• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!

Jedzenie większej ilości tłuszczów nienasyconych kosztem węglowodanów zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2., obniża poziom cukru we krwi i polepsza kontrolę insulinową.

Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!

Zespoły doktora Dariusha Mozaffariana z Uniwersytetu Tufts w Medford w USA oraz Fumiakiego Imamury z Uniwersytetu Cambridge przeprowadziły metaanalizę badań poruszających kwestię związku diety i metabolizmu. Wyniki opublikowano w „PLOS Medicine”.

Tłuszcze nienasycone – działanie

Naukowcy przyjrzeli się danym 4 660 dorosłych ze 102 różnych badań. W losowych, kontrolowanych próbach osoby te spożywały posiłki zawierające różne typy i ilości węglowodanów i tłuszczów.

Badacze w szczególności przyglądali się wpływowi tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych oraz węglowodanów na rozwój cukrzycy typu 2. Analizowali kluczowe wskaźniki biologiczne, takie jak poziom cukru i insuliny we krwi, insulinooporność i zdolność do produkcji insuliny w odpowiedzi na zawartość cukru we krwi.

Spożywanie dużej ilości tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych miało pozytywny wpływ na stabilność poziomu glukozy we krwi – w porównaniu z dietą opartą o tłuszcze nasycone lub węglowodany.

Na każde 5 proc. energii, które badany pozyskiwał z tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych kosztem tłuszczów nasyconych lub węglowodanów, zanotowano spadek HbA1c o 0,1 proc. (wskaźnik długoterminowej kontroli glukozy).

Z wcześniejszych badań wynikało, że każdy spadek HbA1c o 0,1 proc. owocuje spadkiem prawdopodobieństwa rozwinięcia się cukrzycy o 22 proc., a chorób układu krążenia o 6,8 proc.

Czytaj więcej: Wady serca u cukrzyków – jak powstają? 

Źródła tłuszczów nienasyconych

Do tłuszczów nienasyconych zalicza się między innymi kwasy omega-6 i omega-3. Te pierwsze występują w orzechach, ziarnach, zbożach i przede wszystkim w olejach roślinnych. Tych drugich najwięcej znajdziemy w rybach morskich, takich jak makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze czy tuńczyki.

Źródła tłuszczów nasyconych

Które tłuszcze najlepiej ograniczyć? Te znajdujące się w wołowinie, jagnięcinie, wieprzowinie. A także: smalec, masło, tłusty nabiał, olej kokosowy i olej palmowy.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

W jaki sposób i jak często kontrolować poziom cukru we krwi w ciąży?

Autor:

Krzysztof Piersiała

Data publikacji: 4.11.2016

Cukrzyca ciążowa to schorzenie, które po raz pierwszy występuje lub jest rozpoznawane w ciąży. Tak jak w przypadku innych typów cukrzycy jest to stan, w którym poziom cukru we krwi jest zbyt wysoki.

Czytaj więcej

Pokémon Go: Pikachu w walce z otyłością i cukrzycą!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.11.2016

Jak grać w Pokémon Go? Wystarczy ściągnąć aplikację i szukać stworków poza domem. Łapanie pokémonów ma niewątpliwą zaletę: zmusza graczy do długich spacerów, a więc pomaga walczyć z otyłością i zmniejsza ryzyko cukrzycy.

Czytaj więcej

Ten owoc jest jeszcze zdrowszy w wersji kiszonej! Jakie ma zalety?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 11.09.2023

Kiszone mango to wcale nie nowość, bo przed wiekami w takiej formie transportowano ten owoc do Europy. W obecnych czasach mango dostępne jest głównie w postaci surowej, więc można poeksperymentować i samemu je ukisić. W formie kiszonej często jest dodawane do dań orientalnych, np. do curry. Jakie właściwości ma kiszone mango i z czym je jeść?

Czytaj więcej

Zaskakująco prosty sposób na zdrową owsiankę. Zrób tak, a zachowasz jej wartości

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 29.08.2023

Płatki owsiane obfitują w witaminy i minerały, jednak podczas procesu gotowania płatków wiele związków ulega minimalizacji. Nocna owsianka to sposób na to, by cieszyć się pysznymi i miękkimi płatkami owsianymi z jednoczesnym zachowaniem wszystkich cennych substancji. Jak zrobić nocną owsiankę?

Czytaj więcej

Najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Dlaczego ma takie znaczenie?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.08.2023

To najważniejszy posiłek w ciągu dnia i zdecydowanie nie warto z niego rezygnować! Dlaczego? Właściwie dobrane produkty mogą podkręcić metabolizm, czyli pomóc zachować prawidłową masę ciała albo schudnąć. Dodatkowo dostarcza organizmowi niezbędnych składników do pracy na cały dzień. Jak powinno zostać skomponowane śniadanie?

Czytaj więcej