Niektórzy dietetycy od lat twierdzą, że tropikalne owoce, zwłaszcza grejpfruty i ananasy, mają zbawienne działanie dla cukrzyków, ponieważ pomagają redukować tkankę tłuszczową. Nie ma jednak jednoznacznych naukowych dowodów potwierdzających tę tezę.
Owoce tropikalne ochronią nas przed cukrzycą?

Według najnowszych badań spożywanie mango pomaga ograniczyć utratę bardzo pożytecznych bakterii jelitowych, które giną przy diecie wysokotłuszczowej. Bakterie te są niezbędne, by chronić organizm przed stanami zapalnymi i rozwojem cukrzycy typu 2.
Czytaj więcej: Cukrzyca typu 2. – charakterystyka, przyczyny cukrzycy
Myszy na tropikalnej diecie
Na Uniwersytecie Stanowym Oklahomy przeprowadzono badanie na 60 myszach, które podzielono na cztery grupy. Każda z grup miała inną dietę. W grupie kontrolnej 10 proc. kalorii pochodziło z tłuszczu. Pozostałe trzy grupy były na diecie wysokotłuszczowej, w której z tłuszczu pochodziło 60 proc. kalorii.
Myszy z pierwszej z nich nie jadły w ogóle mango, w drugiej mango stanowiły 1 proc. posiłków, a w trzeciej – 10 proc. Wszystkie diety wysokotłuszczowe miały tę samą zawartość makroskładników, wapnia, fosforu i błonnika.
Po 12 tygodniach okazało się, że myszy, które w trakcie eksperymentu spożywały mango, straciły mniej bakterii jelitowych niż pozostałe myszy na diecie wysokotłuszczowej.
Mango – właściwości zdrowotne
Już wcześniejsze badania pokazały, że mango jest doskonałym źródłem błonnika i antyutleniaczy. Zawiera także składniki łagodzące stany zapalne, beta-karoten, który chroni skórę przed działaniem promieni UV, oraz ponad 20 innych witamin i minerałów. Naukowcy z Oklahomy twierdzą, że już jeden owoc dziennie ma terapeutyczne działanie.
Czytaj więcej: Cytrusy mogą łagodzić powikłania otyłości
Mango może powstrzymać cukrzycę, ale nie wyleczyć
Warto podkreślić, że powyższe badania pokazują, że mango może powstrzymywać rozwój cukrzycy, lecz nie leczyć ją. Dla osób z cukrzycą mango w dużych ilościach nie jest wskazane – jego indeks glikemiczny wynosi 55, czyli około dwa razy więcej niż indeks grejpfrutów.
Czekamy na kolejne badania, a w dalszej przyszłości – testy kliniczne na ludziach.





