• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Zdrowe święta. Co się kryje w skorupce jaja?

Przeczytaj, dlaczego tych pozostałości po jajku nie warto wyrzucać do kosza.

Białe jaja na intensywnym, żółtym tle.

Medycyna naturalna na niektóre schorzenia zaleca skorupkoterapię. Nieprzypadkowo. Skorupka jajka to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia o doskonałej przyswajalności, a także miedzi, żelaza, fluoru, mangan, cynku, krzemu. Jaja są najbardziej wartościowym produktem spożywczym spośród dostępnych środków żywnościowych. Jajka - to prawdziwa kopalnia witamin (A, z grupy B, D, E, H) i minerałów (fosfor, siarka, magnez, potas, sód, mangan, cynk, miedź, krzem, chlor, jod, fluor, żelazo). Dostarczają niemal wszystkich składników pokarmowych niezbędnych do życia, z wyjątkiem witaminy C. Choć powszechnie mówi się o jajach jako o źródle cholesterolu, z ich ilością nie powinny przesadzać jedynie osoby z miażdżycą lub za zawale serca.

Skorupki jaj na odbudowę chrząstki stawowej

Skorupa jaja kurzego powstaje w organizmie kury w procesie biomineralizacji. Jej zadaniem jest ochrona rozwijającego się zarodka przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, umożliwienie mu prawidłowej wymiany gazowej i dostarczenie niezbędnych do rozwoju związków mineralnych, głównie soli wapnia.
Wapń jest niezbędny do funkcjonowania naszego organizmu. Niedobór tego składnika może skutkować osłabieniem zębów i kości, a co za tym idzie osteoporozą. W codziennej diecie nie może więc zabraknąć produktów bogatych w wapń – nabiału, ryb, migdałów. To jednak może okazać się za mało.

Doskonałym źródłem wapnia są skorupki jaj. Proszek wapniowy zwiększa gęstość kości, stymuluje odbudowę chrząstki stawowej oraz łagodzi bóle reumatyczne. Wspomaga także odchudzanie, ponieważ ogranicza wchłaniania tłuszczu.

Wewnątrz każdej skorupki znajduje się biała, wyściełająca ją błona. Składa się ona z cennych substancji: przede wszystkim białka, ale również w 25 procentach z kolagenu, kwasu hialuronowego, glukozaminy oraz siarczanu chondroityny. Są to podstawowe składniki zalecane osobom, którym dokucza choroba zwyrodnieniowa stawów.

Amerykańscy badacze potwierdzili, że skorupkoterapia bardzo korzystnie wpływa na stawy. Efekt działania zbadano na grupie pacjentów z chorymi stawami. Przez 30 dni każdy uczestnik otrzymywał niewielką dzienną dawkę ( 500 mg) błonki ze skorupki jaja. Po siedmiu dniach 27 procent pacjentów zauważyło większą giętkość stawów. Po trzydziestu dniach liczba ta wzrosła do 43 proc., a odczuwalny dyskomfort w stawach zmniejszył się o 72 procent.
W badaniach nie zostały wykazane żadne efekty uboczne - nie zauważono bólów żołądka, krwawień czy problemów z wątrobą. Błona skorupki jajka jest całkowicie naturalna.

Stront w terapii osteoporozy

Badania wykazały, iż skorupy jaja kurzego zawierają nie tylko sole wapnia, ale również niewielkie ilości pierwiastków, takich jak selen, cynk, miedź i stront. Szczególnie interesujący wydaje się właśnie stront, ze względu na to, że jest stosowany od wielu lat w terapii osteoporozy.

Stront jest czynnikiem wykazującym podwójne działanie: hamujące w stosunku do komórek kościogubnych i pobudzające czynności komórek kościotwórczych. Wyniki badań sugerują, iż wapń pochodzący ze skorup jaj kurzych może być skuteczniejszy w zapobieganiu spadkowi gęstości mineralnej kości niż tradycyjne suplementy.

Zażywanie proszku ze skorup jaj kurzych ma wpływ na wchłanianie tłuszczu, np. obecnego w czekoladzie. Z kolei białka wchodzące w skład skorupy jaja kurzego działają przeciwbakteryjnie. Badacze odkryli, że hamują wzrost bakterii Gram-dodatnich i uszkadzają bakterie Gram-ujemnych.

Jak przygotować proszek ze skorupy jaja?

Eksperci ostrzegają jednak, że trzeba mieć pewność co do czystości środowiska, w którym przebywała kura nioska i paszy którą była karmiona.
Jak przygotować skorupę jaja kurzego do spożycia? Jajo dokładnie umyć ciepłą wodą z detergentem, środek jaja zużyć np. do jajecznicy lub do ciasta , zaś skorupkę zalać wrzątkiem i chwilę odczekać.  Następnie odcedź i rozłóż na blasze do pieczenia. Zostaw na noc do wyschnięcia. Rano wstaw do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 10 minut. Skorupki zmiel w młynku do kawy lub utrzyj w moździerzu. Przechowuj w słoiku. Łyżeczka zawiera od 800 do 1000 mg wapnia. Proszek można dodawać do koktajli, zup, sosów sałatkowych, omletów, a nawet porannej kawy. Wapń zneutralizuje kwasowy odczyn naparu. Dzięki temu będzie on łagodniejszy w smaku i bardziej przyjazny dla żołądka.Jeść proszek dosypując go do różnych potraw.

Eliksir wapniowy

Skorupki jajek mogą także wspomóc układ odpornościowy oraz oczyścić krew. Umyj i sparz 6 skorupek. Rozgnieć je, zalej 3 litrami przegotowanej wody i odstaw na 7 dni do lodówki. Pij szklankę tak przygotowanej wody dziennie i pożegnaj się z infekcjami. Możesz dodać sok z cytryny i miód. Kurację powtarzaj co kilka miesięcy.

Jeśli zmagasz się z bólem stawów, również możesz sięgnąć po skorupki jaj. Zawarte w nich cenne substancje takie jak glukozamina, kwas hialuronowy, kolagen oraz chondroityna poprawią stan stawów i przyniosą ulgę. Wyszorowaną i wyparzoną skorupkę pokrusz i wsyp do słoika. Zalej ją octem jabłkowym, zakręć i odstaw w ciemne miejsce na ok. 2 dni. Po tym czasie skorupka się rozpuści. Miksturę wcieraj w bolące miejsca.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Kurkuma – co warto o niej wiedzieć?

Autor:

Beata Turska

Data publikacji: 29.07.2020

Kurkuma to nie tylko ceniona przyprawa, ale także lek, znany i z powodzeniem stosowany od wieków w medycynie tradycyjnej. Zawarta w niej substancja – kurkumina – jest obecnie intensywnie badana przez naukowców jako potencjalny lek na raka i wiele innych chorób. Jakie ma właściwości? Na co może pomóc?

Czytaj więcej

Olej z czarnuszki – właściwości, dawkowanie. Jak stosować?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 22.05.2020

Olej z czarnuszki nie bez powodu nazywany jest złotem faraonów – ludzie od tysięcy lat leczyli nim wiele dolegliwości. Jaki ma skład i właściwości zdrowotne? Czy faktycznie łagodzi objawy alergii? Jak stosować czarnuszkę i w jakich dawkach?

Czytaj więcej

Biotyna na włosy, skórę, paznokcie. Właściwości witaminy B7

Autor:

Beata Turska

Data publikacji: 4.03.2021

Biotyna (inaczej witamina H lub witamina B7) zdobyła w ostatnich latach popularność, ze względu na swoje korzystne działanie na stan skóry, włosów i paznokci. Warto wiedzieć, że biotyna pełni w organizmie także wiele innych ważnych funkcji. Gdzie jej szukać? Kiedy sięgać po preparaty z biotyną? Co się dzieje, gdy pojawiają się niedobory? Czy biotynę można przedawkować?

Czytaj więcej