Jedzenie większej ilości tłuszczów nienasyconych kosztem węglowodanów zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2., obniża poziom cukru we krwi i polepsza kontrolę insulinową.
Nie bójcie się zdrowych tłuszczów!

Zespoły doktora Dariusha Mozaffariana z Uniwersytetu Tufts w Medford w USA oraz Fumiakiego Imamury z Uniwersytetu Cambridge przeprowadziły metaanalizę badań poruszających kwestię związku diety i metabolizmu. Wyniki opublikowano w „PLOS Medicine”.
Tłuszcze nienasycone – działanie
Naukowcy przyjrzeli się danym 4 660 dorosłych ze 102 różnych badań. W losowych, kontrolowanych próbach osoby te spożywały posiłki zawierające różne typy i ilości węglowodanów i tłuszczów.
Badacze w szczególności przyglądali się wpływowi tłuszczów nasyconych, jednonienasyconych, wielonienasyconych oraz węglowodanów na rozwój cukrzycy typu 2. Analizowali kluczowe wskaźniki biologiczne, takie jak poziom cukru i insuliny we krwi, insulinooporność i zdolność do produkcji insuliny w odpowiedzi na zawartość cukru we krwi.
Spożywanie dużej ilości tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych miało pozytywny wpływ na stabilność poziomu glukozy we krwi – w porównaniu z dietą opartą o tłuszcze nasycone lub węglowodany.
Na każde 5 proc. energii, które badany pozyskiwał z tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych kosztem tłuszczów nasyconych lub węglowodanów, zanotowano spadek HbA1c o 0,1 proc. (wskaźnik długoterminowej kontroli glukozy).
Z wcześniejszych badań wynikało, że każdy spadek HbA1c o 0,1 proc. owocuje spadkiem prawdopodobieństwa rozwinięcia się cukrzycy o 22 proc., a chorób układu krążenia o 6,8 proc.
Czytaj więcej: Wady serca u cukrzyków – jak powstają?
Źródła tłuszczów nienasyconych
Do tłuszczów nienasyconych zalicza się między innymi kwasy omega-6 i omega-3. Te pierwsze występują w orzechach, ziarnach, zbożach i przede wszystkim w olejach roślinnych. Tych drugich najwięcej znajdziemy w rybach morskich, takich jak makrele, łososie, sardynki, śledzie, dorsze czy tuńczyki.
Źródła tłuszczów nasyconych
Które tłuszcze najlepiej ograniczyć? Te znajdujące się w wołowinie, jagnięcinie, wieprzowinie. A także: smalec, masło, tłusty nabiał, olej kokosowy i olej palmowy.







