• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Olej z czarnuszki – właściwości, dawkowanie. Jak stosować?

Olej z czarnuszki nie bez powodu nazywany jest złotem faraonów – ludzie od tysięcy lat leczyli nim wiele dolegliwości. Jaki ma skład i właściwości zdrowotne? Czy faktycznie łagodzi objawy alergii? Jak stosować czarnuszkę i w jakich dawkach?

kwiat i nasiona czarnuszki oraz olej z czarnuszki w szklanym flakonie

Olej z czarnuszki (Oleum Nigelle) ma charakterystyczny, wyrazisty smak i korzenny zapach, jednak nie to jest jego największą zaletą. Od wieków znane są także jego właściwości prozdrowotne. Co warto o nim wiedzieć?

Co to jest czarnuszka?

Olej z czarnuszki tłoczy się na zimno z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), znanej także jako czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kmin czarny lub kąkolnica.

Ta niewysoka (do 45 cm), jednoroczna roślina o kwitnących od czerwca do września białych lub niebieskich kwiatach jest kuzynką jaskrów polnych, przylaszczek i zawilców – podobnie jak one należy do rodziny jaskrowatych.

Czarnuszkę i jej zalety znano już w Asyrii i starożytnym Egipcie, cenili ją Grecy i Rzymianie.  Od co najmniej 2 tysięcy lat jest stosowana w wielu miejscach świata nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek na najróżniejsze choroby. Jest jedną z najlepiej poznanych roślin o potencjale prozdrowotnym. O tym, jak bardzo ją ceniono, najlepiej świadczy powiedzonko, że leczy wszystko oprócz śmierci.

Choć czarnuszka siewna pochodzi z ciepłych krajów (Europa Południowa, Afryka Północna, Azja Południowo-Zachodnia), jest z powodzeniem uprawiana w wielu krajach na całym świecie (np. w Pakistanie, Syrii, Turcji Arabii Saudyjskiej i Indiach). Rośnie także w południowej Polsce.

Nasion czarnuszki używa się nie tylko do tłoczenia oleju. Można je także mielić, przyrządzać z nich napary, odwary, nalewki i syrop albo dodawać do potraw w całości.

Czarnuszka w smaku przypomina pieprz. Tym się jednak od niego różni, że nie drażni błony śluzowej żołądka. Bez obaw zatem można ją dodawać do swoich sałatek, surówek, mięs czy pieczywa wypiekanego w domu.

Olej z czarnuszki – skład

Z nasion czarnuszki można wyizolować 30-50 proc. oleju.

– Głównymi składnikami oleju z czarnuszki są wielonienasycone kwasy tłuszczowe:

  • linolowy, czyli omega-6,
  • oleinowy, czyli omega-9,
  • a także w śladowej ilości alfa-linolenowy, czyli omega-3
  • oraz bardzo rzadko w przyrodzie występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy

– mówi dr Joanna Pieczyńska, bromatolog z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.

Olej z czarnuszki zawiera także związki czynne olejku eterycznego, m.in. tymochinon, tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen, karwakrol, nigellon i tymol. W oleju z czarnuszki znajdziemy także wiele innych cennych składników, w tym witaminy, np. witaminę E i biotynę oraz sole mineralne: wapń, cynk, miedź, potas i żelazo.

Olej z czarnuszki jest gęsty, ma ciemny kolor i mocny korzenny smak. Stosować go można jedynie na zimno, gdyż podgrzany traci swoje właściwości.

Olej z czarnuszki – właściwości

Czarnuszkę od wieków wykorzystywano w leczeniu najróżniejszych dolegliwości, od chorób układu oddechowego i pokarmowego, poprzez choroby nerek i układu krążenia, po zmiany skórne spowodowane trądzikiem, alergią lub łuszczycą. Stosowano ją nawet przy żółtaczce, bólu zębów i po ukąszeniu węży.

Olej z czarnuszki egipskiej

Na cholesterol, na odporność, na skórę

Olej z czarnuszki zawiera korzystne dla zdrowia wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz olejki eteryczne. Jest silnym antyoksydantem, spowalnia proces starzenia organizmu. Czarnuszka i tłoczony z niej olej polecana jest osobom z chorobami układu krążenia, zmagającym się z grzybicą, trądzikiem, atopowym zapaleniem skóry, diabetykom i alergikom.

Zobacz produkt

Wśród potwierdzonych właściwości prozdrowotnych nasion czarnuszki (a – przypomnijmy – to właśnie z nich tłoczy się olej) wymienia się działanie:

  • antyoksydacyjne (przeciwutleniające)
  • przeciwzapalne
  • przeciwgoraczkowe
  • przeciwwrzodowe
  • przeciwalergiczne
  • zapobiegające uszkodzeniom miąższu wątroby i nerek
  • obniżające zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a przez to zmniejszające ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy
  • hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi)
  • przeciwbólowe
  • rozkurczowe
  • przciwbakteryjne
  • przeciwgrzybicze
  • przeciwpasożytnicze
  • przeciwcukrzycowe
  • mukolityczne (rozrzedzające wydzieliny w drogach oddechowych)
  • wzmacniające system odpornościowy4
  • przeciwnowotworowe

Jak piszą autorki artykułu „Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej” (Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 3), czarnuszka „działa także regulująco w zaburzeniach cyklu miesięcznego i pobudzająco na laktację. Wykorzystuje się również jej właściwości we wspomaganiu leczenia chorób autoimmunologicznych, w tym w reumatyzmie. Wyniki badań wykazują korzystny wpływ stosowania czarnuszki we wspomaganiu terapii osób z uogólnionym stanem zapalnym, jak również z hiperurykemią”. Autorki uważają za zasadne wprowadzenie czarnuszki do diety pacjentów w trakcie leczenia dny moczanowej.

Właściwości czarnuszki (a więc i oleju z czarnuszki) wciąż są badane. Sporo wiadomo już o jej wpływie na przebieg alergii.

– Liczne badania kliniczne potwierdzają skuteczność nasion czarnuszki siewnej oraz pozyskiwanego z nich oleju w łagodzeniu objawów chorób alergicznych – mówi dr Joanna Pieczyńska. – Chodzi nie tylko o katar sienny, ale również objawy astmy oskrzelowej i wyprysku. Nasiona czarnuszki siewnej zawierają ponad 100 związków aktywnych, a łagodzenie objawów alergii wynika z antyhistaminowych właściwości tych substancji. Na przykład tymochinon, główny składnik tych nasion, bierze udział w hamowaniu uwalniania histaminy i prawdopodobnie wiąże się z receptorami histaminowymi. Korzystny wpływ podawania nasion z czarnuszki stwierdzono zwłaszcza u pacjentów leczonych swoistą immunoterapią, a więc tzw. odczulaniem. Dowiedziono również, że olej z nasion czarnuszki łagodzi objawy alergii, takie jak niedrożność, świąd i wyciek wodnistej wydzieliny z nosa. Zmniejsza także częstość kichania, przerost małżowin nosowych i bladość śluzówek.

Czarnuszka a nowotwory

– Z badań wynika, że Nigella sativa wykazuje wiele właściwości odpowiadających mechanizmom działania przeciwnowotworowego – mówi dr Pieczyńska. – Przede wszystkim chodzi o to, że wpływa na cykl komórkowy komórek nowotworowych poprzez hamowanie syntezy kwasów nukleinowych. Dzięki niej dochodzi także do hamowania ukrwienia w obrębie guza. Oprócz wspomnianego działania przeciwutleniającego wspomaga też wywołanie śmierci komórek nowotworowych. Zawdzięczamy to wszystko w głównej mierze tymochinonowi, ditymochinonowi oraz α-hederynie.

Badane są oczywiście także pozostałe właściwości czarnuszki, a naukowcy coraz lepiej znają mechanizm wpływu zawartych w niej poszczególnych substancji na skomplikowane procesy, które zachodzą w naszym ciele.

Czarnuszka a poziom cukru we krwi

Ten sami tymochinon, który rozprawia się z komórkami rakowymi, wspólnie z olejkiem eterycznym radzi sobie również ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi i z niewystarczającym wydzielaniem insuliny. Nie bez znaczenia dla stanu zdrowia cukrzyka jest również zawarta w nasionach czarnuszki kwercetyna. Przyczynia się ona do normalizacji stężenia cukru we krwi, zwiększając zawartość glikogenu w wątrobie. Zwiększa również wydzielanie insuliny przez trzustkę nawet o 70 procent. W badaniach na szczurach udowodniono, że czarnuszka pomaga także w leczeniu osteopenii, która jest jednym z powikłań cukrzycy.

Olej z czarnuszki na włosy i skórę twarzy

Olej z czarnuszki (a także inne preparaty przygotowywane z jej nasion) może być także stosowany zewnętrznie.

Jak piszą Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka i Nikola Zmarzły w opublikowanym w Postępach Nauk Medycznych artykule „Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych”, ze względu na obecność tymochinonu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niogellonu, karwakrolu i olei, korzysta się z czarnuszki m.in. przy leczeniu:

  • zmian alergicznych, np. egzemy, wyprysków czy podrażnień
  • atopowego zapalenia skóry (AZS)
  • trądziku
  • grzybic
  • łupieżu
  • zmian wywołanych ukąszeniami owadów

Preparaty i kosmetyki na bazie nasion z czarnuszki służą także do:

  • utrzymania i poprawy elastyczności skóry
  • oczyszczania twarzy
  • masażu
  • ochrony skóry przed słońcem
  • wzmacniania włosów
  • produkcji perfum

Na odsiecz skórze z AZS

Nienasycone kwasy tłuszczowe z oleju z czarnuszki w połączeniu z d-panthenolem, witaminą E i betainą to kompozycja idealna do pielęgnacji skóry z AZS lub innymi reakcjami alergicznymi oraz po nadmiernym opalaniu. Kosmetyk nawilża i uelastycznia skórę, poprawia funkcjonowanie warstwy lipidowej naskórka.

Zamów Nigellum Krem z czarnuszką

Olej z czarnuszki – dawkowanie

Jak stosować olej z czarnuszki? Dzienna dawka oleju z czarnuszki to 500–1000 mg. Najlepiej przyjmować ją w 2–3 porcjach.

Olej z czarnuszki – przeciwwskazania

Oleju z czarnuszki nie powinny stosować kobiety w ciąży i dzieci poniżej 3 roku życia.

Olej z czarnuszki – trwałość

Olej z czarnuszki jest dość trwały.

– Dzięki wysokiej zawartości związków przeciwutleniających olej z czarnuszki jest bardziej odporny na procesy utleniania i przez to bardziej stabilny niż np. olej lniany – mówi dr Pieczyńska. 

Nie oznacza to oczywiście, że olej z czarnuszki jest niezniszczalny. Trzeba go przechowywać w ciemnej butelce i zużyć w okresie wskazanym przez producenta.

Olej z czarnuszki w kuchni

Olej z czarnuszki jest wykorzystywany także w kuchni. Dodaje się go m.in. do sałatek, kasz oraz wszędzie tam, gdzie można go stosować bez konieczności podgrzewania.

Do pieczywa, mięs, marynat i serów lepiej natomiast dodać nasiona w całości. Robiono to od wieków w wielu miejscach świata: czarnuszka jest znana w kuchni indyjskiej, egipskiej i na środkowym Wschodzie. Jest m.in. składnikiem curry i łagodniejszym dla żołądka zamiennikiem pieprzu.

Źródła:

1. Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Roksana Jurczak, Julita Reguła, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(3):95-102.

2. Nigella sativa L. związki czynne, aktywność biologiczna, Dorota Mańkowska, Wiesława Byłka, Katedra i Zakład Farmakognozji Uniwersytet Medyczny, Poznań

3. Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka, Nikola Zmarzły, Postępy Nauk Medycznych, 2018; XXXI(1A): 61-64

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 - dlaczego są niezbędne dla naszego zdrowia?

Autor:

Marta Słowińska

Data publikacji: 14.08.2022

Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 to tzw. zdrowe tłuszcze, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. W odróżnieniu od tłuszczów nasyconych kwasy omega m.in.: regulują ciśnienie tętnicze, chronią serce i układ nerwowy, wpływają na wzrok, wspierają odporność czy leczenie schorzeń skóry, takich chociażby jak AZS.

Czytaj więcej

Siemię lniane, olej lniany – właściwości. Jak przygotować siemię?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 30.01.2020

Czym jest siemię lniane? To nasiona lnu zwyczajnego, które po zalaniu wodą otaczają się dużą ilością śluzu i w takiej formie stosowane są jako środek na problemy pokarmowe. Siemię lniane (mielone lub w ziarnach) ma właściwości osłonowe oraz stabilizujące, z nasion można również wytworzyć olej lniany (tłoczony na zimno z nasion lnu) – bogaty w witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6. W jakiej formie najlepiej pić siemię lniane?

Czytaj więcej

Jak długo utrzymuje się czarny stolec po żelazie?

Autor:

Mgr farm. Lucyna Koralewska

Data publikacji: 6.10.2025

Zauważyłam, że po rozpoczęciu suplementacji żelaza mój stolec stał się ciemny lub niemal czarny. Czy to normalna reakcja organizmu? Jak długo może się utrzymywać taki kolor stolca po zażyciu preparatów z żelazem? Czy powinno mnie to niepokoić, jeśli nie występują inne objawy, takie jak ból brzucha czy nudności?

Czytaj więcej

Domowe sposoby na przeziębienie

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 8.09.2025

Syrop z cebuli, mleko z czosnkiem i masłem, napar z imbirem, maści rozgrzewające, płukanie gardła, inhalacje pod ręcznikiem - czy te domowe sposoby na przeziębienie działają? Radzi farmaceuta.

Czytaj więcej

Czy grzyby są zdrowe? Właściwości lecznicze i odżywcze grzybów leśnych

Autor:

Mgr farm. Tomasz Kołek

Data publikacji: 21.08.2025

Wśród grzybów leśnych najwięcej witamin mają maślaki. Z kolei dzięki prawdziwkom, koźlakom i kurkom dostarczymy sobie potasu. Czy warto jeść grzyby? W ostatnich latach uważa się to za coraz zdrowsze!

Czytaj więcej