Nadwrażliwością pokarmową nazywamy grupę niepożądanych reakcji organizmu, które występują po spożyciu pokarmów dobrze tolerowanych przez osoby zdrowe. Nadwrażliwość pokarmową nazywa się również alergią lub nietolerancją, jednak te trzy pojęcia nie są tożsame.
Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Zarówno alergia pokarmowa, jak i nietolerancja pokarmowa mieszczą się w kategoriach nadwrażliwości pokarmowej i stanowią odrębne jednostki chorobowe. Mimo że ich objawy mogą być bardzo do siebie zbliżone, to ich pochodzenie jest zupełnie inne. Warto o tym wiedzieć, gdyż od zrozumienia mechanizmów ich działania zależy skuteczność ich leczenia.
Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa
Najogólniej rzecz ujmując, alergia pokarmowa uwarunkowana jest nieprawidłowym działaniem układu immunologicznego, który odpowiada za odporność organizmu. Nietolerancja pokarmowa natomiast powstaje bez jego udziału. W przypadku alergii pokarmowych organizm reaguje na uczulający produkt podobnie jak na chorobotwórcze wirusy i bakterie – błędnie ocenia go jako zagrożenie dla zdrowia i życia. Zaczyna się zatem bronić, wytwarzając przeciwciała – immunoglobuliny (Ig).
Wyróżniamy dwa typy alergii: alergie wczesne (szybkie) związane z immunoglobulinami E (Ig E) i alergie późne (utajone) związane z immunoglobulinami G (Ig G). Kiedy natomiast mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową, to dolegliwości powstałe po zjedzeniu danego produktu są skutkiem braku odpowiedniego enzymu (nietolerancjeenzymatyczne), obecności substancji farmakologicznych i/lub chemicznych zawartych w żywności (nietolerancje farmakologiczne) lub obecności barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy albo stanowią reakcję psychogenną (nietolerancje idiopatyczne).
Czytaj także: Co to jest atopia?
Alergia wczesna
W przypadku alergii wczesnej reakcja organizmu następuje bardzo szybko – objawy zauważamy już od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut od chwili spożycia danego produktu. To ten rodzaj alergii najczęściej utożsamiamy z pojęciem „alergia”. Jego objawów nie sposób nie połączyć z faktem jedzenia, ponieważ najczęściej to zaraz po nim występuje rumień, wysypka, duszności. Niestety, to także z alergią wczesną wiąże się występowanie wstrząsu anafilaktycznego, który może prowadzić do śmierci. Ten typ alergii często uwarunkowany jest genetycznie. Niemniej jednak, może on mieć charakter trwały albo przejściowy – zdarza się, że produkt, na który organizm reagował alergicznie, z czasem przestaje takim być.
Alergia późna
Alergia późna jest nieco trudniejsza w rozpoznaniu i o wiele trudniej powiązać jej objawy ze spożyciem określonego produktu. Częściej jest również mylona z nietolerancją. Pierwsze objawy pojawiają się bowiem od 24 do 96 godzin od chwili spożycia i są niespecyficzne. Zaliczamy do nich chroniczne zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia nastroju, nadwagę, otyłość czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z reguły ich występowanie przypisujemy życiu w stresie, brakowi snu czy „złej pogodzie”. Z uwagi na późne pojawienie się objawów rozpoznanie alergizujących produktów żywnościowych samodzielnie jest trudne i zaleca się przeprowadzenie testów. Ten rodzaj alergii jest nabyty – oznacza to, że właściwy tryb życia i odpowiednie odżywianie mogą skutecznie mu przeciwdziałać.
Nietolerancja pokarmowa
Nietolerancje pokarmowe dzielą się na trzy rodzaje. Najpowszechniejsze są nietolerancje enzymatyczne wynikające z braku odpowiednich enzymów. I tak w przypadku nietolerancji mleka krowiego winny jest niedobór laktazy – enzymu rozkładającego cukier mleczny (laktozę), a w nietolerancji fruktozy – aldolazy B, czyli enzymu rozkładającego fruktozo-1-fosforan do fosfodihydroksyacetonu (DHAP) i aldehydu glicerynowego. Nietolerancję farmakologiczną natomiast może wywołać m.in. fenyloetyloamina zawarta w czekoladzie, serotonina obecna w bananach, pomarańczach, pomidorach i w śliwkach czy tyramina znajdująca się w kakao, serach dojrzewających czy drożdżach piwnych. O nietolerancji idiopatycznej mówimy, gdy przyczyny jej powstania są nieznane.
Alergie i nietolerancje pokarmowe wydają się występować w społeczeństwach coraz częściej. Wiele z nich działa w sposób, który usypia naszą czujność – dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy niepożądane reakcje pojawiają się w odpowiedzi na pokarmy, które nigdy nas nie uczulały. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości zawsze warto wziąć pod lupę jadłospis z ostatnich dni – może zdarzyć się tak, że winny naszemu złemu samopoczucie może być pszenny chleb lub ulubiony żółty ser.