• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Nic cię tak nie dowartościuje, jak cukrzyca…

Z dużym niepokojem obserwuję pewne zjawisko, którego akcja rozgrywa się głównie na Facebooku. Licytowanie się na piękne „wykresiki” i „hemoglobinki”. Patrzcie, jaką mięliśmy wspaniałą nockę – i zdjęcie czytnika Libre, dumnie prezentującego stabilną glikemię. Jesteśmy po wizycie diabetologa – hemoglobina 5,5 proc.! Poniżej w komentarzach ochy i achy, gratulacje i „zazdraszczanie”…

uśmiechnięta kobieta mierzy sobie poziom cukru

Co w tym złego, ktoś powie? Sami diabetycy lub rodzice dzieci z cukrzycą motywują się nawzajem, dodają otuchy, wspierają w trudnych chwilach. A jednak dla mnie to jest niebezpieczny proceder polegający na dowartościowywaniu się cukrem. Dlaczego sprowadzamy siebie to tego, owszem ważnego, ale przecież nie jedynego parametru? I dlaczego uważam to za skrajnie niebezpieczne?

Ze swojej długoletniej praktyki bycia diabetykiem nauczyłam się jednego – by nie łączyć glikemii z emocjami. Tak jak nieprawidłowy cukier nie oznacza, że jestem beznadziejna (przez lata tak myślałam), tak ten prawidłowy nie oznacza, że jestem cacy. Cukier to tylko cukier. Parametr, który mówi mi, czy w moim organizmie jest wystarczający poziom insuliny. A może jest jej za mało, albo za dużo. Glukometr prawdę Ci powie. Ale tylko w tym zakresie.

Kiedy zaczniemy prawidłowe glikemie traktować jako olbrzymi sukces, którym należy chwalić się wszem i wobec, jak podejdziemy do tych nieprawidłowych? Czy to coś wstydliwego? Czy może symbol naszej porażki? A ponieważ cukrzyca zawsze ma chwiejny przebieg i obok cukrów „dobrych” pojawiają się i te  „złe”, a wszystko to dzieje się bardzo dynamicznie, to my sami fundujemy sobie schizofreniczną sytuację.

W jednej chwili jesteśmy cukrowymi herosami, by za kilka godzin sprowadzać się w otchłań rozpaczy z powodu hiperglikemii. Znam to doskonale z własnego doświadczenia. Przez długi czas każdy nieprawidłowy cukier uznawałam za swoją „winę”, łączyłam z nieudolnością w leczeniu i brakiem samodyscypliny. Emocjonalne przywiązanie do cukru sprawiło, że przestałam siebie lubić. No bo jak lubić kogoś, kto jest takim cukrowym fajtłapą?

I choć jest to niewątpliwie kusząca perspektywa, by chwalić się na forum chwilowymi sukcesami, pamiętajmy, że ten medal ma dwie strony.

Sukces w cukrzycy to nie „dobry” cukier. Nie żyjemy po to, by mieć prawidłowe glikemie. Miejmy prawidłowe glikemie, by żyć pełnią życia.

Jeśli już tak bardzo chcesz się pochwalić, że dajesz radę z tą cukrzycą,  to zamiast wykresu swojej glikemii pokaż mi, jak potrafisz cieszyć się życiem.

Poznaj naszego eksperta
Małgorzata Marszałek

Małgorzata Marszałek

Rzecznik Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków. Dziennikarka specjalizująca się w tematach zdrowotnych. Chętnie pisze o cukrzycy, którą postrzega jako pewien styl życia, a nie przewlekłą chorobę. Matka Polki, wegetarianka i właścicielka kota Oskara :)

Zobacz także

Prof. Ewa Pańkowska dla Apteline: nie sprowadzajmy cukrzycy do wyników glikemii!

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 20.03.2017

O absurdach w leczeniu cukrzycy u małych pacjentów, komunikacji opartej na straszeniu powikłaniami oraz nowych rozwiązaniach technologicznych i ich ograniczeniach rozmawiamy z prof. Ewą Pańkowską, diabetologiem z Instytutu Diabetologii w Warszawie.

Czytaj więcej

Normy glikemii – indywidualne podejście

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.11.2016

Poziom cukru we krwi nigdy nie jest wartością stałą, także u osób bez cukrzycy waha się w określonych granicach. Jednak u diabetyków wahania te są zdecydowanie większe i wykraczające poza fizjologiczne normy.

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Jak mądrze wspierać diabetyka?

Autor:

Psycholog, edukator diabetologiczny Katarzyna Gajewska

Data publikacji: 6.02.2018

Wsparcie bliskich (rodziny i przyjaciół) ma ogromne znaczenie dla osób zmagających się cukrzycą. Na czym owo wsparcie ma polegać? Często sprowadza się ono do zrozumienia diabetyka, z jego cukrowymi wzlotami i upadkami, mniejszą lub większą motywacją do leczenia czy małymi grzeszkami jedzeniowymi. Diabetycy potrzebują tolerancji dla swoich zachowań (nie zawsze prozdrowotnych, nie zawsze do końca racjonalnych) i akceptacji faktu, że chorują. Czasami potrzebują rozmowy, czasami koleżeńskiego przytulenia lub poklepania po plecach, czasami czegoś więcej. Czego?

Czytaj więcej

Czy da się polubić cukrzycę?

Autor:

Psycholog, edukator diabetologiczny Katarzyna Gajewska

Data publikacji: 19.01.2018

Na tak postawione pytanie automatycznie chcemy odpowiedzieć „nie”. Jak można polubić coś, co wymaga od nas myślenia o tym, co i kiedy jemy, kalkulowania dawki insuliny, pomiarów cukru, kłucia palców, częstych wizyt u lekarzy, co wiąże się z ryzykiem naprawdę poważnych powikłań itp. Niektórzy (np. ja) bardzo nie lubią stwierdzenia „cukrzyca to moja przyjaciółka”.

Czytaj więcej