Korzeń chrzanu nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem. Działa pozytywnie na układ pokarmowy i wspomaga odchudzanie, zwalcza bakterie odpowiedzialne za infekcje układu oddechowego oraz moczowego, a także wykazuje działanie antynowotworowe.
Wspiera odchudzanie i niszczy bakterie. Dlaczego warto sięgać po słowiański żeń-szeń?

Słowiański żeń-szeń - skarbnica zdrowia
Korzeń chrzanu zawiera: potas, magnez, miedź, mangan, cynk, jod, fosfor, wapń, a także kwas foliowy i inne witaminy z grupy B oraz witaminę C. Zawiera także białko i błonnik oraz związki roślinne, w tym glukozynolany, które rozkładają się na izotiocyjaniany i mogą chronić przed infekcjami oraz mieć działanie profilaktyczne w przypadku nowotworów. Właśnie dlatego chrzan, podobnie jak czosnek, może być stosowany jak naturalny antybiotyk, który zwalcza bakterie odpowiedzialne za rozwój infekcji układów oddechowego i moczowego. Chrzan wspomaga leczenie zapaleń pęcherza, infekcji układu oddechowego, np. zapalenia oskrzeli czy chorób takich, jak paradontoza, szkorbut i anemia.
Działa nie tylko od wewnątrz
Chrzan uważany jest za roślinę leczniczą, która wspiera organizm w walce z infekcją oraz niedoborami różnych witamin. Można stosować go nie tylko do jedzenia, ale także zewnętrznie, jako środek uśmierzający bóle reumatyczne i nerwobóle.
Chrzan na odchudzanie
Korzeń chrzanu jest niskokaloryczny, a jego spożywanie dodatkowo napędza metabolizm i przyspiesza spalanie tłuszczu. Jeśli Twoje BMI przekroczyło normę i chcesz się pozbyć nadliczbowych kilogramów, zaprzyjaźnij się z chrzanem jako częstym dodatkiem do potraw w diecie. Z chrzanu możesz także przygotować specjalny napój wspierający spalanie kalorii, łącząc go z miodem i sokiem z cytryny.
Gdzie kupić i jak rozpoznać świeży chrzan?
Korzeń chrzanu jest dostępny na bazarach i w marketach – z całą pewnością będzie dostępny wszędzie tuż przed świętami wielkanocnymi, gdyż w Polsce zgodnie z tradycją, świeży korzeń wkłada się do koszyczka ze święconką.
Należy wybierać korzenie twarde i bez plam. Powinny mieć jasnobeżowy kolor. Cena za kilogram korzenia chrzanu wynosi około 30-35 zł.
Korzeń chrzanu nadaje się do mrożenia, a przechowywać powinno się go w lodówce. Przed spożyciem świeży chrzan trzeba umyć i obrać ze skóry.
>> Preparaty na spalanie tłuszczu
Dlaczego chrzan jest ostry?
Niestety chrzan, ze względu na swój specyficzny i ostry smak, nie może być spożywany w dużych ilościach. Chrzan zawiera też glikozyd siarkowy - synigrynę, która ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. To właśnie olej goryczkowy nadaje mu tak charakterystyczny smak. Synigryna daje chrzanowi coś jeszcze – produkuje izotiocyjanian sodu, który jest substancją o właściwościach antybiotycznych.
Dzięki niej chrzan wykazuje także właściwości wykrztuśne, odkażające i rozgrzewające, łagodząc tym samym objawy infekcji. Synigryna wspiera także pracę układu pokarmowego oraz pęcherzyka żółciowego. Jednak mamy małe ostrzeżenie dla osób z problemami trawiennymi lub wrzodami żołądka – nie powinny one przesadzać ze spożyciem chrzanu, ponieważ jego nadmiar może wywołać przykre objawy. Jednak mówimy tu o nadmiarze – niewielkie ilości chrzanu mogą wspomóc leczenie chorób układu pokarmowego – np. zahamować namnażanie się grzybów i baterii – w tym bakterii Helicobacter pylori odpowiedzialnej za powstawanie wrzodów żołądka.
>> Preparaty wspierające trawienie i pracę układu pokarmowego
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację





