Chrzan to nie tylko roślina o niezwykle aromatycznym korzeniu. Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych: zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm. Na dodatek poprawia trawienie.
Chrzan – właściwości i zastosowanie

Nazywa się go słowiańskim żeń-szeniem. Chrzan jest naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. W składzie chemicznym chrzanu obecna jest substancja zwana benzyloizotiocyjanian – łagodna forma naturalnego antybiotyku. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych.
Chrzan nie tylko na trawienie
Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przez co wyraźnie ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw. Często jest używany do zwalczania uciążliwego kaszlu, stosuje się go w walce z zapaleniem oskrzeli, przy anemii, zaburzeniach trawienia, oraz jako dobry lek na katar.
Chrzan do walki z bólem
W medycynie ludowej chrzan wykorzystywany był na długo przed tym, nim został doceniony w kuchni. Lista jego działań leczniczych jest bardzo długa. Do tych już wymienionych dodać należy także pozytywny wpływ na układ krążenia, przeciwdziałanie szkorbutowi czy właściwości moczopędne i odtruwające. Chrzan jest także doskonałym produktem do walki z bólem. Jego silne działanie przeciwbólowe wykorzystywane jest przy nerwobólach, bólach stawowych i kostnych. Bóle reumatyczne najlepiej zwalczać stosując okłady z chrzanu - startego korzenia lub liści tej rośliny.
Synigryna to najcenniejszy składnik chrzanu
Chrzan pospolity, roślina z rodziny kapustowatych, zwany też warzuchą słynie, przede wszystkim ze swojego ostrego, piekącego smaku. W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy synigryna, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. To właśnie on nadaje tej przyprawie jej charakterystyczny smak.
Synigryna to najcenniejszy składnik chrzanu. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, który jest substancją o właściwościach antybiotycznych. Poza tym działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Łagodzi także objawy infekcji. Glikozyd też ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dzięki temu jest naturalnym konserwantem. Dodatkowo synigryna wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego.
Chrzan to skarbnica witaminy C
Chrzan, to także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Jest bardzo bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, potas, wapń fosfor, magnez, jod. Pod względem zawartości witaminy C, chrzan deklasuje popularne cytrusy. Jednocześnie dzięki temu, że korzeń ukryty jest pod ziemią, witamina jest doskonale zabezpieczona przed działaniem słońca, które powoduje jej utleniania.
Chrzan dla urody
Bogaty w witaminy i cenne pierwiastki chrzan pozytywnie wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci. Jeśli jednak chcemy wykorzystać tę roślinę dla poprawienia urody, lepiej stosować ją zewnętrznie. - Starty na drobno chrzan stosuje się do przemywania twarzy w celu redukcji przebarwień i piegów. Wybiela skórę i sprawia, że staje się gładsza i delikatniejsza.
Masło i nalewka z chrzanem
Masło chrzanowe: masło ucieramy z solą, dodajemy starty chrzan i sok z cytryny. Sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale także np. do smarowania pieczonego mięsa.
Nalewka chrzanowa: 100 gramów świeżo utartego chrzanu (bez żadnych dodatków) zalewamy 1/2 l czystej wódki i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Następnie przecedzamy i gotowe. Tą nalewkę można oczywiście pić (wyzwanie dla odważnych), ale najlepsza jest jako dodatek do dań mięsnych.





