• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Można ją jeść w całości – nawet liście! Dlaczego jest taka zdrowa?

To warzywo jest odmianą kapusty warzywnej, bardzo niedocenianą w naszej kuchni. Najczęściej jemy ją surową, chociaż nadaje się do różnych potraw, a także do kiszenia. Jest skarbnicą wielu witamin i minerałów, a w smaku przypomina trochę surowy głąb kapuściany. Dlaczego warto ją jeść?

kalarepa gotowana i na surowo

Dlaczego kalarepa jest zdrowa?

W kalarepie znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę C, A, E i K oraz wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Zawiera także dużo błonnika pokarmowego, a zawarte w niej glukozynolany (związki siarkowe) zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych oraz rozwoju wrzodów żołądka. W warzywie znajdziemy także luteinę wspierającą narząd wzroku (chroni ona plamkę żółtą przed zwyrodnieniem).

Duża zawartość witaminy C w kalarepie wspiera układ odpornościowy, przyspiesza metabolizm tłuszczów i cholesterolu, a potas wspiera pracę serca, obniża ciśnienie krwi i zapobiega rozwojowi chorób układu krążenia.

Kalarepa jest niskokaloryczna, w 100 gramach surowej znajdziemy 27 kcal, natomiast w gotowanej 29 kcal. Ma także niski indeks glikemiczny, a więc nadaje się dla diabetyków. Co więcej, ponieważ kalarepa nie uczula, można ją podawać małym dzieciom.

>> Preparaty wspierające odporność

Liście kalarepy są jadalne!

Jadalny jest nie tylko bulwiasty korzeń, ale i liście kalarepy. Znajdziemy w nich bardzo dużo witaminy C, więcej nawet niż w bulwie, a także wapń, białko oraz duże ilości żelaza, szczególnie cenne dla osób z anemią. W liściach kalarepy zawarty jest chlorofil, który wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn, hamuje stany zapalne oraz przyspiesza perystaltykę jelit zapobiegając zaparciom.

>> Suplementy z witaminą C

Kto powinien uważać na kalarepę?

Przede wszystkim osoby z chorą wątrobą, będące na diecie wątrobowej. Kalarepa jest z rodziny kapustnych, może więc powodować wzdęcia – w przypadku osób z tego typu problemem, rozwiązaniem może być ugotowanie jej na parze.

>> Preparaty wspierające pracę wątroby

Kalarepa w kuchni

Na ogół jemy surową kalarepkę, obraną ze skórki, a liście wyrzucamy. To błąd! Można z nich przygotować koktajl, dodać je do sałatki, do zapiekanki. Sam korzeń kalarepy można dusić, piec, gotować, a także przygotować z niego surówkę czy dodać do zupy. Kalarepa po obróbce cieplnej traci część swoich zdrowotnych właściwości.

Kalarepa dobrze komponuje się z ogórkiem, rzodkiewką, jarmużem, a także z papryką oraz pestkami słonecznika i orzechami.

Zupa krem z kalarepy – przepis

Jeśli kalarepa, którą kupiłeś jest miękka lub niektóre jej części są już sparciałe, to możesz przygotować z niej zupę krem.

Potrzebujesz:

  • 2 l bulionu warzywnego,
  • 4 kalarepy koniecznie z listkami,
  • 1 cebulę,
  • 1 łyżkę oliwy z oliwek i masła,
  • 3 łyżki śmietany 30% lub mleczka kokosowego,
  • szczypty cukru,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:
W pierwszej kolejności należy na oliwie i maśle zeszklić cebulę, a następnie dodać drobno posiekaną kalarepę wraz z listkami. Całość dusić przez około 7 minut (do czasu aż kalarepa zmięknie). Następnie całość przełóż do dużego garnka, zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj, aż warzywo będzie mięciutkie.

Po ostygnięciu zblenduj. Zupę krem z kalarepy można podawać z koperkiem lub grzankami.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.07.2023

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej

Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 13.11.2023

Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.

Czytaj więcej

Te grzyby możesz jeść na surowo! Już są w lasach. Są pyszne i bardzo zdrowe

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 17.08.2023

Kurki (pieprznik jadalny), to żółte grzyby, które w polskich lasach pojawiają się już w czerwcu. Należą do jednych z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych grzybów, a przy tym są bogate w witaminy i minerały. Co znajdziemy w kurkach i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

Czytaj więcej