Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Tę tezę potwierdzają wyniki badania opublikowanego w piśmie „Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases”.
Wegetarianie rzadziej chorują na cukrzycę typu 2.

Cukrzyca typu 2. to najczęściej na świecie występujący typ cukrzycy. Zwana jest też cukrzycą dorosłych. Za jej powstawanie odpowiedzialne są dwa czynniki: genetyczny, spowodowany zaburzeniem działania lub wydzielania insuliny, oraz środowiskowy, czyli m.in. otyłość wynikająca z niezdrowego trybu życia.
Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?
Przez ostatnich 20 lat badano wpływ diety wegetariańskiej na zdrowie – wnioski pochodzą z obserwacji 20 tys. pracowników amerykańskiej służby zdrowia, którzy byli zaangażowani w projekt.
Raport został opracowany przez naukowców z Uniwersytetu Harvarda pod kierunkiem prof. Franka Hu. Wynika z niego, że stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, a z ograniczoną ilością mięsa, ma działanie przeciwcukrzycowe – im częściej dieta wegetariańska jest stosowana, tym efekty są lepsze.
Czytaj więcej: Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!
Wegetarianizm a ryzyko zachorowania na cukrzycę
Ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. jest średnio o 34 proc. mniejsze, gdy spożywa się głównie świeże warzywa i owoce oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału. Natomiast jedzenie większych ilości przetworzonych produktów roślinnych obniża ryzyko cukrzycy tylko o 16 proc.
Jak uważa profesor Hu, dieta obfitująca w warzywa i owoce jest bogata w witaminy i mikroelementy oraz w przeciwutleniacze, takie jak witamina C i E oraz flawonoidy. Wpływa ona pozytywnie również na florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Warto podkreślić, że statystycznie wegetarianie mają niższą masą ciała i niższe BMI, niż osoby jedzące mięso. Ich życie jest dłuższe i rzadziej zapadają na choroby cywilizacyjne.
Czytaj więcej: Jedz jak wiking – unikniesz nadciśnienia i cukrzycy













