• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.

surowa cukinia pokrojona w plastry

Cukinia dla zdrowia i na odchudzanie

Cukinia obfituje w witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B. Znajdziemy w niej także potas, magnez i żelazo. Co więcej jest zaliczana do warzyw nie kumulujących w sobie metali ciężkich i azotanów, a więc spożywanie jej, także przez dzieci, jest bezpieczne dla organizmu. Bardzo często znajdziemy ją jako składnik gotowych obiadków dla dzieci w ramach rozszerzania ich diety. W 100 gramach cukinii znajduje się zaledwie 16 kalorii, niewielkie ilości białka (1,2 g) i węglowodanów (3,2 g).

>> Witaminy i minerały

Ze względu na bardzo niską wartość kaloryczną, cukinia może być elementem diety odchudzającej. Niestety witaminy zawarte w warzywach nie są odporne na działanie wysokich temperatur, dlatego cukinię warto jeść na surowo, np. w postaci sałatki lub jako dodatek do makaronu.

>> Kalkulator BMI

Cukinia na odporność i dobry wzrok

Dzięki zawartości witaminy C spożywanie cukinii poprawia pracę układu odpornościowego, z kolei zawartość witaminy A (ok. 210 µg witaminy A na 100 g cukinii, przy dziennym zapotrzebowaniu na tę witaminę u osoby dorosłej wynoszącym 700 - 900 µg) wpływa na ochronę narządu wzroku. Obecne w cukinii witaminy z grupy B wspierają pracę układu nerwowego, a wspominana już witamina C wspomaga wchłanianie żelaza.

W cukinii znajdują się luteina i zeaksantyna, które chronią siatkówkę oka i zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

>> Suplementy wzmacniające wzrok

Cukinia dla cukrzyków

Cukinia wykazuje działanie antynowotworowe oraz wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego (jest lekkostrawna). Mogą ją jeść osoby chore na cukrzycę, ponieważ ma niski indeks glikemiczny i po jej spożyciu poziom cukru we krwi nie wzrasta gwałtownie.

>> Suplementy dla cukrzyków

Pestki z cukinii – wyrzucać? Nie!

Świeże pestki z cukinii działają podobnie do pestek dyni – zawierają kukurbitacynę, czyli związek o działaniu przeciwrobacznym i przeciwnowotworowym. Bez obaw można jeść cukinię w całości, razem z pestkami.

Przepisy na dania z cukinią

Cukinia najwięcej wartości zdrowotnych zachowuje w postaci surowej, więc najlepiej wykorzystywać ją jako dodatek do sałatek. Można także zrobić z niej prosty i zdrowy letni obiad - przyrządzić ją z makaronem. By zachować jak najwięcej jej właściwości, można udusić połowę cukinii z przyprawami, a drugą połowę dodać w postaci surowej.

Tortilla z cukinią

Potrzebujesz:

  • małej cukinii,
  • cebulki,
  • ząbka czosnku,
  • suszonych pomidorów,
  • łyżki oliwy z nich,
  • dwóch plasterków żółtego sera,
  • placka pełnoziarnistego do tortilli,
  • jogurtu.

Przygotowanie: Umyj cukinię i przekrój ją na pół. Jedną połowę pokrój na drobne kawałki, a drugą na plasterki – drobne kawałki uduś razem z cebulką na patelni na oliwie z zalewy z suszonych pomidorów. W trakcie smażenia możesz dodać szczyptę ulubionej przyprawy, np. kurkumy lub słodkiej papryki. Na koniec dodaj kilka pokrojonych drobno suszonych pomidorków. Następnie przygotuj czystą patelnię i podgrzej na niej z obu stron placek pełnoziarnisty do tortilli. Na podgrzanym placku połóż ser i poczekaj aż się rozpuści. Wtedy ułóż plastry z surowej cukinii, dodaj cukinię wraz z cebulką i pomidorami z patelni, a następnie dodaj dressing –  na przykład zrobiony z jogurtu. Gotowe!

>> Przepis na sałatkę z cukinią

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Co wspomaga odchudzanie – składniki ziół i produktów odchudzających

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 20.07.2023

Odchudzanie wspomagają przede wszystkim zmiany w sposobie odżywiania i wdrożenie aktywności fizycznej, jako dodatkową pomoc stosuje się produkty zawierające m.in. ekstrakt z zielonej herbaty, inulinę, chitozan, liść morwy białej. Składniki te przyspieszają metabolizm, hamują apetyt, ograniczają wchłanianie tłuszczów i cukrów.

Czytaj więcej

Wspiera odchudzanie i niszczy bakterie. Dlaczego warto sięgać po słowiański żeń-szeń?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 25.07.2023

Korzeń chrzanu nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem. Działa pozytywnie na układ pokarmowy i wspomaga odchudzanie, zwalcza bakterie odpowiedzialne za infekcje układu oddechowego oraz moczowego, a także wykazuje działanie antynowotworowe.

Czytaj więcej

Co zawierają preparaty na odchudzanie?

Autor:

Iga Hintz

Data publikacji: 7.01.2019

Do dyspozycji mamy kilkadziesiąt suplementów diety, które mają pomagać w walce ze zbędnymi kilogramami. Te, które reklamowane są jako preparaty odchudzające, najczęściej zawierają: chrom, błonnik, multiwitaminy, karnitynę, chitosan, kwas linolowy (CLA) i magnez.

Czytaj więcej