Niedoczynność tarczycy, czyli niedobór hormonów wydzielanych przez tarczycę, zaburza wiele funkcji metabolicznych i homeostatycznych organizmu. Dlatego jednym z objawów niedoczynności tarczycy jest tycie. Odpowiednia dieta przy niedoczynności tarczycy hamuje zarówno rozwój niedoczynności, jak i nadmierny przyrost masy ciała.
Niedoczynność tarczycy a dieta – co można jeść przy niedoczynności?

Dieta w niedoczynności tarczycy ma istotne znaczenie dla samej terapii, ale też dla samopoczucia i wyglądu pacjentów. Obok przyjmowania leków, proces leczenia należy wesprzeć właściwym sposobem odżywiania się, który pozwoli uniknąć jednego z najbardziej problematycznych skutków ubocznych niedoczynności tarczycy, czyli przyrostu masy ciała. Z jadłospisu należy wykluczyć pewne produkty, które choć zdrowe, to przy niedoczynności tarczycy są niewskazane.
Niedoczynność tarczycy polega na niedoborze hormonów wydzielanych przez tarczycę. Dochodzi do pojawienia się objawów wynikających z istotnego zaburzenia wielu funkcji metabolicznych i homeostatycznych organizmu. Jednym z objawów niedoczynności tarczycy jest tycie. Odpowiednia dieta przy niedoczynności tarczycy nie tylko zapobiega pogłębianiu się stanu niedoczynności, ale również pomaga zredukować wagę czy też zapobiec jej nadmiernemu przyrastaniu.
Czytaj więcej: Mysimba - nowy lek w leczeniu otyłości
Niedoczynność tarczycy a tycie
Tarczyca wpływa na funkcje metaboliczne w organizmie. Nadmierny przyrost masy ciała kojarzony jest z niedoczynnością, natomiast utrata masy ciała bez diety – z nadczynnością tarczycy. O tyle, o ile nadczynność tarczycy rzeczywiście przyczynia się do utraty masy ciała, na co człowiek nie ma wpływu, to w przypadku niedoczynności jest nieco inaczej. Nie można tłumaczyć otyłości niedoczynnością tarczycy, a tak robi coraz więcej kobiet z nadmiarem masy ciała. Wystarczy nieznaczna niedoczynność, a już staje się to powodem problemów z wagą według większości osób. Jednak bezsprzecznie niedoczynność tarczycy stanowi ogromny czynnik zwiększający ryzyko przyrostu masy ciała. Można mu zapobiec poprzez właściwe odżywianie oraz oczywiście uzupełnianie niedoboru hormonów. Nie wolno stosować żadnych restrykcyjnych diet, ponieważ ryzyko wystąpienia efektu jojo u osób z niedoczynnością tarczycy jest dużo większe niż u osób zdrowych.
Czytaj więcej: Jak leczyć nadczynność tarczycy?
Rola diety w niedoczynności tarczycy
Dieta odgrywa w leczeniu i profilaktyce większości chorób ogromną rolę. W diecie można zawrzeć produkty, które usprawniają pracę tarczycy, jak i takie, które jej funkcje upośledzają. Dlatego też osoby predysponowane rodzinnie do jakichkolwiek problemów z tarczycą powinny zwrócić szczególną uwagę na produkty, jakie spożywają. Ponadto w momencie wystąpienia niedoczynności tarczycy dieta stanowi ważny element zapobiegający nadmiernemu przyrostowi masy ciała, a także dodatkowym dolegliwościom wynikającym z niedoczynności tarczycy, jak np. zaparcia.
>> Leczenie i dieta w chorobie Hashimoto
Co jeść przy niedoczynności tarczycy?
Produkty, które poprawią funkcjonowanie organizmu przy niedoczynności tarczycy, zawierają jod, żelazo, selen czy cynk. Jod stanowi niezbędny pierwiastek do produkcji hormonów tarczycy. Żelazo jest składnikiem enzymu kluczowego w syntezie hormonów tarczycy, czyli tyreoperoksydazy. Przemiana tyroksyny w trijodotyroninę jest warunkowana przez enzymy zawierające w swojej cząsteczce selen. Receptory komórkowe wiążące hormony tarczycy mają w składzie cynk. Dlatego też na diecie przy niedoczynności tarczycy powinno się jeść produkty obfitujące w dane mikroelementy. Mimo iż w czasach jodowania soli kuchennej niedobory jodu zdarzają się rzadko, warto zadbać o dodatkowe źródła jodu w postaci ryb morskich czy owoców morza. Ważnym źródłem żelaza w diecie są mięsa, otręby, produkty pełnoziarniste, bób, groszek zielony, pietruszka, porzeczki, awokado, pestki dyni, len. Selen znajduje się w wielu produktach, szczególnie w pełnoziarnistych. Cynk można pozyskać poprzez spożywanie ciecierzycy, czosnku, dyni, nasion słonecznika czy lnu.
Czytaj więcej: Jonogram - normy i interpretacja wyników badań
Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny spożywać właściwą ilość błonnika pokarmowego i płynów w ciągu dnia. Niedoczynność tarczycy predysponuje bowiem do występowania zaparć. Dlatego też wypijanie co najmniej 2,5 litra wody w ciągu dnia, regularne spożywanie posiłków i dostarczanie organizmowi produktów bogatych w błonnik pokarmowy (owoce, warzywa, pełnoziarniste produkty) mogą zmniejszyć nasilenie tych objawów.
Czytaj więcej: Chirurgiczne leczenie otyłości
W diecie przy niedoczynności tarczycy należy kontrolować ilość kalorii dostarczanych do organizmu. Ze względu na spowolnienie procesów metabolicznych, nadmiar energii w diecie może przyczynić się do szybszego tycia. Powinno się spożywać co najmniej 5 posiłków w ciągu dnia, czyli jeść mniej, a częściej. Należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym – bogatych w cukry proste – natomiast spożywać przede wszystkim produkty będące źródłem białka, jak np. chude mięso.
Produkty przeciwwskazane na diecie przy niedoczynności tarczycy
Istotnym elementem diety przy niedoczynności tarczycy są pokarmy bogate w tzw. goitrogeny. Wpływają one na metabolizm jodu poprzez osłabienie jego wchłaniania z przewodu pokarmowego. Niedobór jodu osłabia czynność tarczycy, pogłębia niedoczynność i prowadzi do rozwoju wola, czyli przerostu tarczycy. Goitrogeny są więc określane jako substancje wolotwórcze. Do produktów bogatych w goitrogeny, których nie należy jeść przy niedoczynności tarczycy, zalicza się:
- rzepę,
- kalarepę,
- kalafior,
- brukselkę,
- kapusta
- jarmuż.
Im więcej jodu jest dostarczane w diecie z innych źródeł, tym słabsze efekty uboczne powodują wyżej wymienione produkty. Dlatego też przy spożyciu sporej ilości ryb czy innych produktów bogatych w jod umiarkowane jedzenie np. kalafiora czy kapusty nie nasili problemów zdrowotnych. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny również unikać w diecie soi, ponieważ jest ona bogata we flawonoidy, które również hamują funkcje tarczycy.
>> Niedoczynność tarczycy w ciąży – skutki, wpływ na dziecko