Probiotyki to wyselekcjonowane szczepy bakterii, które wykazują pozytywny wpływ na zdrowie i pomagają w łagodzeniu wielu dolegliwości, zwłaszcza związanych z układem pokarmowym.
Biegunka, ból brzucha, stany zapalne pochwy, czyli kiedy sięgać po probiotyk?

Na dobroczynne działanie bakterii pochodzących ze sfermentowanego mleka zwracano uwagę już w czasach starożytnych, jednak dopiero na początku XX wieku rosyjski mikrobiolog i immunolog, Ilja Miecznikow w swoim dziele „The Prolongation of Life. Optimistic Studies” upowszechnił koncepcję leczniczego wykorzystania niektórych szczepów bakteryjnych. Naukowiec udowodnił także, że spożywanie jogurtów czy kefirów oddziałuje pozytywnie na organizm człowieka. W 1908 r. otrzymał za swoje odkrycie Nagrodę Nobla.
Czytaj więcej: Jak wybrać dobry probiotyk?
Naturalne probiotyki (jogurty, kefiry, kiszone warzywa i owoce, kwas chlebowy) są obecnie zaliczane do tzw. żywności funkcjonalnej, poprawiającej stan zdrowia oraz samopoczucia, a także zmniejszającej ryzyko chorób. Dostępnych jest także wiele preparatów farmaceutycznych, zawierających wyselekcjonowane szczepy bakterii, wspierających terapię w licznych schorzeniach.
Dowiedz się więcej o probiotykach!
Probiotyki dopochwowe
Pałeczki kwasu mlekowego są naturalnie występującymi bakteriami w drogach rodnych kobiety. Dzięki ich obecności, możliwa jest produkcja kwasu mlekowego, który odpowiada za utrzymanie właściwego, naturalnego środowiska okolic intymnych. Probiotyk dopochwowy pomaga przywrócić równowagę bakteryjną pochwy, ogranicza ryzyko infekcji intymnych i stanów zapalnych dróg rodnych, nawilża i zapobiega suchości okolic intymnych, chroniąc przed podrażnieniami czy pieczeniem. Probiotyk ginekologiczny jest zwykle dostępny pod postacią kapsułek, globulek lub czopków.
Czytaj więcej: Probiotyki łagodzą objawy alergii
Probiotyk na jelita
Stosowanie probiotyku na jelita pozwala m.in. wyeliminować uciążliwe objawy związane z zespołem jelita drażliwego – przypadłością, z którą zmaga się nawet co dziesiąty Polak. Zaburzenie objawia się bólami brzucha, biegunką lub zaparciami, wzdęciami i nieregularnością rytmu wypróżnień.
Właściwe wzbogacenie flory bakteryjnej jelita grubego poprawia też jego pracę oraz zmniejsza ilość potencjalnie patogennych mikroorganizmów przewodu pokarmowego. Bakterie odpowiadają także za produkcję bardzo istotnych dla organizmu witamin z grupy B i K oraz zwiększają przyswajalność składników mineralnych, zwłaszcza sodu, wapnia, magnezu i potasu.
Wyselekcjonowane szczepy probiotyczne mają dużą zdolność adherencji (przylegania) do nabłonka jelit i namnażania w środowisku jelita grubego. Dzięki temu stymulują komórki do uszczelnienia błony jelitowej oraz pobudzają komórki układu immunologicznego do łagodzenia procesów zapalnych.
>> Probiotyki przy zespole jelita drażliwego
>> Bakterie probiotyczne i ich wpływ na zdrowie
Probiotyk przy antybiotyku
Antybiotyki bywają niezbędne w leczeniu różnych infekcji, jednak często powodują też sporo działań niepożądanych. Tego typu preparaty zwykle niszczą zarówno szkodliwe, jak i pożyteczne bakterie. Oporne drobnoustroje chorobotwórcze i drożdżaki mogą wówczas wywoływać zakażenia układu pokarmowego i ostre biegunki. Badania naukowe wykazują, że takie niepożądane skutki można zminimalizować stosując probiotyk przy antybiotyku.
Sprawdź także: Probiotyki na odporność






