Probiotyki to przyjazne dla organizmu bakterie, które żyją m.in. w przewodzie pokarmowym oraz pochwie i chronią przed wieloma chorobami oraz stanami zapalnymi. Bakterie probiotyczne wzmacniają odporność, wspomagają trawienie, a także wiele innych procesów zachodzących w naszym organizmie. Probiotyki są szczególnie potrzebne podczas kuracji antybiotykami.
Bakterie probiotyczne i ich wpływ na zdrowie

Jakie bakterie są probiotykami?
W ciele człowieka bytuje wiele szczepów bakterii, ale probiotykami nazywamy te o korzystnym działaniu na dany obszar organizmu. Bakterie probiotyczne można wyizolować z organizmu, są one odporne na działanie kwasów żółciowych i soków trawiennych, mają zdolność kolonizacji jelita, a także zwalczają patogenne drobnoustroje przewodu pokarmowego. Najbardziej znane i najlepiej przebadane bakterie probiotyczne to Bifidobactericum i Lactobacillus.
>> Probiotyki na otyłość? Czy dobroczynne bakterie jelitowe mogą sprzyjać odchudzaniu?
Jak działają probiotyki?
Lactobacillus rhamnosus to szczep, który skraca czas trwania biegunki (również rotawirusowej), poprawia stan zdrowia jamy ustnej i zębów, a także przeciwdziała bakteriom próchnicotwórczym i zmniejsza ryzyko atopowego zapalenia skóry. Z tego powodu jest polecany szczególnie jako probiotyk dla dzieci.
Czytaj więcej: Probiotyki przy zespole jelita drażliwego
Lactobacillus acidophilus zakwasza środowisko, wspomaga produkcję kwasu foliowego i witamin z grupy B. Sprawdzi się zwłaszcza jako probiotyk w ciąży oraz probiotyk ginekologiczny, ponieważ zapobiega rozwojowi grzybicy pochwy. Ten szczep wspomaga również leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna oraz wrzodziejącego zapalenia jelit.
Lactobacillus casei znany jest głównie jako szczep przeciwdziałający biegunkom u dzieci. Ma szczególnie dobroczynny wpływ na układ pokarmowy, ponieważ zwalcza bakterie Helicobacter pylori, które powodują przewlekłe zapalenie żołądka. Najnowsze badania wykazują również, że Lactobacillus casei ma działanie antynowotworowe. Bifidobacterium bifidum to szczep żyjący w jelicie grubym oraz pochwie. Zapobiega salmonelli, chorobom jelit i zaparciom.
Czytaj więcej: Probiotyki na jelita – wybierz probiotyki na florę bakteryjną jelit
Jak stosować probiotyki?
Bakterie probiotyczne znajdziemy w wielu produktach spożywczych: fermentowanych przetworach mlecznych, jogurtach, kefirach, mleku acidofilnym. Kiszona kapusta czy ogórki to także naturalne probiotyki. W aptece kupimy gotowe produkty probiotyczne, które są szczególnie pomocne w leczeniu stanów zapalnych przewodu pokarmowego czy grzybicach i zapaleniach pochwy.
Sprawdź także: Naturalne probiotyki, czyli moc kiszonek i mleka fermentowanego
Kiedy brać probiotyk?
Probiotyk to niezbędny preparat po kuracji antybiotykowej. Pomaga odbudować florę bakteryjną oraz wzmocnia odporność organizmu. Bakterie probiotyczne pomogą nam jednak w wielu innych sytuacjach. Zaleca się ich przyjmowanie w razie występowania problemów jelitowych, biegunkach, wzdęciach i w zapaleniu żołądka.
>> Biegunka, ból brzucha, stany zapalne pochwy, czyli kiedy sięgać po probiotyk?
>> Kiedy probiotyki mogą zaszkodzić?
>> Probiotyki na odporność - wzmocnij odporność z probiotykami











