• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Ten owoc to must-have w diecie odchudzającej! Dlaczego jeszcze warto go jeść??

Odmian śliwek jest wiele, ale zawsze warto wprowadzać je do diety. Dlaczego? Są bogactwem witamin i minerałów, wpływają korzystnie na układ pokarmowy oraz odchudzanie. Zawierają bardzo dużo błonnika, zapewniają więc uczucie sytości na długo. Co znajdziemy w śliwkach i dlaczego warto je jeść?

śliwki - dlaczego warto je jeść?

Witaminy i minerały w śliwkach

W śliwkach, w każdej ich odmianie, znajdziemy witaminy A, E, C, K oraz B6. Znajdują się w nich także wapń, potas, fosfor, magnez i żelazo. Zawierają także polifenole, antyoksydanty i pektyny, które korzystnie wpływają szczególnie na układ pokarmowy regulując procesy trawienia. Za najzdrowsze śliwki uważa się śliwki węgierki.

>> Preparaty wspomagające trawienie

Ile kalorii mają śliwki?

W śliwkach, w zależności od ich odmiany znajduje się od 20 do 50 kalorii na 100 gramów produktu. Należy pamiętać, że zawierają one naturalne cukry, dlatego lepiej spożywać je z umiarem. Świeże śliwki mają stosunkowo niski indeks glikemiczny, między 20 a 30.

Uwaga na suszone śliwki! Są bardziej kaloryczne – 100 gramów suszonych śliwek zawiera od 240 do 260 kalorii. Indeks glikemiczny suszonych śliwek wynosi 65-70.

Kto powinien jeść śliwki?

O śliwkach powinny pamiętać przede wszystkim osoby cierpiące na uporczywe zaparcia. Zarówno świeże, jak i suszone śliwki są świetnym środkiem przeczyszczającym ze względu na zawarty w nich sorbitol. Śliwki regulują pracę układu pokarmowego wspierając perystaltykę jelit dzięki zawartości błonnika pokarmowego.

>> Preparaty z błonnikiem

Z kolei wysoki poziom potasu w śliwkach pomaga regulować ciśnienie krwi. Uważa się, że korzystnie wpływają na układ krwionośny nie tylko regulując ciśnienie, ale i obniżając poziom „złego” cholesterolu we krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych.

Witamina B6 i magnez korzystnie wpływają na układ nerwowy, a witamina C wspiera odporność organizmu. Witamina K wspiera z kolei układ kostny.

Czy można jeść śliwki w ciąży?

Śliwki są wręcz polecane dla kobiet ciężarnych i w okresie laktacji, ze względu na dobroczynne działanie na układ pokarmowy. Wiele kobiet uskarża się na uporczywe zaparcia w ciąży, a śliwki – zarówno świeże, jak i suszone, mogą pomóc rozwiązać ten problem. W śliwkach znajduje się także dużo witamin i minerałów, dlatego bez obaw można je jeść w ciąży. Co więcej, przecier ze śliwek można podawać także małym dzieciom po ukończeniu przez nie 6. miesiąca życia.

>> Preparaty dla kobiet w ciąży

Ile śliwek można zjeść dziennie?

Zaleca się, aby jeść do 3 świeżych śliwek dziennie . Suszonych śliwek można zjeść do 5 dziennie. Mówimy tu o osobach w pełni zdrowych. Należy pamiętać, że śliwki, z racji swoich właściwości, już po godzinie od spożycia mogą wywołać efekt przeczyszczający.

>> Środki na zaparcia

Czy śliwki można mrozić? Co można zrobić ze śliwek?

Tak, śliwki nadają się do mrożenia, jednak o wiele popularniejsze -zwłaszcza zimą - są śliwki suszone. Ze śliwek można przygotować także powidła, dżemy i konfitury. Często są wykorzystywane do kompotu, ciast, tart czy knedli. Warto jednak podkreślić, że podczas obróbki termicznej tracą swoje prozdrowotne właściwości.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Probiotyki na otyłość? Czy dobroczynne bakterie jelitowe mogą sprzyjać odchudzaniu?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 27.06.2018

Choć bezpośredni związek między florą bakteryjną jelit a otyłością nie został stwierdzony, badania pokazują, że stosowanie probiotyków pozytywnie wpływa na pracę jelit, co może skutkować uregulowaniem masy ciała.

Czytaj więcej

Wspiera odchudzanie i niszczy bakterie. Dlaczego warto sięgać po słowiański żeń-szeń?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 25.07.2023

Korzeń chrzanu nazywany jest słowiańskim żeń-szeniem. Działa pozytywnie na układ pokarmowy i wspomaga odchudzanie, zwalcza bakterie odpowiedzialne za infekcje układu oddechowego oraz moczowego, a także wykazuje działanie antynowotworowe.

Czytaj więcej

Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 13.11.2023

Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.

Czytaj więcej