Zdrowa, zbilansowana dieta oraz dostarczanie organizmowi odpowiednich minerałów i witamin to czynniki mogące znacząco poprawiać płodność kobiety i mężczyzny.
Dieta na płodność. Co jeść, czego unikać?

Szacuje się, że nawet co piąta polska para w wieku rozrodczym ma problem z poczęciem dziecka. Na płodność wpływa wiele czynników, duże znaczenie ma styl życia i odżywianie. Sprzyja jej prawidłowo zbilansowana dieta, zasobna w niezbędne składniki odżywcze, w tym witaminy i składniki mineralne. Dzięki dostarczaniu ich organizmowi w odpowiednich ilościach poprawia się kondycja komórek jajowych i plemników, reguluje owulacja i wydzielanie hormonów, ale również zostaje zachowana optymalna dla płodności masa ciała.
Białka i tłuszcze
Ryzyko niepłodności zmniejsza zastąpienie białka zwierzęcego roślinnym. Dlatego wielu specjalistów zaleca, by osoby starające się o dziecko ograniczały spożywanie mleka i jego przetworów, jajek czy mięsa (zwłaszcza czerwonego), które mogą wywoływać np. zaburzenia jajeczkowania u kobiet. Parametry płodności poprawia natomiast wprowadzenie do jadłospisu roślin strączkowych (soczewica, fasolka szparagowa, ciecierzyca).
Dla zachowania potencjału produkcyjnego bardzo ważny jest też odpowiedni dobór zjadanych tłuszczów. Należy zdecydowanie wyeliminować produkty posiadające w składzie utwardzone tłuszcze roślinne, zwane tłuszczami trans, które nie tylko osłabiają płodność, ale również sprzyjają nadwadze i chorobom układu krążenia, wpływają także na pogorszenie koncentracji i pamięci. Można je znaleźć w wielu wyrobach cukierniczych, margarynach czy daniach typu fast-food.
Znacznie korzystniejsze działanie mają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, stabilizujące poziom hormonów (m.in. zwiększają stężenie progesteronu), regulujących cykl menstruacyjny i działających korzystnie na proces zapłodnienia. Ich bogatym źródłem są zwłaszcza ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka), ale także orzechy włoskie, migdały, pestki dyni, olej rzepakowy i lniany.
Witaminy a płodność
Osoby starające się o dziecko muszą również zadbać o odpowiednią podaż witamin w diecie. Szczególnie duże znaczenie ma spożywanie produktów bogatych w witaminę E, nieprzypadkowo nazywaną witaminą płodności. Ten silny antyoksydant pozytywnie wpływa zarówno na organizm kobiety, jak i mężczyzny, regulując pracę hormonów, zapobiegając zaburzeniom owulacji oraz poprawiając jakość spermy. Bogatym źródłem witaminy E są oleje roślinne, szczególnie słonecznikowy, rzepakowy i sojowy, a także orzechy laskowe, migdały, kiełki pszenicy czy szpinak.
Płodności sprzyja również wprowadzenie do jadłospisu produktów obfitujących w witaminę C, czyli cytrusów, czarnej porzeczki, żurawiny, owoców rokitnika, jarzębiny i dzikiej róży, papryki, pomidorów, brukselki oraz natki pietruszki. Korzystny wpływ wykazuje też witamina D, której dostarczają przede wszystkim ryby morskie, ale również jajka, mleko i jego przetwory, sery dojrzewające czy wątróbka wieprzowa.
Za utrzymanie prawidłowego stężenia progesteronu, czyli hormonu mającego duże znaczenie dla płodności, odpowiedzialna jest witamina B6, której źródłem są pełnoziarniste produkty zbożowe, ryby, banany, awokado oraz warzywa liściaste.
Minerały sprzyjające staraniom o dziecko
Płodność poprawia również dieta bogata w składniki mineralne, np. selen (dostarczają go produkty zbożowe, owoce morza, drożdże, pomidory, szparagi, brokuły i orzechy brazylijskie), który bezpośrednio oddziałuje na funkcje tarczycy, gruczołu wpływającego na płodność, ale także przebieg ciąży i rozwój płodu. Innym, kluczowym dla tarczycy mikroelementem jest jod, wpływający na m.in. na owulację. Jego bogatym źródłem są zwłaszcza ryby morskie (dorsz, halibut, śledź).
Zagrożenie niepłodnością redukuje suplementacja żelazem, zawartym w mięsie, jajach, suchych nasionach roślin strączkowych, natce pietruszki i ciemnym pieczywie. Należy również zadbać o prawidłową podaż miedzi (znajduje się w płatkach owsianych, otrębach pszennych, orzechach, nasionach słonecznika i kakao) oraz cynku, którego źródłem są m.in. pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana czy jaja.