• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Owoce tropikalne ochronią nas przed cukrzycą?

Niektórzy dietetycy od lat twierdzą, że tropikalne owoce, zwłaszcza grejpfruty i ananasy, mają zbawienne działanie dla cukrzyków, ponieważ pomagają redukować tkankę tłuszczową. Nie ma jednak jednoznacznych naukowych dowodów potwierdzających tę tezę.

Owoce tropikalne ochronią nas przed cukrzycą?

Według najnowszych badań spożywanie mango pomaga ograniczyć utratę bardzo pożytecznych bakterii jelitowych, które giną przy diecie wysokotłuszczowej. Bakterie te są niezbędne, by chronić organizm przed stanami zapalnymi i rozwojem cukrzycy typu 2.

Czytaj więcej: Cukrzyca typu 2. – charakterystyka, przyczyny cukrzycy 

Myszy na tropikalnej diecie

Na Uniwersytecie Stanowym Oklahomy przeprowadzono badanie na 60 myszach, które podzielono na cztery grupy. Każda z grup miała inną dietę. W grupie kontrolnej 10 proc. kalorii pochodziło z tłuszczu. Pozostałe trzy grupy były na diecie wysokotłuszczowej, w której z tłuszczu pochodziło 60 proc. kalorii.

Myszy z pierwszej z nich nie jadły w ogóle mango, w drugiej mango stanowiły 1 proc. posiłków, a w trzeciej – 10 proc. Wszystkie diety wysokotłuszczowe miały tę samą zawartość makroskładników, wapnia, fosforu i błonnika.

Po 12 tygodniach okazało się, że myszy, które w trakcie eksperymentu spożywały mango, straciły mniej bakterii jelitowych niż pozostałe myszy na diecie wysokotłuszczowej.

Mango – właściwości zdrowotne

Już wcześniejsze badania pokazały, że mango jest doskonałym źródłem błonnika i antyutleniaczy. Zawiera także składniki łagodzące stany zapalne, beta-karoten, który chroni skórę przed działaniem promieni UV, oraz ponad 20 innych witamin i minerałów. Naukowcy z Oklahomy twierdzą, że już jeden owoc dziennie ma terapeutyczne działanie.

Czytaj więcej: Cytrusy mogą łagodzić powikłania otyłości

Mango może powstrzymać cukrzycę, ale nie wyleczyć

Warto podkreślić, że powyższe badania pokazują, że mango może powstrzymywać rozwój cukrzycy, lecz nie leczyć ją. Dla osób z cukrzycą mango w dużych ilościach nie jest wskazane – jego indeks glikemiczny wynosi 55, czyli około dwa razy więcej niż indeks grejpfrutów.

Czekamy na kolejne badania, a w dalszej przyszłości – testy kliniczne na ludziach.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Metformina – podstawa terapii cukrzycy typu 2.

Autor:

Dr n. farm. Rafał Miozga

Data publikacji: 13.11.2022

Metformina ze względu na swoją wysoką skuteczność i bezpieczeństwo stosowania jest obecnie podstawowym lekiem przepisywanym osobom z cukrzycą typu 2.

Czytaj więcej

Brak witaminy B12 a neuropatia

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 9.11.2016

Niedobór witaminy B12 powoduje ciągłe zmęczenie, nerwowość, kłopoty z pamięcią, a nawet depresję. Okazuje się, że u osób z cukrzycą typu 2. brak tej witaminy dodatkowo zwiększa ryzyko neuropatii układu krążenia.

Czytaj więcej