Odmian śliwek jest wiele, ale zawsze warto wprowadzać je do diety. Dlaczego? Są bogactwem witamin i minerałów, wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz odchudzanie. Zawierają bardzo dużo błonnika, zapewniają więc uczucie sytości na długo. Co znajdziemy w śliwkach i dlaczego warto je jeść?
Ten owoc to must-have w diecie odchudzającej! Dlaczego jeszcze warto go jeść??

Witaminy i minerały w śliwkach
W śliwkach, w każdej ich odmianie, znajdziemy witaminy A, E, C, K oraz B6. Znajdują się w nich także wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawierają także polifenole, antyoksydanty i pektyny, które korzystnie wpływają szczególnie na układ pokarmowy regulując procesy trawienia. Za najzdrowsze śliwki uważa się śliwki węgierki.
>> Preparaty wspomagające trawienie
Ile kalorii mają śliwki?
W śliwkach, w zależności od ich odmiany znajduje się od 20 do 50 kalorii na 100 gramów produktu. Należy pamiętać, że zawierają one naturalne cukry, dlatego lepiej spożywać je z umiarem. Świeże śliwki mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, między 20 a 30.
Uwaga na suszone śliwki! Są bardziej kaloryczne – 100 gramów suszonych śliwek zawiera od 240 do 260 kalorii. Indeks glikemiczny suszonych śliwek wynosi 65-70.
Kto powinien jeść śliwki?
O śliwkach powinny pamiętać przede wszystkim osoby cierpiące na uporczywe zaparcia. Zarówno świeże, jak i suszone śliwki są świetnym środkiem przeczyszczającym ze względu na zawarty w nich sorbitol. Śliwki regulują pracę układu pokarmowego wspierając perystaltykę jelit dzięki zawartości błonnika pokarmowego.
Z kolei wysoki poziom potasu w śliwkach pomaga regulować ciśnienie krwi. Uważa się, że korzystnie wpływają na układ krwionośny nie tylko regulując ciśnienie, ale i obniżając poziom „złego” cholesterolu we krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.
Witamina B6 i magnez korzystnie wpływają na układ nerwowy, a witamina C wspiera odporność organizmu. Witamina K wspiera z kolei układ kostny.
Czy można jeść śliwki w ciąży?
Śliwki są wręcz polecane dla kobiet ciężarnych i w okresie laktacji, ze względu na dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Wiele kobiet uskarża się na uporczywe zaparcia w ciąży, a śliwki – zarówno świeże, jak i suszone, mogą pomóc rozwiązać ten problem. W śliwkach znajduje się także dużo witamin i minerałów, dlatego bez obaw można je jeść w ciąży. Co więcej, przecier ze śliwek można podawać także małym dzieciom po ukończeniu przez nie 6. miesiąca życia.
>> Preparaty dla kobiet w ciąży
Ile śliwek można zjeść dziennie?
Zaleca się, aby jeść do 3 świeżych śliwek dziennie . Suszonych śliwek można zjeść do 5 dziennie. Mówimy tu o osobach w pełni zdrowych. Należy pamiętać, że śliwki, z racji swoich właściwości, już po godzinie od spożycia mogą wywołać efekt przeczyszczający.
>> Środki na zaparcia
Czy śliwki można mrozić? Co można zrobić ze śliwek?
Tak, śliwki nadają się do mrożenia, jednak o wiele popularniejsze -zwłaszcza zimą - są śliwki suszone. Ze śliwek można przygotować także powidła, dżemy i konfitury. Często są wykorzystywane do kompotu, ciast, tart czy knedli. Warto jednak podkreślić, że podczas obróbki termicznej tracą swoje prozdrowotne właściwości.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację