Najlepszy owoc na lato? Oczywiście, że arbuz – a jeszcze schłodzony? Jest lepszy niż lody i zdecydowanie dużo zdrowszy. Miąższ arbuza składa się z wody, cukru oraz witamin i minerałów. Jego pestki zaliczane są do superfoods, ze względu na swoje właściwości odżywcze. Właśnie dlatego arbuz powinien gościć na naszych stołach, zwłaszcza latem, kiedy nasz organizm potrzebuje dodatkowego nawodnienia.
Idealny owoc na lato. Świetnie nawadnia i wspomaga odchudzanie

Zalety arbuza – dlaczego jest taki zdrowy?
Arbuz jest owocem niskokalorycznym, o dużej zawartości wody (92 proc.). Zawiera także likopen, znany nam z pomidorów związek o charakterze przeciwzapalnym i neutralizującym wolne rodniki (dzięki niemu arbuz ma czerwone zabarwienie). W arbuzie znajdziemy także:
• białko,
• błonnik,
• witaminy A, E oraz te z grupy B,
• potas, miedź, żelazo, mangan, magnez, cynk,
• niewielką ilość sodu.
• likopen, znajdziemy w nim dużo
• karotenoidy,
• luteinę,
• zeaksantyny,
• beta-karoten,
• kryptoksantyny.
Arbuz na prawidłowe ciśnienie i poziom cholesterolu
Spożywanie arbuza pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zapobiega miażdżycy, a także sztywności tętnic oraz pomaga uregulować ciśnienie. Dzięki dużej zawartości likopenu, arbuz chroni komórki przed procesami nowotworowymi, a dodatkowo – wpływa pozytywnie na pracę nerek.
Na upalne dni – arbuz!
Składa się głównie z wody, dlatego pomaga nawadniać organizm i działa moczopędnie. Spożywanie arbuza w trakcie upalnych dni zapobiega odwodnieniu organizmu i reguluje gospodarkę elektrolitową (dzięki zawartości potasu).
To jeszcze nie koniec pozytywnego wpływu arbuza na organizm – wspomaga regenerację mięśni po wysiłku fizycznym (zawarta w arbuzie cytrulina pomaga łagodzić zmęczenie mięśni) oraz zmniejsza objawy astmy.
>> Elektrolity
Na co jeszcze działa arbuz?
Dzięki obecności witaminy C, arbuz wpływa pozytywnie na pracę naczyń krwionośnych oraz elastyczność skóry. Polepszenie przepływu krwi w naczyniach krwionośnych może także wspomóc erekcję! Zawarta w arbuzie witamina A również korzystnie wpływa na skórę, poprawiając jej wygląd. Z kolei luteina wspiera narząd wzroku w prawidłowej pracy.
Dla kogo są arbuzy?
Prawie dla wszystkich. Mogą je spożywać dzieci, dorośli, a także osoby na diecie redukcyjnej – arbuz zawiera około 40 kalorii na 100 gramów produktu. Dzięki dużej zawartości błonnika zapewnia uczucie sytości na dłużej, a także pomaga w usuwaniu złogów w jelitach.
Arbuz a cukrzyca
Arbuz nie jest wskazany dla pacjentów chorujących na cukrzycę. Chociaż ma mało kalorii, to ma wysoki indeks glikemiczny - składa się głównie z cukrów prostych. Ich szybkie uwalnianie może spowodować podniesienie się poziomu cukru we krwi.
Czy osoby z cukrzycą w ogóle nie mogą jeść arbuza? Mogą, natomiast trzeba pamiętać o tym, by nie spożywać go w nadmiarze. Niewskazane jest picie koktajli z arbuza (do ich przygotowania zwykle używa się większej ilości owoców). Przy cukrzycy warto potraktować arbuza jako dodatek do letniej sałatki.
>> Suplementy dla diabetyków
Jak najlepiej pokroić arbuza? To nie takie oczywiste
Arbuzy najlepiej smakują schłodzone, więc najlepiej kroić go tuż po wyjęciu z lodówki – dodatkowo ograniczymy rozlewanie się soku. Najczęściej kroimy arbuza klasycznie w trójkąty, ale choć pięknie się prezentuje na stole, to przy jedzeniu arbuza w tej formie łatwo się zabrudzić.
Aby pokroić arbuza w wygodny do jedzenia sposób, należy przekroić go na pół, a następnie każdą połowę pokroić w kratkę. W ten sposób uzyskujemy małe, ale długi kawałki, które je się łatwiej.
Innym ciekawym sposobem podawania arbuza są kule – wystarczy przeciąć arbuza na pół i nabierać porcje łyżką do lodów. Będzie wówczas idealnym dodatkiem i dekoracją do wakacyjnych deserów.
Czy pestki arbuza są jadalne?
Jak najbardziej – nie tylko są jadalne, ale także zalicza się je do superfoods. Znajdziemy w nich białko, witaminy z grupy B, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także magnez, fosfor, mangan, cynk, wapń i potas. Z pestek arbuza pozyskuje się także olej.
Arbuz nie tylko solo! Arbuzowe inspiracje na lato
Z arbuza można przygotować np. salsę – w tym celu do arbuza dodaje się:
• ogórka,
• czerwoną cebulę,
• papryczkę jalapeno,
• kolendrę,
• sok z limonki.
Ciekawą opcją jest też arbuzowa lemoniada, która opiera się na połączeniu arbuza z sokiem z cytryny. Jako alternatywę dla lodów można wymieszać arbuza z mleczkiem kokosowym oraz startą gorzką czekoladą i zamrozić.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację