Dietetyk to specjalista, który opracowuje plan żywienia optymalny dla wieku, stanu zdrowia, trybu życia i upodobań pacjenta. Jak osoby z cukrzycą mogą skorzystać na konsultacjach dietetycznych?
Masz cukrzycę? Wybierz się do dietetyka

W teorii w zespole opiekującym się pacjentem z cukrzycą obowiązkowo powinien być dietetyk. A ponieważ w Polsce zespoły terapeutyczne to nadal śpiew przyszłości, wielu pacjentów nigdy nie miało konsultacji dietetycznej i do ewentualnej wizyty u dietetyka podchodzi dość sceptycznie. Po co mi dietetyk, skoro już diabetolog ciągle powtarza, że powinienem schudnąć…? – myślą pacjenci.
Dietetyk to taki doradca od żywienia, osoba, która pomaga innym żywić się w sposób optymalny dla swojego wieku, stanu zdrowia i trybu życia z uwzględnieniem indywidualnych upodobań kulinarnych i smaków. Z porad dietetyka korzystają oczywiście nie tylko pacjenci diabetologiczni, ale także osoby z chorobami tarczycy czy układu krążenia, a przede wszystkim ci, którzy z powodu nadmiernej masy ciała chcą schudnąć. Często na konsultację decydują się też ludzie bardzo aktywni fizycznie, którzy chcą mieć pewność, że ich posiłki są dobrze zbilansowane i pokrywają ich zwiększone zapotrzebowanie na kalorie, oraz wszyscy inni wymagający wsparcia w doborze optymalnej diety: kobiety w ciąży, dzieci, wegetarianie. Dlaczego warto, by do dietetyka udał się także diabetyk?
Jedzenie – lekarstwo lub trucizna
W przypadku osób chorujących na cukrzycę idealnie sprawdza się powiedzenie, że te same pokarmy mogą być dla nich tak lekarstwem, jak i trucizną. Leczenie cukrzycy, zarówno typu 1., jak i typu 2. sprzężone jest z odpowiednim sposobem odżywiania się. Jedni muszą umiejętnie szacować zawartość wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w posiłkach, inni skrupulatnie liczyć kalorie, bo w końcu cukrzyca typu 2. rozwija się na bazie nadmiernej masy ciała. Z kolei zawsze ważne są proporcja węglowodanów, białka i tłuszczu na talerzu oraz wielkość poszczególnych porcji.
Tak naprawdę chorowanie na cukrzycę wymaga od diabetyków tego, by sami dla siebie byli po części lekarzami, po części dietetykami. Problem polega na tym, że rzetelnej, dostosowanej do indywidualnych potrzeb wiedzy na temat żywienia nikt im nie przekazuje, a informacje czerpane z internetu i od znajomych często nijak mają się do ich faktycznych problemów.
Po co iść do dietetyka?
Dietetyk (w odróżnieniu od niektórych diabetologów…) nie jest po to, by pacjenta krytykować za nadmiar kilogramów i nieprawidłowe cukry. Zadaniem dietetyka jest tak wyedukować i pokierować pacjenta, by faktycznie jego sposób odżywiania się służył jego zdrowiu. Na wizycie u dietetyka pacjent dowiaduje się w zakresie teorii żywienia, ale też własnego zapotrzebowania na kalorie czy poszczególne składniki odżywcze znacznie więcej niż na wizycie u diabetologa.
Oprócz kontroli masy ciała większość gabinetów oferuje dzisiaj możliwość sprawdzenia składu ciała. Wystarczy chwilę stanąć na specjalnej wadze, by dowiedzieć się, w ilu procentach nasze ciało składa się z mięśni, w ilu z tłuszczu i jak jest nawodnione. Konsultacje u dietetyka są bardziej wyczerpujące, niż pozwoliłaby na to krótka wizyta u diabetologa, ale także – są dostosowane do indywidualnych potrzeb. Proponując jadłospis, dietetyk uwzględnia preferencje i potrzeby danej osoby: jeśli ktoś nie znosi szpinaku, to nie dostanie propozycji na dania z jego wykorzystaniem.
Odchudzanie dla cukrzyków
Diabetycy mający nadwagę mogą wspólne ze specjalistą opracować plan na rozłożone w czasie, bezpieczne dla glikemii odchudzanie, które nie przyniesie efektu jo-jo.
Nie da się ukryć, że kwestie masy ciała oraz sposobu odżywiania się to dla wielu osób z cukrzycą tematy bardzo drażliwe. Diabetycy wiedzą, że powinni odżywiać się zdrowo, dążyć do szczupłej sylwetki, być aktywni fizycznie, ale często zwyczajnie nie wiedzą, jak się do tego wszystkiego zabrać. W gabinecie lekarza dostają ogólne zalecenia i często reprymendę, że „nie stosują diety”. Wiosna to dobry czas, by na własną rękę poszukać profesjonalnego wsparcia w tym zakresie.







