• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zespół chińskiej restauracji – czy to nadwrażliwość na glutaminian sodu?

Specyficznym rodzajem nadwrażliwości pokarmowej jest zespół chińskiej restauracji (zwany również chorobą Kwoka). Jak łatwo się domyślić, dotyczy on spożycia potraw kuchni chińskiej. Co takiego znajduje się w chińszczyźnie, że może ona powodować objawy tak silnej nietolerancji, że doczekała się własnej nazwy? Cóż, badacze w tej kwestii nie są do końca zgodni.

chiński makaron z krewetkami w woku

Za głównego winowajcę wszystkich niepożądanych objawów uważa się glutaminian sodu. Jest on substancją występującą powszechnie w naturalnych produktach (w mięsie, rybach, warzywach i zbożach). W kuchniach dalekowschodnich od wieków wykorzystywano wodorost – listownicę japońską – która jest jego dobrym źródłem. Poza Azją glutaminian sodu jest dodatkiem do żywności pełniącym funkcję wzmacniacza smaku i zapachu.

>> Napoje dietetyczne – wcale nie są lepsze od słodzonych cukrem odpowiedników

Wyśmienity smak

Co ciekawe, glutaminian sam w sobie nie ma smaku, ale posiada właściwości wzmacniające inne smaki. Dodany do żywności nadaje jej smak umami (co po japońsku oznacza „wyśmienity, smakowity”), który – obok smaku słodkiego, słonego, gorzkiego i kwaśnego – zaliczany jest do pięciu podstawowych smaków. Określany jest zarówno jako aromat grzybopodobny, jak i smak potraw wysokobiałkowych i mięsnych, gdyż właśnie w takich produktach najczęściej występuje. W przetwórstwie powszechnie dodaje się go do zmiksowanych przypraw, mrożonek, zup w proszku, zup w puszkach, sosów do sałatek, dań typu fast food opartych na rybach i mięsie oraz innej żywności wysokoprzetworzonej (np. chipsy).

Glutaminian sodu, czyli co?

Glutaminian jest solą kwasu glutaminowego – aminokwasu wchodzącego w skład białek roślinnych i zwierzęcych, który organizm człowieka potrafi również sam syntetyzować (jest aminokwasem endogennym). W postaci soli sodowej ma on pożądane technologicznie właściwości – łatwo się rozpuszcza i łatwo krystalizuje. Na etykietach może ukrywać się pod szeregiem nazw: E621, MSG, autolizowane drożdże, ekstrakt z drożdży, teksturowane białka roślinne, hydrolizowane białka roślinne, kwas glutaminowy, hydrolizowana kukurydza, kazeinian sodu. Jeśli stwierdzimy u siebie nadwrażliwość na glutaminian sodu, warto uważnie czytać etykiety.

Objawy zespołu chińskiej restauracji

Reakcje niepożądane wchodzące w skład choroby Kwoka są bardzo zróżnicowane. Zaliczamy do nich:

  • ból głowy,
  • ból w klatce piersiowej (u pacjentów z astmą skurcz oskrzeli),
  • zaczerwienienie twarzy i obrzęk,
  • potliwość,
  • uczucie gorąca w obrębie pleców, szyi, przedramion i klatki piersiowej,
  • uczucie mrowienia górnej połowy ciała,
  • drętwienie karku rąk i palców,
  • uczucie słabości,
  • nudności,
  • ślinotok,
  • uczucie kołatania serca,
  • senność.

Trzeba jednak zauważyć, że badania naukowe nie potwierdziły jednoznacznie, że winny wystąpieniu syndromu chińskiej restauracji jest glutaminian sodu. Możliwe jest, że jest on rezultatem nadwrażliwości na ogół przypraw i składników stosowanych w kuchni dalekowschodniej, z których wiele klasyfikowanych jest jako silnie uczulające (m.in. krewetki, orzechy).

Glutaminian sodu - bezpieczny, ale czy pożądany?

Mimo że amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i Wspólny Komitet Ekspertów FAO/WHO ds. Dodatków do Żywności (JEFCA) uznały glutaminian sodu za bezpieczny dodatek do żywności, wiadomo, że może on powodować nadwrażliwość pokarmową. Najczęściej przyjmuje ona postać nietolerancji farmakologicznej i objawia się pokrzywką, migrenami i szeregiem innych reakcji alergicznych.

Glutaminian sodu jest substancją, której nie musimy przyjmować z pożywieniem. Organizm z jego brakiem bardzo dobrze sam sobie poradzi. Zważywszy na fakt, że przyjmowanie glutaminianu sodu w nadmiernych ilościach wiąże się z występowaniem otyłości i obumieraniem komórek nerwowych w mózgu, możemy spokojnie i konsekwentnie go unikać. Nawet jeśli dobrze go tolerujemy.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Alergia pokarmowa – czym jest, co może ją wywołać, jakie daje objawy?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Alergie pokarmowe są rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. To niepożądane reakcje pokarmowe, które – w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej – angażują układ immunologiczny. Mogą one dotyczyć każdego narządu i układu, a ich objawy mogą zagrażać życiu. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem.

Czytaj więcej

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia wtedy, gdy powtarzalne objawy wywoływane są przez ekspozycję na dany pokarm (obecny w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe), a u podstaw niepożądanych reakcji nie leżą mechanizmy odpornościowe. Nietolerancje pokarmowe spotykane są znacznie częściej niż alergie pokarmowe.

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej