Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.
Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Cukinia dla zdrowia i na odchudzanie
Cukinia obfituje w witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej także potas, magnez i żelazo. Co więcej jest zaliczana do warzyw nie kumulujących w sobie metali ciężkich i azotanów, a więc spożywanie jej, także przez dzieci, jest bezpieczne dla organizmu. Bardzo często znajdziemy ją jako składnik gotowych obiadków dla dzieci w ramach rozszerzania ich diety. W 100 gramach cukinii znajduje się zaledwie 16 kalorii, niewielkie ilości białka (1,2 g) i węglowodanów (3,2 g).
Ze względu na bardzo niską wartość kaloryczną, cukinia może być elementem diety odchudzającej. Niestety witaminy zawarte w warzywach nie są odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego cukinię warto jeść na surowo, np. w postaci sałatki lub jako dodatek do makaronu.
>> Kalkulator BMI
Cukinia na odporność i dobry wzrok
Dzięki zawartości witaminy C spożywanie cukinii poprawia pracę układu odpornościowego, z kolei zawartość witaminy A (ok. 210 µg witaminy A na 100 g cukinii, przy dziennym zapotrzebowaniu na tę witaminę u osoby dorosłej wynoszącym 700 - 900 µg) wpływa na ochronę narządu wzroku. Obecne w cukinii witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, a wspominana już witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.
W cukinii znajdują się luteina i zeaksantyna, które chronią siatkówkę oka i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.
>> Suplementy wzmacniające wzrok
Cukinia dla cukrzyków
Cukinia wykazuje działanie antynowotworowe oraz wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego (jest lekkostrawna). Mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie.
Pestki z cukinii – wyrzucać? Nie!
Świeże pestki z cukinii działają podobnie do pestek dyni – zawierają kukurbitacynę, czyli związek o działaniu przeciwrobacznym i przeciwnowotworowym. Bez obaw można jeść cukinię w całości, razem z pestkami.
Przepisy na dania z cukinią
Cukinia najwięcej wartości zdrowotnych zachowuje w postaci surowej, więc najlepiej wykorzystywać ją jako dodatek do sałatek. Można także zrobić z niej prosty i zdrowy letni obiad - przyrządzić ją z makaronem. By zachować jak najwięcej jej właściwości, można udusić połowę cukinii z przyprawami, a drugą połowę dodać w postaci surowej.
Tortilla z cukinią
Potrzebujesz:
- małej cukinii,
- cebulki,
- ząbka czosnku,
- suszonych pomidorów,
- łyżki oliwy z nich,
- dwóch plasterków żółtego sera,
- placka pełnoziarnistego do tortilli,
- jogurtu.
Przygotowanie: Umyj cukinię i przekrój ją na pół. Jedną połowę pokrój na drobne kawałki, a drugą na plasterki – drobne kawałki uduś razem z cebulką na patelni na oliwie z zalewy z suszonych pomidorów. W trakcie smażenia możesz dodać szczyptę ulubionej przyprawy, np. kurkumy lub słodkiej papryki. Na koniec dodaj kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorków. Następnie przygotuj czystą patelnię i podgrzej na niej z obu stron placek pełnoziarnisty do tortilli. Na podgrzanym placku połóż ser i poczekaj aż się rozpuści. Wtedy ułóż plastry z surowej cukinii, dodaj cukinię wraz z cebulką i pomidorami z patelni, a następnie dodaj dressing – na przykład zrobiony z jogurtu. Gotowe!
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację





