Olej z czarnuszki nie bez powodu nazywany jest złotem faraonów – ludzie od tysięcy lat leczyli nim wiele dolegliwości. Jaki ma skład i właściwości zdrowotne? Czy faktycznie łagodzi objawy alergii? Jak stosować czarnuszkę i w jakich dawkach?
Olej z czarnuszki – właściwości, dawkowanie. Jak stosować?

Olej z czarnuszki (Oleum Nigelle) ma charakterystyczny, wyrazisty smak i korzenny zapach, jednak nie to jest jego największą zaletą. Od wieków znane są także jego właściwości prozdrowotne. Co warto o nim wiedzieć?
Co to jest czarnuszka?
Olej z czarnuszki tłoczy się na zimno z nasion czarnuszki siewnej (Nigella sativa), znanej także jako czarnuszka ogrodowa, czarnucha, kmin czarny lub kąkolnica.
Ta niewysoka (do 45 cm), jednoroczna roślina o kwitnących od czerwca do września białych lub niebieskich kwiatach jest kuzynką jaskrów polnych, przylaszczek i zawilców – podobnie jak one należy do rodziny jaskrowatych.
Czarnuszkę i jej zalety znano już w Asyrii i starożytnym Egipcie, cenili ją Grecy i Rzymianie. Od co najmniej 2 tysięcy lat jest stosowana w wielu miejscach świata nie tylko jako przyprawa, ale także jako lek na najróżniejsze choroby. Jest jedną z najlepiej poznanych roślin o potencjale prozdrowotnym. O tym, jak bardzo ją ceniono, najlepiej świadczy powiedzonko, że leczy wszystko oprócz śmierci.
Choć czarnuszka siewna pochodzi z ciepłych krajów (Europa Południowa, Afryka Północna, Azja Południowo-Zachodnia), jest z powodzeniem uprawiana w wielu krajach na całym świecie (np. w Pakistanie, Syrii, Turcji Arabii Saudyjskiej i Indiach). Rośnie także w południowej Polsce.
Nasion czarnuszki używa się nie tylko do tłoczenia oleju. Można je także mielić, przyrządzać z nich napary, odwary, nalewki i syrop albo dodawać do potraw w całości.
Czarnuszka w smaku przypomina pieprz. Tym się jednak od niego różni, że nie drażni błony śluzowej żołądka. Bez obaw zatem można ją dodawać do swoich sałatek, surówek, mięs czy pieczywa wypiekanego w domu.
Olej z czarnuszki – skład
Z nasion czarnuszki można wyizolować 30-50 proc. oleju.
– Głównymi składnikami oleju z czarnuszki są wielonienasycone kwasy tłuszczowe:
- linolowy, czyli omega-6,
- oleinowy, czyli omega-9,
- a także w śladowej ilości alfa-linolenowy, czyli omega-3
- oraz bardzo rzadko w przyrodzie występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy
– mówi dr Joanna Pieczyńska, bromatolog z Katedry i Zakładu Bromatologii i Dietetyki Wydziału Farmaceutycznego Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu.
Olej z czarnuszki zawiera także związki czynne olejku eterycznego, m.in. tymochinon, tymohydrochinon, ditymochinon, p-cymen, karwakrol, nigellon i tymol. W oleju z czarnuszki znajdziemy także wiele innych cennych składników, w tym witaminy, np. witaminę E i biotynę oraz sole mineralne: wapń, cynk, miedź, potas i żelazo.
Olej z czarnuszki jest gęsty, ma ciemny kolor i mocny korzenny smak. Stosować go można jedynie na zimno, gdyż podgrzany traci swoje właściwości.
Olej z czarnuszki – właściwości
Czarnuszkę od wieków wykorzystywano w leczeniu najróżniejszych dolegliwości, od chorób układu oddechowego i pokarmowego, poprzez choroby nerek i układu krążenia, po zmiany skórne spowodowane trądzikiem, alergią lub łuszczycą. Stosowano ją nawet przy żółtaczce, bólu zębów i po ukąszeniu węży.
Wśród potwierdzonych właściwości prozdrowotnych nasion czarnuszki (a – przypomnijmy – to właśnie z nich tłoczy się olej) wymienia się działanie:
- antyoksydacyjne (przeciwutleniające)
- przeciwzapalne
- przeciwgoraczkowe
- przeciwwrzodowe
- przeciwalergiczne
- zapobiegające uszkodzeniom miąższu wątroby i nerek
- obniżające zawartość cholesterolu i trójglicerydów we krwi, a przez to zmniejszające ryzyko zawału serca, udaru mózgu i miażdżycy
- hipotensyjne (obniżające ciśnienie krwi)
- przeciwbólowe
- rozkurczowe
- przciwbakteryjne
- przeciwgrzybicze
- przeciwpasożytnicze
- przeciwcukrzycowe
- mukolityczne (rozrzedzające wydzieliny w drogach oddechowych)
- wzmacniające system odpornościowy4
- przeciwnowotworowe
Jak piszą autorki artykułu „Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej” (Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, tom 9, nr 3), czarnuszka „działa także regulująco w zaburzeniach cyklu miesięcznego i pobudzająco na laktację. Wykorzystuje się również jej właściwości we wspomaganiu leczenia chorób autoimmunologicznych, w tym w reumatyzmie. Wyniki badań wykazują korzystny wpływ stosowania czarnuszki we wspomaganiu terapii osób z uogólnionym stanem zapalnym, jak również z hiperurykemią”. Autorki uważają za zasadne wprowadzenie czarnuszki do diety pacjentów w trakcie leczenia dny moczanowej.
Właściwości czarnuszki (a więc i oleju z czarnuszki) wciąż są badane. Sporo wiadomo już o jej wpływie na przebieg alergii.
– Liczne badania kliniczne potwierdzają skuteczność nasion czarnuszki siewnej oraz pozyskiwanego z nich oleju w łagodzeniu objawów chorób alergicznych – mówi dr Joanna Pieczyńska. – Chodzi nie tylko o katar sienny, ale również objawy astmy oskrzelowej i wyprysku. Nasiona czarnuszki siewnej zawierają ponad 100 związków aktywnych, a łagodzenie objawów alergii wynika z antyhistaminowych właściwości tych substancji. Na przykład tymochinon, główny składnik tych nasion, bierze udział w hamowaniu uwalniania histaminy i prawdopodobnie wiąże się z receptorami histaminowymi. Korzystny wpływ podawania nasion z czarnuszki stwierdzono zwłaszcza u pacjentów leczonych swoistą immunoterapią, a więc tzw. odczulaniem. Dowiedziono również, że olej z nasion czarnuszki łagodzi objawy alergii, takie jak niedrożność, świąd i wyciek wodnistej wydzieliny z nosa. Zmniejsza także częstość kichania, przerost małżowin nosowych i bladość śluzówek.
Czarnuszka a nowotwory
– Z badań wynika, że Nigella sativa wykazuje wiele właściwości odpowiadających mechanizmom działania przeciwnowotworowego – mówi dr Pieczyńska. – Przede wszystkim chodzi o to, że wpływa na cykl komórkowy komórek nowotworowych poprzez hamowanie syntezy kwasów nukleinowych. Dzięki niej dochodzi także do hamowania ukrwienia w obrębie guza. Oprócz wspomnianego działania przeciwutleniającego wspomaga też wywołanie śmierci komórek nowotworowych. Zawdzięczamy to wszystko w głównej mierze tymochinonowi, ditymochinonowi oraz α-hederynie.
Badane są oczywiście także pozostałe właściwości czarnuszki, a naukowcy coraz lepiej znają mechanizm wpływu zawartych w niej poszczególnych substancji na skomplikowane procesy, które zachodzą w naszym ciele.
Czarnuszka a poziom cukru we krwi
Ten sami tymochinon, który rozprawia się z komórkami rakowymi, wspólnie z olejkiem eterycznym radzi sobie również ze zbyt wysokim poziomem glukozy we krwi i z niewystarczającym wydzielaniem insuliny. Nie bez znaczenia dla stanu zdrowia cukrzyka jest również zawarta w nasionach czarnuszki kwercetyna. Przyczynia się ona do normalizacji stężenia cukru we krwi, zwiększając zawartość glikogenu w wątrobie. Zwiększa również wydzielanie insuliny przez trzustkę nawet o 70 procent. W badaniach na szczurach udowodniono, że czarnuszka pomaga także w leczeniu osteopenii, która jest jednym z powikłań cukrzycy.
Olej z czarnuszki na włosy i skórę twarzy
Olej z czarnuszki (a także inne preparaty przygotowywane z jej nasion) może być także stosowany zewnętrznie.
Jak piszą Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka i Nikola Zmarzły w opublikowanym w Postępach Nauk Medycznych artykule „Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych”, ze względu na obecność tymochinonu, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niogellonu, karwakrolu i olei, korzysta się z czarnuszki m.in. przy leczeniu:
- zmian alergicznych, np. egzemy, wyprysków czy podrażnień
- atopowego zapalenia skóry (AZS)
- trądziku
- grzybic
- łupieżu
- zmian wywołanych ukąszeniami owadów
Preparaty i kosmetyki na bazie nasion z czarnuszki służą także do:
- utrzymania i poprawy elastyczności skóry
- oczyszczania twarzy
- masażu
- ochrony skóry przed słońcem
- wzmacniania włosów
- produkcji perfum
Olej z czarnuszki – dawkowanie
Jak stosować olej z czarnuszki? Dzienna dawka oleju z czarnuszki to 500–1000 mg. Najlepiej przyjmować ją w 2–3 porcjach.
Olej z czarnuszki – przeciwwskazania
Oleju z czarnuszki nie powinny stosować kobiety w ciąży i dzieci poniżej 3 roku życia.
Olej z czarnuszki – trwałość
Olej z czarnuszki jest dość trwały.
– Dzięki wysokiej zawartości związków przeciwutleniających olej z czarnuszki jest bardziej odporny na procesy utleniania i przez to bardziej stabilny niż np. olej lniany – mówi dr Pieczyńska.
Nie oznacza to oczywiście, że olej z czarnuszki jest niezniszczalny. Trzeba go przechowywać w ciemnej butelce i zużyć w okresie wskazanym przez producenta.
Olej z czarnuszki w kuchni
Olej z czarnuszki jest wykorzystywany także w kuchni. Dodaje się go m.in. do sałatek, kasz oraz wszędzie tam, gdzie można go stosować bez konieczności podgrzewania.
Do pieczywa, mięs, marynat i serów lepiej natomiast dodać nasiona w całości. Robiono to od wieków w wielu miejscach świata: czarnuszka jest znana w kuchni indyjskiej, egipskiej i na środkowym Wschodzie. Jest m.in. składnikiem curry i łagodniejszym dla żołądka zamiennikiem pieprzu.
Źródła:
1. Właściwości prozdrowotne czarnuszki siewnej i jej znaczenie w leczeniu dny moczanowej, Roksana Jurczak, Julita Reguła, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018;9(3):95-102.
2. Nigella sativa L. związki czynne, aktywność biologiczna, Dorota Mańkowska, Wiesława Byłka, Katedra i Zakład Farmakognozji Uniwersytet Medyczny, Poznań
3. Zdrowie z natury – czarnuszka siewna w produktach kosmetycznych i leczniczych, Agata Kaźmierczak, Dominika Wcisło-Dziadecka, Nikola Zmarzły, Postępy Nauk Medycznych, 2018; XXXI(1A): 61-64









