Kurki (pieprznik jadalny), to żółte grzyby, które w polskich lasach pojawiają się już w czerwcu. Należą do jednych z najpopularniejszych i najbardziej rozpoznawalnych grzybów, a przy tym są bogate w witaminy i minerały. Co znajdziemy w kurkach i dlaczego warto włączyć je do swojej diety?
Te grzyby możesz jeść na surowo! Już są w lasach. Są pyszne i bardzo zdrowe

Kurki to grzyby, które pojawiają się coraz częściej na sklepowych półkach. Są bardzo chętnie wykorzystywane jako dodatek do dań ze względu na swój smak. Warto jednak wiedzieć o tym, że kurki są także bardzo zdrowe i zawierają wiele cennych składników odżywczych.
Co zawierają kurki?
Grzyby te są bogate w witaminy C, D i A, zawierają także sporo potasu. Znajdziemy w nich także śladowe ilości witamin z grupy B (kwasu foliowego, niacyny, tiaminy i ryboflawiny). Z minerałów w kurkach znajdziemy także poza potasem sód, cynk, magnez, mangan, fosfor, żelazo i wapń.
Co ciekawe kurki zawierają więcej beta-karotenu niż marchew lub pomidor. Są także dobrym źródłem błonnika i witaminy B1 (tiaminy). W kurkach zawarta jest miedź, która korzystnie wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz żelazo, również mające wpływ na mocne włosy i paznokcie.
>> Suplementy na zdrowe włosy, skórę i paznokcie
W kurkach znajduje się także mangan, którego odpowiedni poziom w organizmie zmniejsza objawy PMS i menopauzy, takie jak ból głowy, rozdrażnienie, huśtawki nastrojów i stany depresyjne. Na pracę układu nerwowego wpływają pozytywnie zawarte w kurkach witaminy z grupy B.
Z jakim grzybem można pomylić kurkę?
Kurki można pomylić z lisówką pomarańczową – grzybem niejadalnym i powodującym silne zatrucia pokarmowe. Teoretycznie lisówki pomarańczowe pojawiają się w lasach później niż kurki, mniej więcej we wrześniu, ale zawsze należy zachować czujność podczas zbierania grzybów. W razie wątpliwości lepiej ich nie zbierać lub przynieść wątpliwe okazy do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury w sezonie pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Specjalista ma obowiązek bezpłatnie ocenić czy grzyby są jadalne czy trujące.
Dla kogo kurki?
A raczej dla kogo nie - kurek nie wolno podawać dzieciom do 7. roku życia! Są także ciężkostrawne, a więc nie powinny ich jeść osoby z problemami z układem pokarmowym i chorą wątrobą. W kurkach zawarta jest chityna, która sprawia, że grzyb ten zalega w układzie pokarmowym.
>> Suplementy diety na trawienie
Kurki a odchudzanie
Kurki są niskokaloryczne, na 100 g produktu przypada około 32 kalorii. Zawierają także dużo błonnika pokarmowego, który zapewnia uczucie sytości na długo, dlatego są polecane osobom na diecie odchudzającej.
>> Suplementy diety wspomagające odchudzanie
W jakiej postaci najlepiej jeść kurki?
Ze względu na swoje walory smakowe, kurki chętnie są wykorzystywane do dań na ciepło. Należy jednak pamiętać, że kurki tracą większość swoich wartości odżywczych w temperaturze 55 stopni C, wobec czego obróbka termiczna wpływa negatywnie na witaminy i minerały w nich zawarte.
Czy kurki można jeść na surowo?
Niewiele osób wie o tym, że kurki należą do tych nielicznych grzybów, które można jeść na surowo. Możesz w takiej formie dodać je np. do sałatki. Pamiętaj o tym, że w tym przypadku można je spożyć tylko w dniu, w którym zostały zebrane.
Innym sposobem by móc jeść kurki na surowo i bardzo dobrze zachować ich wartości odżywcze, jest suszenie. Suszone kurki świetnie nadają się jako dodatek do sałatek czy kanapek.
Co można zrobić z kurek?
Kurki świetnie nadają się do duszenia, suszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, w przeciwnym razie po rozmrożeniu będą gorzkie. Świeże kurki najczęściej wykorzystuje się do jajecznicy lub omletu – przed dodaniem jajek grzyby należy podgotować lub podsmażyć, żeby nie były surowe. Z kurek można także przygotować sos grzybowo-śmietanowy, który można potem wykorzystać do makaronów lub mięs.
Kulinarnych zastosowań kurek jest dużo, a same grzyby są cenione za swój delikatny aromat i wyrazisty smak.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację