• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Nietolerancja pokarmowa a alergia pokarmowa

Z nietolerancją pokarmową mamy do czynienia wtedy, gdy powtarzalne objawy wywoływane są przez ekspozycję na dany pokarm (obecny w dawce tolerowanej przez osoby zdrowe), a u podstaw niepożądanych reakcji nie leżą mechanizmy odpornościowe. Nietolerancje pokarmowe spotykane są znacznie częściej niż alergie pokarmowe.

kłosy zboża, mleko i biały ser na stole

Nietolerancje pokarmowe dzielimy na enzymatyczne (metaboliczne), farmakologiczne i idiopatyczne (niezidentyfikowane). Pierwsze warunkowane są niedoborem odpowiedniego enzymu, drugie – zawartością określonych związków w żywności, przyczyny trzecich są nieznane.

Czytaj także: Nadwrażliwość pokarmowa – alergia czy nietolerancja?

Pokarmowe nietolerancje farmakologiczne

Nietolerancje farmakologiczne najczęściej spowodowane są obecnością dużych ilości amin biogennych w żywności. Aminy biogenne to związki organiczne powstałe wskutek dekarboksylacji aminokwasów zasadowych i obojętnych. Ich gromadzeniu sprzyja przechowywanie żywności w opakowaniach z folii. Wśród nietolerancji farmakologicznych możemy wyróżnić m.in. nietolerancję tyraminy zawartej w orzechach włoskich i serach, która objawia się pokrzywką i bólami głowy, czy nietolerancję histaminy zawartej w suszonej kiełbasie, kapuście kiszonej, drożdżach i rybach konserwowych, powodującej świąd i obrzęk skóry, kichanie, duszność wynikającą ze zwężenia oskrzeli, rozdrażnienie, nadpobudliwość, wymioty oraz biegunkę.

Pokarmowe nietolerancje metaboliczne

Nietolerancje metaboliczne uwarunkowane są niedoborami enzymów, które uniemożliwiają pełen metabolizm składników zawartych w żywności. Mogą być one pierwotne – uwarunkowane genowo, odziedziczone i wrodzone, lub wtórne – powstałe w wyniku zapalenia jelit, celiakii, ostrej biegunki, infekcji czy po niektórych lekach. Niedobory wtórne zwykle są odwracalne. Do najpopularniejszych należą:

  • niedobór laktazy rozkładającej cukier mleczny (laktozę),
  • niedobór sacharazy rozkładającej sacharozę,
  • niedobór maltazy rozkładającej maltozę,
  • niedobór galaktazy rozkładającej galaktozę,
  • niedobór GLUT5 rozkładającej cukier owocowy (fruktozę).

Wśród wyżej wymienionych jedną z najczęstszych jest hipolaktazja, objawiająca się występowaniem dolegliwości po spożyciu mleka lub niefermentowanych pokarmów pochodzenia mlecznego. Wśród osób dorosłych i młodzieży dotyczy ona 37% polskiej populacji.

Nietolerancje niezidentyfikowane

Nietolerancje niezidentyfikowane wynikają w głównej mierze ze stosowania dodatków do żywności. Wśród dodatków do żywności rozróżniamy dodatki naturalne, identyczne z naturalnymi i sztuczne. Szacuje się, że nadwrażliwe na nie jest 0,5% populacji ogólnej. Najczęściej niepożądane reakcje organizmu powodują barwniki azowe i nieazowe, barwniki naturalne, glutaminian sodu, parabeny, konserwanty i siarczyny.

Spektrum objawów nietolerancji na dodatki do żywności jest bardzo szerokie. Oprócz pokrzywek, wymiotów, biegunek, nudności, bólów brzucha i bólów głowy zalicza się do nich także reakcje lękowe, reakcje depresyjne, pobudzenie psychoruchowe i problemy z koncentracją (ADHD), a także uczucie mrowienia i spadek ciśnienia krwi. Szczególnym rodzajem nietolerancji idiopatycznej jest nietolerancja na glutaminian sodu, którego spożycie może powodować cały szereg niepożądanych następstw nazywanych „zespołem chińskiej restauracji”.

Mimo że nietolerancje pokarmowe nie angażują systemu odpornościowego, nie oznacza to, że ich objawy są mniej dokuczliwe niż objawy alergii. Niezdiagnozowane nietolerancje mogą uprzykrzać nam życie na co dzień, a w dłuższej perspektywie znacznie pogorszyć funkcjonowanie całego organizmu. Nie ma z nimi żartów.

Poznaj naszego eksperta
Paulina Owsińska

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Psychoterapeutka i dietetyczka. Bacznie bada zależności między ciałem a duchem i nie ma wątpliwości, że jedzenie wpływa na samopoczucie, a samopoczucie na jedzenie. To właśnie tym powiązaniom poświęca znaczną część pracy zawodowej. Można ją znaleźć na www.duszaicialo.eu.

Zobacz także

Alergia pokarmowa – czym jest, co może ją wywołać, jakie daje objawy?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Alergie pokarmowe są rodzajem nadwrażliwości pokarmowej. To niepożądane reakcje pokarmowe, które – w odróżnieniu od nietolerancji pokarmowej – angażują układ immunologiczny. Mogą one dotyczyć każdego narządu i układu, a ich objawy mogą zagrażać życiu. Alergie pokarmowe są coraz częściej spotykanym problemem.

Czytaj więcej

Co to jest atopia?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 5.06.2017

Mianem atopii określa się nieprawidłową reakcję organizmu na alergeny powszechnie występujące w środowisku. Kontakt z alergenem, którym mogą być pokarmy, kurz, sierść zwierząt domowych czy pozostałości proszku do prania na odzieży, stymuluje wytwarzanie przeciwciał IgE, odpowiedzialnych za reakcję alergiczną.

Czytaj więcej

Zespół chińskiej restauracji – czy to nadwrażliwość na glutaminian sodu?

Autor:

Psychoterapeutka, dietetyczka Paulina Owsińska-Sołtysiak

Data publikacji: 6.06.2017

Specyficznym rodzajem nadwrażliwości pokarmowej jest zespół chińskiej restauracji (zwany również chorobą Kwoka). Jak łatwo się domyślić, dotyczy on spożycia potraw kuchni chińskiej. Co takiego znajduje się w chińszczyźnie, że może ona powodować objawy tak silnej nietolerancji, że doczekała się własnej nazwy? Cóż, badacze w tej kwestii nie są do końca zgodni.

Czytaj więcej