• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Masz cukrzycę? Wybierz się do dietetyka

Dietetyk to specjalista, który opracowuje plan żywienia optymalny dla wieku, stanu zdrowia, trybu życia i upodobań pacjenta. Jak osoby z cukrzycą mogą skorzystać na konsultacjach dietetycznych?

dietetyk w kitlu mierzy talię pacjentki na pierwszym planie warzywa i owoce

W teorii w zespole opiekującym się pacjentem z cukrzycą obowiązkowo powinien być dietetyk. A ponieważ w Polsce zespoły terapeutyczne to nadal śpiew przyszłości, wielu pacjentów nigdy nie miało konsultacji dietetycznej i do ewentualnej wizyty u dietetyka podchodzi dość sceptycznie. Po co mi dietetyk, skoro już diabetolog ciągle powtarza, że powinienem schudnąć…? – myślą pacjenci.

Dietetyk to taki doradca od żywienia, osoba, która pomaga innym żywić się w sposób optymalny dla swojego wieku, stanu zdrowia i trybu życia z uwzględnieniem indywidualnych upodobań kulinarnych i smaków. Z porad dietetyka korzystają oczywiście nie tylko pacjenci diabetologiczni, ale także osoby z chorobami tarczycy czy układu krążenia, a przede wszystkim ci, którzy z powodu nadmiernej masy ciała chcą schudnąć. Często na konsultację decydują się też ludzie bardzo aktywni fizycznie, którzy chcą mieć pewność, że ich posiłki są dobrze zbilansowane i pokrywają ich zwiększone zapotrzebowanie na kalorie, oraz wszyscy inni wymagający wsparcia w doborze optymalnej diety: kobiety w ciąży, dzieci, wegetarianie. Dlaczego warto, by do dietetyka udał się także diabetyk?

Jedzenie – lekarstwo lub trucizna

W przypadku osób chorujących na cukrzycę idealnie sprawdza się powiedzenie, że te same pokarmy mogą być dla nich tak lekarstwem, jak i trucizną. Leczenie cukrzycy, zarówno typu 1., jak i typu 2. sprzężone jest z odpowiednim sposobem odżywiania się. Jedni muszą umiejętnie szacować zawartość wymienników węglowodanowych i białkowo-tłuszczowych w posiłkach, inni skrupulatnie liczyć kalorie, bo w końcu cukrzyca typu 2. rozwija się na bazie nadmiernej masy ciała. Z kolei zawsze ważne są proporcja węglowodanów, białka i tłuszczu na talerzu oraz wielkość poszczególnych porcji.

Tak naprawdę chorowanie na cukrzycę wymaga od diabetyków tego, by sami dla siebie byli po części lekarzami, po części dietetykami. Problem polega na tym, że rzetelnej, dostosowanej do indywidualnych potrzeb wiedzy na temat żywienia nikt im nie przekazuje, a informacje czerpane z internetu i od znajomych często nijak mają się do ich faktycznych problemów.

Po co iść do dietetyka?

Dietetyk (w odróżnieniu od niektórych diabetologów…) nie jest po to, by pacjenta krytykować za nadmiar kilogramów i nieprawidłowe cukry. Zadaniem dietetyka jest tak wyedukować i pokierować pacjenta, by faktycznie jego sposób odżywiania się służył jego zdrowiu. Na wizycie u dietetyka pacjent dowiaduje się w zakresie teorii żywienia, ale też własnego zapotrzebowania na kalorie czy poszczególne składniki odżywcze znacznie więcej niż na wizycie u diabetologa.

Oprócz kontroli masy ciała większość gabinetów oferuje dzisiaj możliwość sprawdzenia składu ciała. Wystarczy chwilę stanąć na specjalnej wadze, by dowiedzieć się, w ilu procentach nasze ciało składa się z mięśni, w ilu z tłuszczu i jak jest nawodnione. Konsultacje u dietetyka są bardziej wyczerpujące, niż pozwoliłaby na to krótka wizyta u diabetologa, ale także – są dostosowane do indywidualnych potrzeb. Proponując jadłospis, dietetyk uwzględnia preferencje i potrzeby danej osoby: jeśli ktoś nie znosi szpinaku, to nie dostanie propozycji na dania z jego wykorzystaniem.

Odchudzanie dla cukrzyków

Diabetycy mający nadwagę mogą wspólne ze specjalistą opracować plan na rozłożone w czasie, bezpieczne dla glikemii odchudzanie, które nie przyniesie efektu jo-jo.

Nie da się ukryć, że kwestie masy ciała oraz sposobu odżywiania się to dla wielu osób z cukrzycą tematy bardzo drażliwe. Diabetycy wiedzą, że powinni odżywiać się zdrowo, dążyć do szczupłej sylwetki, być aktywni fizycznie, ale często zwyczajnie nie wiedzą, jak się do tego wszystkiego zabrać. W gabinecie lekarza dostają ogólne zalecenia i często reprymendę, że „nie stosują diety”. Wiosna to dobry czas, by na własną rękę poszukać profesjonalnego wsparcia w tym zakresie.

Poznaj naszego eksperta
Marta Słowińska

Marta Słowińska

Dziennikarka zajmująca się tematyką lifestyle'ową i medyczną, od siódmego roku życia próbuje zaprzyjaźnić się z cukrzycą typu 1.

Zobacz także

Dieta w cukrzycy – co wolno, a czego nie? Jak przygotować się do wizyty u dietetyka?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 13.02.2017

Zła dieta może prowadzić do skoków poziomu cukru we krwi, co znacząco utrudnia proces leczenia i wyregulowania cukrzycy. – Najczęstsze błędy dietetyczne diabetyków to spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy i cukrów prostych, nieregularne spożywanie posiłków i picie alkoholu – wylicza Monika Frank, dietetyk z poradni MójDietetyk.pl.

Czytaj więcej

Dieta cukrzycowa – co jeść przy cukrzycy typu 2?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 14.11.2016

Cukrzyca typu 2 jest jedną z najczęściej diagnozowanych chorób metabolicznych i cywilizacyjnych. Jednym z jej czynników ryzyka jest nieodpowiedni jadłospis. Jak powinna wyglądać prawidłowa dieta przy cukrzycy typu 2? Co jeść, a jakich produktów unikać?

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej