• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Dieta wegetariańska i wegańska pomagają zapobiegać cukrzycy

Popularność diet roślinnych rośnie. W USA około 3,3 procent społeczności stanowią wegetarianie oraz weganie, w Polsce wskaźnik ten jest obecnie na podobnym poziomie – 3,2 procent. Dietetycy wskazują, że odpowiednio zbilansowane diety roślinne mogą zapewnić właściwe odżywienie organizmu praktycznie na każdym etapie życia. Takie diety mogą też zapobiegać niektórym chorobom.

owocowe i warzywne koktajle w czterech szklankach

Dieta wegetariańska polega na zrezygnowaniu z jedzenia mięsa, drobiu i ryb, a wegańska – także jaj, mleka oraz miodu. Oczywiście nie jest wskazane, aby po prostu zrezygnować z tych produktów i nie zastępować ich niczym, ponieważ stanowią one ważne źródło białka, a także wielu związków mineralnych oraz witamin. Konieczne jest takie planowanie posiłków, by zawierały wystarczające ilości żelaza, cynku, witaminy B12, wapnia oraz witaminy D.

Prawidłowa dieta roślinna – zawierająca różnorodne warzywa, owoce, pełne ziarna zbóż, nasiona strączkowe oraz orzechy – dostarcza organizmowi wszystkiego, co mu potrzebne.

Czytaj więcej: Dieta śródziemnomorska lekarstwem dla diabetyków?

Wegetarianie jedzą zdrowiej i są mniej narażeni na różne choroby

Amerykańskie badania wskazują, że wegetarianie i weganie jedzą więcej owoców oraz warzyw niż osoby na tradycyjnej diecie. Co więcej jedzą oni mniej słodyczy oraz słonych przekąsek. Mniejsze jest także spożycie przez nich nasyconych kwasów tłuszczowych.

Według raportu Akademii Odżywiania i Dietetyki w Chicago, największej amerykańskiej organizacji zrzeszającej dietetyków i specjalistów ds. żywienia, stosowanie diety roślinnej powoduje zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób serca, cukrzycy, otyłości, a nawet niektórych rodzajów nowotworów.

Osoby na diecie wegańskiej mogą się cieszyć największym korzystnym wpływem diety na ich zdrowie. Weganizm zmniejsza ryzyko cukrzycy nawet o 62 proc., raka prostaty o 35 proc., ataku serca o 33 proc., a innych chorób serca o 29 proc. – w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej, zawierającej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. U osób stosujących dietę wegańską obniża się także ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową – aż o 18 proc.

Weganie i wegetarianie rzadziej są otyli, mają niższe BMI, rzadziej mają nadciśnienie tętnicze i mniej stanów zapalnych. Niższy jest u nich także poziom cholesterolu we krwi.

Czytaj więcej: Wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2.

Nie wystarczy zrezygnować z mięsa

Jak podkreślają dietetycy nie wystarczy jednak po prostu zrezygnować z mięsa oraz innych produktów zwierzęcych. Przeciwnicy diet roślinnych wskazują, że cola  oraz frytki też są wegańskie, a raczej nie wierzymy, że mogą poprawić nasze zdrowie. Jest wiele produktów dozwolonych w diecie wegańskiej, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie, np. białe ziarna zbóż, skrobia, cukier, słodycze, sól.

Wniosek? Stosowanie się do zaleceń diety wegańskiej wcale nie jest kluczem do zdrowia – ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety. A do tego regularne badania profilaktyczne i aktywność fizyczna. 

Czytaj więcej: Masz cukrzycę? Wybierz się do dietetyka

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2.

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.11.2016

Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Tę tezę potwierdzają wyniki badania opublikowanego w piśmie „Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases”.

Czytaj więcej

Dieta w cukrzycy – co wolno, a czego nie? Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 13.02.2017

Zła dieta może prowadzić do skoków poziomu cukru we krwi, co znacząco utrudnia proces leczenia i wyregulowania cukrzycy. – Najczęstsze błędy dietetyczne diabetyków to spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy i cukrów prostych, nieregularne spożywanie posiłków i picie alkoholu – wylicza Monika Frank, dietetyk z poradni MójDietetyk.pl.

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej