To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?
Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

Dlaczego kalarepa jest zdrowa?
W kalarepie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Zawiera także dużo błonnika pokarmowego, a zawarte w niej glukozynolany (związki siarkowe) zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz rozwoju wrzodów żołądka. W warzywie znajdziemy także luteinę wspierającą narząd wzroku (chroni ona plamkę żółtą przed zwyrodnieniem).
Duża zawartość witaminy C w kalarepie wspiera układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm tłuszczów i cholesterolu, a potas wspiera pracę serca, obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.
Kalarepa jest niskokaloryczna, w 100 gramach surowej znajdziemy 27 kcal, natomiast w gotowanej 29 kcal. Ma także niski indeks glikemiczny, a więc nadaje się dla diabetyków. Co więcej, ponieważ kalarepa nie uczula, można ją podawać małym dzieciom.
>> Preparaty wspierające odporność
Liście kalarepy są jadalne!
Jadalny jest nie tylko bulwiasty korzeń, ale i liście kalarepy. Znajdziemy w nich bardzo dużo witaminy C, więcej nawet niż w bulwie, a także wapń, białko oraz duże ilości żelaza, szczególnie cenne dla osób z anemią. W liściach kalarepy zawarty jest chlorofil, który wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn, hamuje stany zapalne oraz przyspiesza perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom.
Kto powinien uważać na kalarepę?
Przede wszystkim osoby z chorą wątrobą, będące na diecie wątrobowej. Kalarepa jest z rodziny kapustnych, może więc powodować wzdęcia – w przypadku osób z tego typu problemem, rozwiązaniem może być ugotowanie jej na parze.
>> Preparaty wspierające pracę wątroby
Kalarepa w kuchni
Na ogół jemy surową kalarepkę, obraną ze skórki, a liście wyrzucamy. To błąd! Można z nich przygotować koktajl, dodać je do sałatki, do zapiekanki. Sam korzeń kalarepy można dusić, piec, gotować, a także przygotować z niego surówkę czy dodać do zupy. Kalarepa po obróbce cieplnej traci część swoich zdrowotnych właściwości.
Kalarepa dobrze komponuje się z ogórkiem, rzodkiewką, jarmużem, a także z papryką oraz pestkami słonecznika i orzechami.
Zupa krem z kalarepy – przepis
Jeśli kalarepa, którą kupiłeś jest miękka lub niektóre jej części są już sparciałe, to możesz przygotować z niej zupę krem.
Potrzebujesz:
- 2 l bulionu warzywnego,
- 4 kalarepy koniecznie z listkami,
- 1 cebulę,
- 1 łyżkę oliwy z oliwek i masła,
- 3 łyżki śmietany 30% lub mleczka kokosowego,
- szczypty cukru,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy na oliwie i maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać drobno posiekaną kalarepę wraz z listkami. Całość dusić przez około 7 minut (do czasu aż kalarepa zmięknie). Następnie całość przełóż do dużego garnka, zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj, aż warzywo będzie mięciutkie.
Po ostygnięciu zblenduj. Zupę krem z kalarepy można podawać z koperkiem lub grzankami.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację