• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Czy czekolada chroni przed cukrzycą?

Udowodniono, że spożywanie kilku kostek czekolady każdego dnia może zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę.

Czy czekolada chroni przed cukrzycą?

Naukowcy z Luxembourg Institute of Health, University of Warwick Medical School, University of South Australia i University of Maine pod kierownictwem profesora  Saverio Stranges przebadali 1153 osoby w wieku od 18 do 69 lat w ramach szeroko zakrojonych badań ryzyka chorób krążenia w Luksemburgu.  

Czekolada – właściwości zdrowotne

Badano między innymi, jak spożycie czekolady, styl życia i przyzwyczajenia żywieniowe wpływają na organizm. Na przykład konsumpcja czekolady w towarzystwie kawy lub herbaty wzmacnia jej pozytywne działanie, dzięki zawartym w tych napojach polifenolom.

Ponad 80 proc. badanych stwierdziło, że je średnio 24,8 grama czekolady dziennie. A według badaczy 100 gramów dziennie pozytywnie wpływa na produkcję enzymów wątrobowych  oraz obniża poziom insulinooporności.  

Czytaj więcej: Insulinooporność

Insulinooporność, czyli obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, to jeden z podstawowych wskaźników ryzyka chorób układu krążenia i cukrzycy.

Dobra i zła czekolada

Ważne, aby rozróżnić naturalne kakao i produkty na jego bazie od wysoko przetworzonych produktów czekoladowych. Te drugie zawierają dużo cukru – spożywane w dużych ilościach mogą przyczynić się do rozwoju otyłości, która z kolei zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Co ciekawe, spożywanie czekolady korelowało z młodszym wiekiem, większą aktywnością fizyczną i wyższym wykształceniem. Możliwe, że czekolada w menu jest po prostu wskaźnikiem przynależności do grupy o danym stylu życia, charakteryzującym się zdrowszymi przyzwyczajeniami i lepszym stanem zdrowia. To także może tłumaczyć zaobserwowane prawidłowości.

Czytaj więcej: Jedzenie jogurtów może zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2.

Za wcześnie na wnioski

Autorzy badania twierdzą, że rośnie liczba dowodów na to, że produkty na bazie kakao pozytywnie wpływają na metabolizm i układ krążenia, jeśli są odpowiednio włączane do diety. Badacze zastrzegają jednak, że jest za wcześnie, by mówić o tym ze stuprocentową pewnością. Na to potrzeba kolejnych badań.

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Mity żywieniowe związane z cukrzycą typu 1.

Autor:

Edukator diabetologiczny Karolina Klewaniec-Wypychacz

Data publikacji: 7.11.2016

Obalamy trzy najpopularniejsze mity związane z żywieniem i cukrzycą typu 1.

Czytaj więcej

Krótka historia insuliny

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 24.02.2018

Insulinę po raz pierwszy wyizolowali i zastosowali w 1922 r. w Toronto ortopeda Frederick Banting, student medycyny Charles Best i biochemik James Collip.

Czytaj więcej

Cukrzyca – objawy, przyczyny, dieta, badania. Jak rozpoznać i leczyć cukrzycę?

Autor:

Jacek Krajl

Data publikacji: 26.08.2022

W cukrzycy typu 1. objawy występują gwałtownie, cukrzyca typu 2. postępuje powoli – objawy tego typu cukrzycy nasilają się stopniowo. Pierwsze objawy cukrzycy typu 1. to: ogromne pragnienie; częste oddawanie moczu; zmęczenie; pierwsze objawy cukrzycy typu 2. to: suchość w ustach; częste napady głodu; wzmożone pragnienie (polidypsja); senność; infekcje intymne; zaburzenia widzenia.

Czytaj więcej

Ciągle nie radzimy sobie z leczeniem cukrzycy typu 2. – raport NIK

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 23.05.2018

Działania systemu ochrony zdrowia służące zapobieganiu, wczesnemu wykrywaniu oraz leczeniu cukrzycy typu 2. są niewystarczające – tak twierdzi NIK. Choć wiele mówi się o tym, że cukrzyca stanowi priorytet w systemie opieki zdrowotnej, nie potwierdzają tego fakty. Nie potrafimy skutecznie ani zapobiegać cukrzycy typu 2., ani chronić osób już nią dotkniętych przed rozwojem późnych powikłań cukrzycy. Jednak to nie wszystkie przewinienia.

Czytaj więcej

Bioniczna trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 28.01.2018

Transplantolog dr hab. n. med. Michał Wszoła jest szefem konsorcjum, które prowadzi badania nad stworzeniem bionicznej trzustki. Taka trzustka może pomóc setkom tysięcy osób chorych na cukrzycę.

Czytaj więcej