Naturalne probiotyki skutecznie przywracają równowagę flory bakteryjnej organizmu, zakłóconą przez nieprawidłowe żywienie, chorobę czy proces leczenia. Ich źródłem są m.in. kiszonki, przetwory z mleka fermentowanego, zakwas chlebowy i buraczany oraz kombucha.
Naturalne probiotyki, czyli moc kiszonek i mleka fermentowanego

Probiotyki naturalne: fermentowane produkty mleczne
Wzmianki o naturalnych probiotykach, czyli przede wszystkim fermentowanych produktach mlecznych, pojawiają się już w Biblii oraz pismach starożytnych kronikarzy, gdzie znajdują się przepisy na napoje przyrządzane na bazie kwaśnego mleka z miodem, owocami i przyprawami. Już wtedy fermentowanym produktom mlecznym przypisywano właściwości lecznicze w chorobach żołądka, jelit czy wątroby, a także problemach z apetytem. Ceniono je także w innych regionach świata. „Pij mleko kwaśne, a będziesz długo żył” – głosi stare hinduskie powiedzenie.
Probiotyki – opisane w XX wieku
Jednak dopiero na początku XX wieku rosyjski naukowiec, późniejszy laureat Nagrody Nobla, Ilia Miecznikow dokładnie opisał działanie bakterii fermentacji mlekowej i ich dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Badacz propagował też spożywanie naturalnych probiotyków.
>> Probiotyki - kiedy po nie sięgać?
Probiotyk i prebiotyk – czym się różnią?
Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) określenie „probiotyk” stosuje się do żywych mikroorganizmów, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Rozwój bakterii probiotycznych warunkowany jest przez dostępność prebiotyków, czyli substancji spożywczych nieulegających strawieniu, stymulujących wzrost oraz aktywność drobnoustrojów zasiedlających jelita.
Prebiotyki z kolei to przede wszystkim roślinne oligosacharydy, występujące naturalnie w porach, bananach, cykorii, czosnku, szparagach czy cebuli. Jednak spożycie tych produktów zwykle jest niewystarczające do osiągnięcia wymaganej dziennej dawki pokarmu dla pożytecznych bakterii zasiedlających organizm, dlatego pieczywo czy płatki śniadaniowe często wzbogaca się w składniki prebiotyczne, odporne na kwasy żołądkowe, enzymy trawienne oraz wchłanianie w jelitach.
>> Probiotyki ginekologiczne – dopochwowe i doustne
Probiotyki i prebiotyki – działanie
Probiotyki uzupełnione prebiotykami sprzyjają przywróceniu równowagi flory bakteryjnej, ułatwiają przyswajanie mikroelementów: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i fosforu oraz produkcję witamin: kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B6, a także poprawiają funkcjonowanie systemu odpornościowego organizmu.
>> Problemy z florą bakteryjną mogą zwiastować cukrzycę
Probiotyki naturalne – gdzie ich szukać
Fermentowane produkty mleczne
Bakterie probiotyczne znajdują się przede wszystkim w mlecznych napojach fermentowanych, m.in. kwaśnym mleku, kefirze, jogurtach czy mleku acidofilnym (powstaje w wyniku fermentacji prowadzonej przez bakterie szczepu Lactobacillus acidophilus). Bakterie kwasu mlekowego wykorzystywane są także w produkcji serów, odgrywając istotną rolę podczas ich dojrzewania.
Produkty sojowe
Źródłem probiotyków są również produkty sojowe. Mleko sojowe czy tofu dzięki naturalnemu pH oraz dużej zawartości węgla i azotu, niezbędnych do fermentacji, są dobrym nośnikiem bakterii probiotycznych.
Kiszonki
Pożyteczne drobnoustroje znajdziemy też w kiszonych owocach i warzywach, zwłaszcza kapuście czy ogórkach, będących bogatym źródłem kwasu mlekowego. By wykorzystać ich właściwości, kiszonki należy spożywać na surowo.
Zakwas chlebowy, buraczany, kombucha
Probiotyki naturalnie występują także w zakwasach chlebowym i buraczanym oraz w kombuchy – napoju z herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany.






