• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Nadwrażliwością pokarmową nazywamy grupę niepożądanych reakcji organizmu, które występują po spożyciu pokarmów dobrze tolerowanych przez osoby zdrowe. Nadwrażliwość pokarmową nazywa się również alergią lub nietolerancją, jednak te trzy pojęcia nie są tożsame.

lupa skierowana na produkty uczulające: jaja, pszenny chleb, mleko, truskawki, orzechy, ser i in.

Zarówno alergia pokarmowa, jak i nietolerancja pokarmowa mieszczą się w kategoriach nadwrażliwości pokarmowej i stanowią odrębne jednostki chorobowe. Mimo że ich objawy mogą być bardzo do siebie zbliżone, to ich pochodzenie jest zupełnie inne. Warto o tym wiedzieć, gdyż od zrozumienia mechanizmów ich działania zależy skuteczność ich leczenia.

Alergia pokarmowa a nietolerancja pokarmowa

Najogólniej rzecz ujmując, alergia pokarmowa uwarunkowana jest nieprawidłowym działaniem układu immunologicznego, który odpowiada za odporność organizmu. Nietolerancja pokarmowa natomiast powstaje bez jego udziału. W przypadku alergii pokarmowych organizm reaguje na uczulający produkt podobnie jak na chorobotwórcze wirusy i bakterie – błędnie ocenia go jako zagrożenie dla zdrowia i życia. Zaczyna się zatem bronić, wytwarzając przeciwciała – immunoglobuliny (Ig).

Wyróżniamy dwa typy alergii: alergie wczesne (szybkie) związane z immunoglobulinami E (Ig E) i alergie późne (utajone) związane z immunoglobulinami G (Ig G). Kiedy natomiast mamy do czynienia z nietolerancją pokarmową, to dolegliwości powstałe po zjedzeniu danego produktu są skutkiem braku odpowiedniego enzymu (nietolerancjeenzymatyczne), obecności substancji farmakologicznych i/lub chemicznych zawartych w żywności (nietolerancje farmakologiczne) lub obecności barwników, konserwantów, przeciwutleniaczy albo stanowią reakcję psychogenną (nietolerancje idiopatyczne).

Czytaj także: Co to jest atopia?

Alergia wczesna

W przypadku alergii wczesnej reakcja organizmu następuje bardzo szybko – objawy zauważamy już od kilkunastu sekund do kilkudziesięciu minut od chwili spożycia danego produktu. To ten rodzaj alergii najczęściej utożsamiamy z pojęciem „alergia”. Jego objawów nie sposób nie połączyć z faktem jedzenia, ponieważ najczęściej to zaraz po nim występuje rumień, wysypka, duszności. Niestety, to także z alergią wczesną wiąże się występowanie wstrząsu anafilaktycznego, który może prowadzić do śmierci. Ten typ alergii często uwarunkowany jest genetycznie. Niemniej jednak, może on mieć charakter trwały albo przejściowy – zdarza się, że produkt, na który organizm reagował alergicznie, z czasem przestaje takim być.

Alergia późna

Alergia późna jest nieco trudniejsza w rozpoznaniu i o wiele trudniej powiązać jej objawy ze spożyciem określonego produktu. Częściej jest również mylona z nietolerancją. Pierwsze objawy pojawiają się bowiem od 24 do 96 godzin od chwili spożycia i są niespecyficzne. Zaliczamy do nich chroniczne zmęczenie, bóle głowy, zaburzenia nastroju, nadwagę, otyłość czy dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z reguły ich występowanie przypisujemy życiu w stresie, brakowi snu czy „złej pogodzie”. Z uwagi na późne pojawienie się objawów rozpoznanie alergizujących produktów żywnościowych samodzielnie jest trudne i zaleca się przeprowadzenie testów. Ten rodzaj alergii jest nabyty – oznacza to, że właściwy tryb życia i odpowiednie odżywianie mogą skutecznie mu przeciwdziałać.

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancje pokarmowe dzielą się na trzy rodzaje. Najpowszechniejsze są nietolerancje enzymatyczne wynikające z braku odpowiednich enzymów. I tak w przypadku nietolerancji mleka krowiego winny jest niedobór laktazy – enzymu rozkładającego cukier mleczny (laktozę), a w nietolerancji fruktozy – aldolazy B, czyli enzymu rozkładającego fruktozo-1-fosforan do fosfodihydroksyacetonu (DHAP) i aldehydu glicerynowego. Nietolerancję farmakologiczną natomiast może wywołać m.in. fenyloetyloamina zawarta w czekoladzie, serotonina obecna w bananach, pomarańczach, pomidorach i w śliwkach czy tyramina znajdująca się w kakao, serach dojrzewających czy drożdżach piwnych. O nietolerancji idiopatycznej mówimy, gdy przyczyny jej powstania są nieznane.

Alergie i nietolerancje pokarmowe wydają się występować w społeczeństwach coraz częściej. Wiele z nich działa w sposób, który usypia naszą czujność – dzieje się tak szczególnie wtedy, gdy niepożądane reakcje pojawiają się w odpowiedzi na pokarmy, które nigdy nas nie uczulały. W przypadku wystąpienia jakichkolwiek dolegliwości zawsze warto wziąć pod lupę jadłospis z ostatnich dni – może zdarzyć się tak, że winny naszemu złemu samopoczucie może być pszenny chleb lub ulubiony żółty ser.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Alergia pokarmowa – czym jest, co może ją wywołać, jakie daje objawy?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Alergie pokarmowe są rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. To niepożądane reakcje pokarmowe, które – w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej – angażują układ immunologiczny. Mogą one dotyczyć każdego narządu i układu, a ich objawy mogą zagrażać życiu. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem.

Czytaj więcej

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia wtedy, gdy powtarzalne objawy wywoływane są przez ekspozycję na dany pokarm (obecny w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe), a u podstaw niepożądanych reakcji nie leżą mechanizmy odpornościowe. Nietolerancje pokarmowe spotykane są znacznie częściej niż alergie pokarmowe.

Czytaj więcej

Uczulenie na spermę – jak rozpoznać alergię na nasienie partnera?

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 1.09.2025

W ciągu ostatnich lat coraz więcej kobiet opisuje występowanie objawów alergicznych po stosunku, które mogą wynikać z uczulenia na nasienie partnera. Pierwszy taki przypadek opisano w 1976 roku, a do roku 2011 było ich tylko 80. Jednak przypuszcza się, że liczba kobiet doświadczających problemów alergicznych po stosunku może być dużo większa.

Czytaj więcej

Czerwone plamy na dłoniach: o czym mogą świadczyć czerwone dłonie u dziecka i dorosłego?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 24.04.2025

Czerwone plamy na dłoniach u dziecka mogą być objawem atopowego zapalenia skóry, u dorosłego dłonie czerwone od wewnątrz mogą świadczyć o niewydolności wątroby. Z kolei czerwona swędząca wysypka na dłoniach może pojawić się jako reakcja na kontakt z alergenem.

Czytaj więcej

Histamina – co to jest? Produkty z histaminą

Autor:

Kamila Śnieżek

Data publikacji: 31.03.2025

Histamina powstaje w naszym organizmie i odgrywa ważną rolę w funkcjonowaniu układu odpornościowego, pokarmowego i nerwowego. Znajduje się również w produktach spożywczych. Nie każdy człowiek dobrze toleruje wysoki poziom histaminy, co objawia się podobnie do alergii.

Czytaj więcej