytaj więcej