Diabetycy (w szczególności z cukrzycą typu 2 i nadmiarem kilogramów) nie powinni jeść tradycyjnych ciast zawierających spore ilości cukru i tłuszczu. Zamiast nich mogą sięgać po ciasta z galaretkami oraz słodzone ksylitolem.
Sernik dla diabetyka

Pieczenie ciasta do duża frajda i świetne lekarstwo na stres. A to za sprawą kojących ciało i umysł powtarzalnych ruchów, które wykonujemy podczas tej przygotowywania ciasta. Jeśli pieczecie ciasto sami w domu, zamiast mąki pszennej używajcie mąki razowej bądź orkiszowej. Zamiast cukru w czystej postaci użyjcie słodzików.
Przepis na sernik bez cukru
Składniki:
Masa serowa:
- 1 kg chudego twarogu sernikowego,
- jajko,
- 4 żółtka,
- 3 łyżki stewii,
- 3 łyżki mąki jaglanej,
- skórka otarta z małej cytryny lub połowy pomarańczy.
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki żytniej,
- 3 żółtka,
- łyżka stewii,
- 2/3 kostki masła,
- 3 łyżki jogurtu naturalnego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1-2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
Mąkę wymieszaj ze stewią, proszkiem do pieczenia i kakao. Dodaj masło, 3 żółtka i wszystko wymieszaj. Gotowe wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
W tym czasie ubij 5 żółtek, dodaj do nich twaróg, stewię, mąkę, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, a na koniec ubite na sztywną pianę białko z jednego jajka.
Wyjmij ciasto z lodówki i zetrzyj na tarce do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia – w ten sposób powstanie spód sernika. Na ciasto wylej masę serową. Tak przygotowany sernik piecz przez 90 minut w piekarniku nastawionym na 170 stopni. Kiedy będzie gotowy, ostudź go i udekoruj owocami (mogą być mrożone) lub ulubioną galaretką.





