• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Letni hit w diecie odchudzającej i cukrzycowej. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Fasolka szparagowa – kiedy tylko pojawia się świeża w sklepach, to wiadomo już, że lato w pełni. Fasolka rośnie w polskich warunkach klimatycznych i często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych i witamin, a spożywana regularnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Co znajdziemy w fasolce?

świeża fasolka szparagowa zielona i żółta

Dlaczego fasolka szparagowa jest zdrowa?

Zacznijmy od tego, co znajdziemy w fasolce szparagowej. Wśród bogactwa witamin i składników mineralnych znajdziemy witaminy A, C i K, błonnik, wapń, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy (a także inne witaminy z grupy B), sód, potas, magnez, mangan, fosfor i cynk.

Błonnik wspiera pracę układu pokarmowego, regulując rytm wypróżnień oraz zapewniając uczucie sytości na dłużej. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza oraz pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego oraz układu krążenia. Z kolei witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który niweluje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Witaminy E i K zwiększają także wchłanianie wapnia, a witaminy z grupy B – poprawiają pracę układu nerwowego.  

W fasolce szparagowej znajdziemy także silny antyoksydant w postaci kwercetyny. Ochrania ona organizm przed wystąpieniem miażdżycy oraz łagodzi objawy alergii. Działa także przeciwbakteryjnie. Jakby tego było mało, to fitosterole zawarte w fasolce pomagają uregulować poziom cholesterolu. Dzięki zawartości potasu pomaga także uregulować ciśnienie krwi.

Fasolka szparagowa powinna być na stałe wprowadzona do menu osób, które borykają się z niedoborem żelaza.

>> Preparaty na niedobór żelaza

Fasolka dla kobiet w ciąży i dzieci

Dzięki zawartości kwasu foliowego, fasolka jest polecana kobietom ciężarnym, a także osobom pijącym kawę, która przyspiesza wypłukiwanie tej witaminy z organizmu. Co ciekawe zielona fasolka szparagowa zawiera więcej kwasu foliowego niż żółta, a żółta – więcej potasu i fosforu.

Fasolka szparagowa może pojawić się w diecie dziecka już od 7. miesiąca życia. Wtedy jednak należy ją blendować na papkę.  

>> Suplementy dla kobiet w ciąży

Fasolka na odchudzanie? Jak najbardziej! 

100 gramów fasolki szparagowej zawiera około 37 kalorii, ma ona także niski indeks glikemiczny, więc jest polecanym warzywem dla cukrzyków. Zdecydowanie warto ją potraktować jako wartościowy, sezonowy element diety redukcyjnej czy diety cukrzycowej.

>> Suplementy dla diabetyków

Jak najzdrowiej przygotować fasolkę szparagową?

Fasolkę szparagową należy przed ugotowaniem umyć, odciąć końcówki i jeśli jest taka konieczność – usunąć łyko. Tradycyjne gotowanie fasolki sprawia, że traci ona witaminy, które nie są odporne na wysokie temperatury. Dlatego o wiele zdrowiej ugotować ją na parze. Wtedy nie traci aż tak wiele ze swoich cennych składników.  

Uwaga – fasolki nie wolno jeść na surowo, ponieważ zawiera toksyczną dla organizmu fazynę, która ulega rozpadowi dopiero pod wpływem temperatury!

Pomysł na szybkie danie z fasolki?

Zeszklij na patelni cebulkę, dodaj duży jogurt grecki, a następnie kostkę niebieskiego sera pleśniowego typu lazur. Wymieszaj wszystko i poczekaj, aż ser się rozpuści. To gotowy i pyszny sos do fasolki, którą najlepiej ugotować na parze!

>> Przepis na potrawkę warzywną z fasolką szparagową

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Jest dobry dla przyszłych mam i odpowiedni dla cukrzyków. Na co jeszcze korzystnie wpływa groszek?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 20.07.2023

Groszek mimo małych rozmiarów zawiera gamę witamin i składników odżywczych. Zalecany jest w diecie dla cukrzyków, osób z problemami krążeniowymi, a także dla kobiet oczekujących dziecka. Jak działa groszek? Kto szczególnie powinien wykorzystywać to warzywo w kuchni?

Czytaj więcej

Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 13.11.2023

Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.

Czytaj więcej

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.07.2023

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej