Odchudzanie wspomagają przede wszystkim zmiany w sposobie odżywiania i wdrożenie aktywności fizycznej, jako dodatkową pomoc stosuje się produkty zawierające m.in. ekstrakt z zielonej herbaty, inulinę, chitozan, liść morwy białej. Składniki te przyspieszają metabolizm, hamują apetyt, ograniczają wchłanianie tłuszczów i cukrów.
Co wspomaga odchudzanie – składniki ziół i produktów odchudzających
W serwisie Apteline.pl zgodnie z wizją Grupy NEUCA zależy nam na przekazywaniu treści najwyższej jakości – sprawdzonych informacji, eksperckiej wiedzy. Dlatego nasze teksty piszą i weryfikują specjaliści – farmaceuci i lekarze.

Produkty wspomagające odchudzanie: tabletki, herbatki
W aptekach dostępnych jest wiele preparatów przeznaczonych dla osób odchudzających się. Mają status suplementów diety przeznaczonych do stosowania doustnego i występują w różnorodnej formie:
- kapsułek,
- tabletek,
- proszku do rozpuszczania,
- herbatki do zaparzania,
- płynu do wypicia,
- gumy do żucia,
- tabletek do ssania lub żucia.
Suplementy wspomagające odchudzanie – skład
Skład preparatów wspomagających odchudzanie jest zróżnicowany – istnieją preparaty jednoskładnikowe oraz zawierające kilka substancji bioaktywnych. Na runku dostępne są także suplementy z tabletkami dwóch lub trzech rodzajów – o różnym składzie i do stosowania o różnych porach dnia.
>> Preparaty wspomagające odchudzanie
Składniki przyspieszające metabolizm
Głównym celem stosowania doustnych preparatów wspomagających odchudzanie jest przyspieszenie metabolizmu, a co za tym idzie redukcji niepożądanej tkanki tłuszczowej. Z tego względu zawierają one w składzie następujące składniki:
- ekstrakt z zielonej herbaty – jest on źródłem katechin (przede wszystkim galusanu epigallokatechiny, EGCG), które wzmagają termogenezę (wytwarzanie ciepła), przez co wydatek energetyczny organizmu wzrasta; efekty przynosi zażywanie 200-1000 mg ekstraktu dziennie; spożycie większej ilości może powodować zaburzenia pracy serca i bezsenność;
- L-karnityna – związek ułatwiający organizmowi zużycie kwasów tłuszczowych jako źródła energii; bierze udział we wstępnym etapie wytwarzania energii poprzez ułatwienie transportu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów;
- kwas hydroksycytrynowy (HCA) – wykazuje potrójne działanie w procesie fizjologicznego odchudzania: zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych i cholesterolu, nasila utlenianie tkanki tłuszczowej i reguluje apetyt; jego źródłem są rośliny gatunków Garcinia cambogia i Hibiscus sabdariffa;
- sprzężony kwas linolowy (CLA) – pobudza podstawową przemianę materii, zwiększa masę mięśniową i przeciwdziała efektowi jo-jo; jego źródłem są mleko i mięso zwierząt przeżuwających;
- piperyna – alkaloid, który wzmaga lipolizę (spalanie tkanki tłuszczowej) i proces termogenezy, podczas którego spalana jest większa ilość kalorii; jest głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego;
- kofeina – alkaloid o działaniu nasilającym lipolizę; stymuluje układ nerwowy, zwiększa wydolność organizmu i pozwala na wydłużenie czasu intensywnego wysiłku fizycznego, podczas którego zużywają się zapasy glikogenu w tkance tłuszczowej; jej źródłem jest kawa, herbata, guarana i kakaowiec.
>> Niedoczynność tarczycy a dieta – co można jeść przy niedoczynności?
Składniki hamujące apetyt
Suplementy diety wspomagające odchudzanie wzbogacone są o składniki hamujące apetyt i wydłużające uczucie sytości, takie jak:
- inulina – wielocukier nierozpuszczalny w wodzie, który nie wchłania się z przewodu pokarmowego; po spożyciu łączy się z wodą i zwiększa swoją objętość, przez co zmniejsza uczucie głodu; dodatkowo wykazuje właściwości prebiotyczne (odżywia przyjazne bakterie bytujące w jelicie człowieka) i usprawniające wypróżnianie; jej głównymi źródłami są cykoria i agawa;
- błonnik pokarmowy – polisacharyd, który podobnie jak inulina wiąże obecną w jelitach wodę, pęcznieje i eliminuje uczucie głodu; ponadto jest prebiotykiem, reguluje cykl wypróżnień, ogranicza wchłanianie cholesterolu i spowalnia wchłanianie węglowodanów (obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów); jego źródłem są najczęściej nasiona babki jajowatej lub owsa;
- kwas hydroksycytrynowy (HCA) – opisany powyżej.
Składniki ograniczające wchłanianie tłuszczów
Głównym składnikiem ograniczającym wchłanianie tłuszczów ze spożywanych pokarmów jest chitozan. Pod względem chemicznym należy do polisacharydów i dla celów spożywczych pozyskuje się go z chitynowych pancerzy morskich skorupiaków. Chitozan w kwaśnym środowisku żołądka wytwarza na swojej powierzchni żel, który utrudnia wchłanianie związków o charakterze lipidowym. Efektem jego stosowania jest zmniejszenie kaloryczności spożywanych posiłków. Najlepiej spożywać go przez jedzeniem lub w trakcie jedzenia.
Składniki zmniejszające wchłanianie cukrów – zioła wspomagające odchudzanie
Korzystny wpływ na proces odchudzania wykazuje stosowanie składników ziołowych o charakterze inhibitorów α-glukozydaz. Mechanizm ich działania polega na hamowaniu rozkładu polisacharydów (głównie skrobi) do cukrów prostych, z których następnie tworzy się tkanka tłuszczowa. Efektem tego jest spowolnienie i zmniejszenie ilości wchłanianej z przewodu pokarmowego glukozy, a nawet wydalanie skrobi w postaci niestrawionej. Dzięki tym składnikom następuje stabilizacja poziomu glukozy we krwi i nie dochodzi do nagłych napadów głodu i chęci podjadania.
>> Wszystko, co musisz wiedzieć o odżywianiu
Do surowców roślinnych o takim działaniu zalicza się:
- owocnię fasoli (źródło fasolaminy),
- kawę (źródło kwasu chlorogenowego),
- liść morwy białej (źródło dezoksynojirmicyny),
- liść borówki brusznicy,
- liść pokrzywy zwyczajnej.
Składniki moczopędne
Składniki moczopędne zawarte w suplementach diety wspomagających odchudzanie to przede wszystkim roślinne flawonoidy, które pomagają w pozbyciu się nadmiaru wody zgromadzonej w organizmie oraz w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Do roślin, z których pozyskuje się takie składniki, należą:
- skrzyp polny,
- brzoza brodawkowata,
- pokrzywa zwyczajna,
- rdest ptasi.
Chrom
Popularnym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie jest chrom. Ten mikroelement wpływa na wiele procesów metabolicznych w organizmie, między innymi stymuluje przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. W procesie redukcji masy ciała istotny jest fakt, że chrom zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny, przez co stabilizuje poziom glukozy we krwi. Zapobieganie wahaniom poziomu cukru, a szczególnie jego spadkom, sprawia, że zmniejsza się uczucie głodu i nagła chęć podjadania. Wpływa to na ograniczenie kaloryczności posiłków, pozwala zahamować apetyt na słodycze i łatwiej zredukować masę ciała.
>> Chrom we krwi – na czym polega badanie? Normy, wskazania, przygotowanie
Co wspomaga odchudzanie – domowe sposoby
Należy pamiętać, że skuteczność suplementów diety wspomagających odchudzanie jest znikoma, jeśli nie zadba się jednocześnie o regularną aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Jadłospis o określonej liczbie kalorii, zróżnicowany i zapewniający zarazem wszystkie niezbędne składniki odżywcze warto przygotować pod kontrolą dietetyka lub w konsultacji z lekarzem. Specjalista weźmie bowiem pod uwagę wszelkie potrzeby i przeciwwskazania wynikające np. z trybu życia i stanu zdrowia pacjenta.
- Marciniak-Łukasiak K, Żbikowska A, Kowalska M, Gocal-Rosińska M. Rynek suplementów diety wspomagających odchudzanie. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2013; 2: 57-60.
- Bańkowska P, Bryndal I. „Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2017; 494: 9-19.
- Błecha K. Rola substancji roślinnych w procesie odchudzania. Herbalism, 2019; 1(5): 77-90.