• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Te grzyby możesz jeść na surowo! Już są w lasach. Są pyszne i bardzo zdrowe

Kurki (pieprznik jadalny), to żółte grzyby, które w polskich lasach pojawiają się już w czerwcu. Należą do jednych z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych grzybów, a przy tym są bogate w witaminy i minerały. Co znajdziemy w kurkach i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?

kurki na surowo

Kurki to grzyby, które pojawiają się coraz częściej na sklepowych półkach.  Są bardzo chętnie wykorzystywane jako dodatek do dań ze względu na swój smak. Warto jednak wiedzieć o tym, że kurki są także bardzo zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych.

Co zawierają kurki?

Grzyby te są bogate w witaminy C, D i A, zawierają także sporo potasu. Znajdziemy w nich także śladowe ilości witamin z grupy B  (kwasu foliowego, niacyny, tiaminy i ryboflawiny). Z minerałów w kurkach znajdziemy także poza potasem sód, cynk, magnez, mangan, fosfor, żelazo i wapń.

Co ciekawe kurki zawierają więcej beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są także dobrym źródłem błonnika i witaminy B1 (tiaminy). W kurkach zawarta jest miedź, która korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz żelazo, również mające wpływ na mocne włosy i paznokcie.

>> Suplementy na zdrowe włosy, skórę i paznokcie

W kurkach znajduje się także mangan, którego odpowiedni poziom w organizmie zmniejsza objawy PMS i menopauzy, takie jak ból głowy, rozdrażnienie, huśtawki nastrojów i stany depresyjne. Na pracę układu nerwowego wpływają pozytywnie zawarte w kurkach witaminy z grupy B.

Z jakim grzybem można pomylić kurkę?

Kurki można pomylić z lisówką pomarańczową – grzybem niejadalnym i powodującym silne zatrucia pokarmowe. Teoretycznie lisówki pomarańczowe pojawiają się w lasach później niż kurki, mniej więcej we wrześniu, ale zawsze należy zachować czujność podczas zbierania grzybów. W razie wątpliwości lepiej ich nie zbierać lub przynieść wątpliwe okazy do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury w sezonie pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista ma obowiązek bezpłatnie ocenić czy grzyby są jadalne czy trujące.

Dla kogo kurki?

A raczej dla kogo nie - kurek nie wolno podawać dzieciom do 7. roku życia! Są także ciężkostrawne, a więc nie powinny ich jeść osoby z problemami z układem pokarmowym i chorą wątrobą. W kurkach zawarta jest chityna, która sprawia, że grzyb ten zalega w układzie pokarmowym.

>> Suplementy diety na trawienie

Kurki a odchudzanie

Kurki są niskokaloryczne, na 100 g produktu przypada około 32 kalorii. Zawierają także dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na długo, dlatego są polecane osobom na diecie odchudzającej.

>> Suplementy diety wspomagające odchudzanie

W jakiej postaci najlepiej jeść kurki?

Ze względu na swoje walory smakowe, kurki chętnie są wykorzystywane do dań na ciepło. Należy jednak pamiętać, że kurki tracą większość swoich wartości odżywczych w temperaturze 55 stopni C, wobec czego obróbka termiczna wpływa negatywnie na witaminy i minerały w nich zawarte.

Czy kurki można jeść na surowo?

Niewiele osób wie o tym, że kurki należą do tych nielicznych grzybów, które można jeść na surowo. Możesz w takiej formie dodać je np. do sałatki. Pamiętaj o tym, że w tym przypadku można je spożyć tylko w dniu, w którym zostały zebrane.
Innym sposobem by móc jeść kurki na surowo i bardzo dobrze zachować ich wartości odżywcze, jest suszenie. Suszone kurki świetnie nadają się jako dodatek do sałatek czy kanapek.

Co można zrobić z kurek?

Kurki świetnie nadają się do duszenia, suszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, w przeciwnym razie po rozmrożeniu będą gorzkie. Świeże kurki najczęściej wykorzystuje się do jajecznicy lub omletu – przed dodaniem jajek grzyby należy podgotować lub podsmażyć, żeby nie były surowe. Z kurek można także przygotować sos grzybowo-śmietanowy, który można potem wykorzystać do makaronów lub mięs.

Kulinarnych zastosowań kurek jest dużo, a same grzyby są cenione za swój delikatny aromat i wyrazisty smak.

 

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Ma korzystny wpływ na serce i nie tylko! Kiedy zbierać głóg i jak zrobić z niego sok?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 31.07.2023

Sok z głogu zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały: magnez, potas, wapń, sód i fosfor. Jego picie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspiera pracę układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Jak zrobić sok z głogu? Kiedy zbierać owoce?

Czytaj więcej

Śliwki – czy są zdrowe? Kto powinien jeść śliwki?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 8.08.2023

Odmian śliwek jest wiele, ale zawsze warto wprowadzać je do diety. Dlaczego? Są bogactwem witamin i minerałów, wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz odchudzanie. Zawierają bardzo dużo błonnika, zapewniają więc uczucie sytości na długo. Co znajdziemy w śliwkach i dlaczego warto je jeść?

Czytaj więcej

Letni hit w diecie odchudzającej i cukrzycowej. Czemu zawdzięcza swoje właściwości?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.07.2023

Fasolka szparagowa – kiedy tylko pojawia się świeża w sklepach, to wiadomo już, że lato w pełni. Fasolka rośnie w polskich warunkach klimatycznych i często gości na naszych stołach. Bardzo dobrze, ponieważ jest prawdziwą skarbnicą składników mineralnych i witamin, a spożywana regularnie poprawia stan włosów, skóry i paznokci oraz wspiera pracę układu odpornościowego. Co znajdziemy w fasolce?

Czytaj więcej