Fasolka szparagowa – kiedy tylko pojawia się świeża w sklepach, to wiadomo już, że lato w pełni. Fasolka rośnie w polskich warunkach klimatycznych i często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych i witamin, a spożywana regularnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Co znajdziemy w fasolce?
Letni hit w diecie odchudzającej i cukrzycowej. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Dlaczego fasolka szparagowa jest zdrowa?
Zacznijmy od tego, co znajdziemy w fasolce szparagowej. Wśród bogactwa witamin i składników mineralnych znajdziemy witaminy A, C i K, błonnik, wapń, żelazo, beta-karoten, kwas foliowy (a także inne witaminy z grupy B), sód, potas, magnez, mangan, fosfor i cynk.
Błonnik wspiera pracę układu pokarmowego, regulując rytm wypróżnień oraz zapewniając uczucie sytości na dłużej. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza oraz pozytywnie wpływa na pracę układu odpornościowego oraz układu krążenia. Z kolei witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, który niweluje działanie wolnych rodników i opóźnia procesy starzenia. Witaminy E i K zwiększają także wchłanianie wapnia, a witaminy z grupy B – poprawiają pracę układu nerwowego.
W fasolce szparagowej znajdziemy także silny antyoksydant w postaci kwercetyny. Ochrania ona organizm przed wystąpieniem miażdżycy oraz łagodzi objawy alergii. Działa także przeciwbakteryjnie. Jakby tego było mało, to fitosterole zawarte w fasolce pomagają uregulować poziom cholesterolu. Dzięki zawartości potasu pomaga także uregulować ciśnienie krwi.
Fasolka szparagowa powinna być na stałe wprowadzona do menu osób, które borykają się z niedoborem żelaza.
>> Preparaty na niedobór żelaza
Fasolka dla kobiet w ciąży i dzieci
Dzięki zawartości kwasu foliowego, fasolka jest polecana kobietom ciężarnym, a także osobom pijącym kawę, która przyspiesza wypłukiwanie tej witaminy z organizmu. Co ciekawe zielona fasolka szparagowa zawiera więcej kwasu foliowego niż żółta, a żółta – więcej potasu i fosforu.
Fasolka szparagowa może pojawić się w diecie dziecka już od 7. miesiąca życia. Wtedy jednak należy ją blendować na papkę.
>> Suplementy dla kobiet w ciąży
Fasolka na odchudzanie? Jak najbardziej!
100 gramów fasolki szparagowej zawiera około 37 kalorii, ma ona także niski indeks glikemiczny, więc jest polecanym warzywem dla cukrzyków. Zdecydowanie warto ją potraktować jako wartościowy, sezonowy element diety redukcyjnej czy diety cukrzycowej.
Jak najzdrowiej przygotować fasolkę szparagową?
Fasolkę szparagową należy przed ugotowaniem umyć, odciąć końcówki i jeśli jest taka konieczność – usunąć łyko. Tradycyjne gotowanie fasolki sprawia, że traci ona witaminy, które nie są odporne na wysokie temperatury. Dlatego o wiele zdrowiej ugotować ją na parze. Wtedy nie traci aż tak wiele ze swoich cennych składników.
Uwaga – fasolki nie wolno jeść na surowo, ponieważ zawiera toksyczną dla organizmu fazynę, która ulega rozpadowi dopiero pod wpływem temperatury!
Pomysł na szybkie danie z fasolki?
Zeszklij na patelni cebulkę, dodaj duży jogurt grecki, a następnie kostkę niebieskiego sera pleśniowego typu lazur. Wymieszaj wszystko i poczekaj, aż ser się rozpuści. To gotowy i pyszny sos do fasolki, którą najlepiej ugotować na parze!
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację