• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Co wspomaga odchudzanie – składniki ziół i produktów odchudzających

Odchudzanie wspomagają przede wszystkim zmiany w sposobie odżywiania i wdrożenie aktywności fizycznej, jako dodatkową pomoc stosuje się produkty zawierające m.in. ekstrakt z zielonej herbaty, inulinę, chitozan, liść morwy białej. Składniki te przyspieszają metabolizm, hamują apetyt, ograniczają wchłanianie tłuszczów i cukrów.

Skład preparatów wspomagających odchudzanie jest zróżnicowany – istnieją preparaty jednoskładnikowe oraz zawierające kilka substancji bioaktywnych / Fot. Adobe Stock

Produkty wspomagające odchudzanie: tabletki, herbatki

W aptekach dostępnych jest wiele preparatów przeznaczonych dla osób odchudzających się. Mają status suplementów diety przeznaczonych do stosowania doustnego i występują w różnorodnej formie:

  • kapsułek,
  • tabletek,
  • proszku do rozpuszczania,
  • herbatki do zaparzania,
  • płynu do wypicia,
  • gumy do żucia,
  • tabletek do ssania lub żucia.

Suplementy wspomagające odchudzanie – skład

Skład preparatów wspomagających odchudzanie jest zróżnicowany – istnieją preparaty jednoskładnikowe oraz zawierające kilka substancji bioaktywnych. Na runku dostępne są także suplementy z tabletkami dwóch lub trzech rodzajów – o różnym składzie i do stosowania o różnych porach dnia.

>> Preparaty wspomagające odchudzanie

Składniki przyspieszające metabolizm

Głównym celem stosowania doustnych preparatów wspomagających odchudzanie jest przyspieszenie metabolizmu, a co za tym idzie redukcji niepożądanej tkanki tłuszczowej. Z tego względu zawierają one  w składzie następujące składniki:

  • ekstrakt z zielonej herbaty – jest on źródłem katechin (przede wszystkim galusanu epigallokatechiny, EGCG), które wzmagają termogenezę (wytwarzanie ciepła), przez co wydatek energetyczny organizmu wzrasta; efekty przynosi zażywanie 200-1000 mg ekstraktu dziennie; spożycie większej ilości może powodować zaburzenia pracy serca i bezsenność;
  • L-karnityna – związek ułatwiający organizmowi zużycie kwasów tłuszczowych jako źródła energii; bierze udział we wstępnym etapie wytwarzania energii poprzez ułatwienie transportu długołańcuchowych kwasów tłuszczowych do wnętrza mitochondriów;
  • kwas hydroksycytrynowy (HCA) – wykazuje potrójne działanie w procesie fizjologicznego odchudzania: zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych i cholesterolu, nasila utlenianie tkanki tłuszczowej i reguluje apetyt; jego źródłem są rośliny gatunków Garcinia cambogia i Hibiscus sabdariffa;
  • sprzężony kwas linolowy (CLA) – pobudza podstawową przemianę materii, zwiększa masę mięśniową i przeciwdziała efektowi jo-jo; jego źródłem są mleko i mięso zwierząt przeżuwających;
  • piperyna – alkaloid, który wzmaga lipolizę (spalanie tkanki tłuszczowej) i proces termogenezy, podczas którego spalana jest większa ilość kalorii; jest głównym składnikiem aktywnym pieprzu czarnego;
  • kofeina – alkaloid o działaniu nasilającym lipolizę; stymuluje układ nerwowy, zwiększa wydolność organizmu i pozwala na wydłużenie czasu intensywnego wysiłku fizycznego, podczas którego zużywają się zapasy glikogenu w tkance tłuszczowej; jej źródłem jest kawa, herbata, guarana i kakaowiec.

>> Niedoczynność tarczycy a dieta – co można jeść przy niedoczynności?

Składniki hamujące apetyt

Suplementy diety wspomagające odchudzanie wzbogacone są o składniki hamujące apetyt i wydłużające uczucie sytości, takie jak:

  • inulina – wielocukier nierozpuszczalny w wodzie, który nie wchłania się z przewodu pokarmowego; po spożyciu łączy się z wodą i zwiększa swoją objętość, przez co zmniejsza uczucie głodu; dodatkowo wykazuje właściwości prebiotyczne (odżywia przyjazne bakterie bytujące w jelicie człowieka) i usprawniające wypróżnianie; jej głównymi źródłami są cykoria i agawa;
  • błonnik pokarmowy – polisacharyd, który podobnie jak inulina wiąże obecną w jelitach wodę, pęcznieje i eliminuje uczucie głodu; ponadto jest prebiotykiem, reguluje cykl wypróżnień,  ogranicza wchłanianie cholesterolu i spowalnia wchłanianie węglowodanów (obniża indeks glikemiczny spożywanych pokarmów); jego źródłem są najczęściej nasiona babki jajowatej lub owsa;
  • kwas hydroksycytrynowy (HCA) – opisany powyżej.

>> Preparaty z błonnikiem

Składniki ograniczające wchłanianie tłuszczów

Głównym składnikiem ograniczającym wchłanianie tłuszczów ze spożywanych pokarmów jest chitozan. Pod względem chemicznym należy do polisacharydów i dla celów spożywczych pozyskuje się go z chitynowych pancerzy morskich skorupiaków. Chitozan w kwaśnym środowisku żołądka wytwarza na swojej powierzchni żel, który utrudnia wchłanianie związków o charakterze lipidowym. Efektem jego stosowania jest zmniejszenie kaloryczności spożywanych posiłków. Najlepiej spożywać go przez jedzeniem lub w trakcie jedzenia.

Składniki zmniejszające wchłanianie cukrów – zioła wspomagające odchudzanie

Korzystny wpływ na proces odchudzania wykazuje stosowanie składników ziołowych o charakterze inhibitorów α-glukozydaz. Mechanizm ich działania polega na hamowaniu rozkładu polisacharydów (głównie skrobi) do cukrów prostych, z których następnie tworzy się tkanka tłuszczowa. Efektem tego jest spowolnienie i zmniejszenie ilości wchłanianej z przewodu pokarmowego glukozy, a nawet wydalanie skrobi w postaci niestrawionej. Dzięki tym składnikom następuje stabilizacja poziomu glukozy we krwi i nie dochodzi do nagłych napadów głodu i chęci podjadania.

>> Wszystko, co musisz wiedzieć o odżywianiu

Do surowców roślinnych o takim działaniu zalicza się:

  • owocnię fasoli (źródło fasolaminy),
  • kawę (źródło kwasu chlorogenowego),
  • liść morwy białej (źródło dezoksynojirmicyny),
  • liść borówki brusznicy,
  • liść pokrzywy zwyczajnej.

Składniki moczopędne

Składniki moczopędne zawarte w suplementach diety wspomagających odchudzanie to przede wszystkim roślinne flawonoidy, które pomagają w pozbyciu się nadmiaru wody zgromadzonej w organizmie oraz w oczyszczeniu organizmu z toksyn. Do roślin, z których pozyskuje się takie składniki, należą:

Chrom

Popularnym składnikiem preparatów wspomagających odchudzanie jest chrom. Ten mikroelement wpływa na wiele procesów metabolicznych w organizmie, między innymi stymuluje przemianę materii i spalanie tkanki tłuszczowej. W procesie redukcji masy ciała istotny jest fakt, że chrom zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny, przez co stabilizuje poziom glukozy we krwi. Zapobieganie wahaniom poziomu cukru, a szczególnie jego spadkom, sprawia, że zmniejsza się uczucie głodu i nagła chęć podjadania. Wpływa to na ograniczenie kaloryczności posiłków, pozwala zahamować apetyt na słodycze i łatwiej zredukować masę ciała.

>> Chrom we krwi – na czym polega badanie? Normy, wskazania, przygotowanie

Co wspomaga odchudzanie – domowe sposoby

Należy pamiętać, że skuteczność suplementów diety wspomagających odchudzanie jest znikoma, jeśli nie zadba się jednocześnie o regularną aktywność fizyczną i odpowiednią dietę. Jadłospis o określonej liczbie kalorii, zróżnicowany i zapewniający zarazem wszystkie niezbędne składniki odżywcze warto przygotować pod kontrolą dietetyka lub w konsultacji z lekarzem. Specjalista weźmie bowiem pod uwagę wszelkie potrzeby i przeciwwskazania wynikające np. z trybu życia i stanu zdrowia pacjenta. 

  1. Marciniak-Łukasiak K, Żbikowska A, Kowalska M, Gocal-Rosińska M. Rynek suplementów diety wspomagających odchudzanie. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2013; 2: 57-60.
  2. Bańkowska P, Bryndal I. „Zioła odchudzające” w walce z otyłością – charakterystyka substancji aktywnych wspomagających odchudzanie oraz badanie ankietowe na temat stosowania preparatów ziołowych. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2017; 494: 9-19.
  3. Błecha K. Rola substancji roślinnych w procesie odchudzania. Herbalism, 2019; 1(5): 77-90.
Poznaj naszego eksperta
Mgr farm. Izabela Ośródka

Mgr farm. Izabela Ośródka

Na co dzień magister farmacji w aptece ogólnodostępnej, w wolnych chwilach autorka artykułów dla czasopism i portali związanych z branżą farmaceutyczną. Prywatnie młoda mama, miłośniczka górskich wędrówek i domowych wypieków oraz zwolenniczka fitoterapii.

Zobacz także

Dieta eliminacyjna − czy każdy powinien odstawić gluten, nabiał lub strączki

Autor:

Joanna Dronka-Skrzypczak

Data publikacji: 6.11.2017

Popularność różnych diet eliminacyjnych cały czas rośnie. To skłania wiele osób do refleksji, czy przypadkiem nie szkodzą im różne produkty, np. zboża, rośliny strączkowe lub nabiał, i czy nie powinni ich odstawić. Nie brakuje teorii na temat szkodliwości podstawowych produktów spożywczych. Jak zatem mądrze do tego podejść?

Czytaj więcej

DASH – dla kogo jest ta dieta? Jakie są jej zasady i dozwolone produkty?

Autor:

Kamila Śnieżek

Data aktualizacji: 28.07.2025

Dieta DASH została opracowana w Stanach Zjednoczonych w latach 90. XX wieku z myślą o pacjentach z nadciśnieniem tętniczym. Szybko okazało się, że jest doskonałym rozwiązaniem również dla osób bez problemów z ciśnieniem, które chcą dbać o zdrowie i utrzymywać prawidłową masę ciała.

Czytaj więcej

Dieta śródziemnomorska najlepsza dla serca

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.04.2018

Schorzenia układu krążenia można leczyć nie tylko przyjmowanymi regularnie lekarstwami. Osoby chorujące na nadciśnienie tętnicze lub chorobę wieńcową równolegle z farmakoterapią powinny zmienić dotychczasowy styl życia, w tym zmodyfikować dietę.

Czytaj więcej