Popularność diet roślinnych rośnie. W USA około 3,3 procent społeczności stanowią wegetarianie oraz weganie, w Polsce wskaźnik ten jest obecnie na podobnym poziomie – 3,2 procent. Dietetycy wskazują, że odpowiednio zbilansowane diety roślinne mogą zapewnić właściwe odżywienie organizmu praktycznie na każdym etapie życia. Takie diety mogą też zapobiegać niektórym chorobom.
Dieta wegetariańska i wegańska pomagają zapobiegać cukrzycy

Dieta wegetariańska polega na zrezygnowaniu z jedzenia mięsa, drobiu i ryb, a wegańska – także jaj, mleka oraz miodu. Oczywiście nie jest wskazane, aby po prostu zrezygnować z tych produktów i nie zastępować ich niczym, ponieważ stanowią one ważne źródło białka, a także wielu związków mineralnych oraz witamin. Konieczne jest takie planowanie posiłków, by zawierały wystarczające ilości żelaza, cynku, witaminy B12, wapnia oraz witaminy D.
Prawidłowa dieta roślinna – zawierająca różnorodne warzywa, owoce, pełne ziarna zbóż, nasiona strączkowe oraz orzechy – dostarcza organizmowi wszystkiego, co mu potrzebne.
Czytaj więcej: Dieta śródziemnomorska lekarstwem dla diabetyków?
Wegetarianie jedzą zdrowiej i są mniej narażeni na różne choroby
Amerykańskie badania wskazują, że wegetarianie i weganie jedzą więcej owoców oraz warzyw niż osoby na tradycyjnej diecie. Co więcej jedzą oni mniej słodyczy oraz słonych przekąsek. Mniejsze jest także spożycie przez nich nasyconych kwasów tłuszczowych.
Według raportu Akademii Odżywiania i Dietetyki w Chicago, największej amerykańskiej organizacji zrzeszającej dietetyków i specjalistów ds. żywienia, stosowanie diety roślinnej powoduje zmniejszenie ryzyka pojawienia się chorób serca, cukrzycy, otyłości, a nawet niektórych rodzajów nowotworów.
Osoby na diecie wegańskiej mogą się cieszyć największym korzystnym wpływem diety na ich zdrowie. Weganizm zmniejsza ryzyko cukrzycy nawet o 62 proc., raka prostaty o 35 proc., ataku serca o 33 proc., a innych chorób serca o 29 proc. – w porównaniu do osób na diecie tradycyjnej, zawierającej wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. U osób stosujących dietę wegańską obniża się także ryzyko zapadnięcia na chorobę nowotworową – aż o 18 proc.
Weganie i wegetarianie rzadziej są otyli, mają niższe BMI, rzadziej mają nadciśnienie tętnicze i mniej stanów zapalnych. Niższy jest u nich także poziom cholesterolu we krwi.
Czytaj więcej: Wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2.
Nie wystarczy zrezygnować z mięsa
Jak podkreślają dietetycy nie wystarczy jednak po prostu zrezygnować z mięsa oraz innych produktów zwierzęcych. Przeciwnicy diet roślinnych wskazują, że cola oraz frytki też są wegańskie, a raczej nie wierzymy, że mogą poprawić nasze zdrowie. Jest wiele produktów dozwolonych w diecie wegańskiej, które mogą niekorzystnie wpływać na zdrowie, np. białe ziarna zbóż, skrobia, cukier, słodycze, sól.
Wniosek? Stosowanie się do zaleceń diety wegańskiej wcale nie jest kluczem do zdrowia – ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety. A do tego regularne badania profilaktyczne i aktywność fizyczna.
Czytaj więcej: Masz cukrzycę? Wybierz się do dietetyka













