• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Chrzan – właściwości i zastosowanie

Chrzan to nie tylko roślina o niezwykle aromatycznym korzeniu. Ma mnóstwo właściwości zdrowotnych: zapobiega przeziębieniu, odpędza bakterie i wzmacnia organizm. Na dodatek poprawia trawienie.

Chrzan to roślina o gorzkim aromacie, która znalazła zastosowanie nie tylko w kuchni jako dodatek do potraw, lecz ceniona jest przede wszystkim za swe właściwości lecznicze

Nazywa się go słowiańskim żeń-szeniem. Chrzan jest naturalnym antybiotykiem działającym jednak bez skutków ubocznych, znajdującym zastosowanie w leczeniu różnych chorób. W składzie chemicznym chrzanu obecna jest substancja zwana benzyloizotiocyjanian – łagodna forma naturalnego antybiotyku. Zwalcza bakterie, które mogą powodować katar, kaszel, grypę, zapalenie nerek, pęcherza i dróg moczowych.

Chrzan nie tylko na trawienie

Pobudza wydzielanie soków żołądkowych, przez co wyraźnie ułatwia trawienie ciężkich i tłustych potraw. Często jest używany do zwalczania uciążliwego kaszlu, stosuje się go w walce z zapaleniem oskrzeli, przy anemii, zaburzeniach trawienia, oraz jako dobry lek na katar.

Chrzan do walki z bólem

W medycynie ludowej chrzan wykorzystywany był na długo przed tym, nim został doceniony w kuchni. Lista jego działań leczniczych jest bardzo długa. Do tych już wymienionych dodać należy także pozytywny wpływ na układ krążenia, przeciwdziałanie szkorbutowi czy właściwości moczopędne i odtruwające. Chrzan jest także doskonałym produktem do walki z bólem. Jego silne działanie przeciwbólowe wykorzystywane jest przy nerwobólach, bólach stawowych i kostnych. Bóle reumatyczne najlepiej zwalczać stosując okłady z chrzanu - startego korzenia lub liści tej rośliny.

Synigryna to najcenniejszy składnik chrzanu

Chrzan pospolity, roślina z rodziny kapustowatych, zwany też warzuchą słynie, przede wszystkim ze swojego ostrego, piekącego smaku.  W korzeniu chrzanu zawarty jest glikozyd siarkowy synigryna, który ulega rozpadowi do olejku gorczycznego. To właśnie on nadaje tej przyprawie jej charakterystyczny smak.

Synigryna to najcenniejszy składnik chrzanu. Przede wszystkim produkuje izotiocyjanian sodu, który jest substancją o właściwościach antybiotycznych. Poza tym działa rozgrzewająco, odkażająco i wykrztuśnie. Łagodzi także objawy infekcji. Glikozyd też ma właściwości grzybobójcze i bakteriobójcze, dzięki temu jest naturalnym konserwantem. Dodatkowo synigryna wspomaga układ trawienny, poprawia przemianę materii oraz pracę pęcherzyka żółciowego.

Chrzan to skarbnica witaminy C

Chrzan, to także doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Jest bardzo bogaty w witaminę C, witaminy z grupy B, prowitaminę A, potas, wapń fosfor, magnez, jod. Pod względem zawartości witaminy C, chrzan deklasuje popularne cytrusy. Jednocześnie dzięki temu, że korzeń ukryty jest pod ziemią, witamina jest doskonale zabezpieczona przed działaniem słońca, które powoduje jej utleniania.

Chrzan dla urody

Bogaty w witaminy i cenne pierwiastki chrzan pozytywnie wpływa też na stan włosów, skóry i paznokci. Jeśli jednak chcemy wykorzystać tę roślinę dla poprawienia urody, lepiej stosować ją zewnętrznie. - Starty na drobno chrzan stosuje się do przemywania twarzy w celu redukcji przebarwień i piegów. Wybiela skórę i sprawia, że staje się gładsza i delikatniejsza.

Masło i nalewka z chrzanem

Masło chrzanowe: masło ucieramy z solą, dodajemy starty chrzan i sok z cytryny. Sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale także np. do smarowania pieczonego mięsa.

Nalewka chrzanowa: 100 gramów świeżo utartego chrzanu (bez żadnych dodatków) zalewamy 1/2 l czystej wódki i odstawiamy w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Następnie przecedzamy i gotowe. Tą nalewkę można oczywiście pić (wyzwanie dla odważnych), ale najlepsza jest jako dodatek do dań mięsnych.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Rzeżucha, bogate źródło witamin i mikroelementów

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 3.04.2023

Rzeżucha to świetne źródło witaminy A, C oraz witaminy PP. To również skarbnica soli mineralnych oraz niezbędnych pierwiastków, przede wszystkim żelaza i magnezu, który sprzyja obniżeniu poziomu stresu. Pod względem zawartości wapnia rzeżucha wyprzedza większość produktów roślinnych.

Czytaj więcej

Czy jajka są zdrowe? Fakty i mity o jajkach

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 27.03.2024

Nie można jeść jajek codziennie, bo podniosą cholesterol. Jajka są dobre na wzrok. Jajka nie tuczą. Fakty czy mity? Sprawdziliśmy.

Czytaj więcej

Sernik dla diabetyka

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.03.2018

Diabetycy (w szczególności z cukrzycą typu 2 i nadmiarem kilogramów) nie powinni jeść tradycyjnych ciast zawierających spore ilości cukru i tłuszczu. Zamiast nich mogą sięgać po ciasta z galaretkami oraz słodzone ksylitolem.

Czytaj więcej