• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Naturalne probiotyki, czyli moc kiszonek i mleka fermentowanego

Naturalne probiotyki skutecznie przywracają równowagę flory bakteryjnej organizmu, zakłóconą przez nieprawidłowe żywienie, chorobę czy proces leczenia. Ich źródłem są m.in. kiszonki, przetwory z mleka fermentowanego, zakwas chlebowy i buraczany oraz kombucha.

Probiotyki znajdziemy zwłaszcza w kiszonych kapuście i ogórkach, będących bogatym źródłem kwasu mlekowego. By zachować ich właściwości, kiszonki należy jeść surowe. Fot. Adobe Stock.

Probiotyki naturalne: fermentowane produkty mleczne

Wzmianki o naturalnych probiotykach, czyli przede wszystkim fermentowanych produktach mlecznych, pojawiają się już w Biblii oraz pismach starożytnych kronikarzy, gdzie znajdują się przepisy na napoje przyrządzane na bazie kwaśnego mleka z miodem, owocami i przyprawami. Już wtedy fermentowanym produktom mlecznym przypisywano właściwości lecznicze w chorobach żołądka, jelit czy wątroby, a także problemach z apetytem. Ceniono je także w innych regionach świata. „Pij mleko kwaśne, a będziesz długo żył” – głosi stare hinduskie powiedzenie.

Probiotyki opisane w XX wieku

Jednak dopiero na początku XX wieku rosyjski naukowiec, późniejszy laureat Nagrody Nobla, Ilia Miecznikow dokładnie opisał działanie bakterii fermentacji mlekowej i ich dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka. Badacz propagował też spożywanie naturalnych probiotyków.

>> Probiotyki - kiedy po nie sięgać?

Probiotyk i prebiotyk – czym się różnią?

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) określenie „probiotyk” stosuje się do żywych mikroorganizmów, które podawane w odpowiednich ilościach wywierają korzystny wpływ na zdrowie. Rozwój bakterii probiotycznych warunkowany jest przez dostępność prebiotyków, czyli substancji spożywczych nieulegających strawieniu, stymulujących wzrost oraz aktywność drobnoustrojów zasiedlających jelita.

Prebiotyki z kolei to przede wszystkim roślinne oligosacharydy, występujące naturalnie w porach, bananach, cykorii, czosnku, szparagach czy cebuli. Jednak spożycie tych produktów zwykle jest niewystarczające do osiągnięcia wymaganej dziennej dawki pokarmu dla pożytecznych bakterii zasiedlających organizm, dlatego pieczywo czy płatki śniadaniowe często wzbogaca się w składniki prebiotyczne, odporne na kwasy żołądkowe, enzymy trawienne oraz wchłanianie w jelitach.

>> Probiotyki ginekologiczne – dopochwowe i doustne

Probiotyki i prebiotyki działanie

Probiotyki uzupełnione prebiotykami sprzyjają przywróceniu równowagi flory bakteryjnej, ułatwiają przyswajanie mikroelementów: wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku i fosforu oraz produkcję witamin: kwasu foliowego, witaminy B1, B2 i B6, a także poprawiają funkcjonowanie systemu odpornościowego organizmu.  

>> Problemy z florą bakteryjną mogą zwiastować cukrzycę

Probiotyki naturalne – gdzie ich szukać

Fermentowane produkty mleczne

Bakterie probiotyczne znajdują się przede wszystkim w mlecznych napojach fermentowanych, m.in. kwaśnym mleku, kefirze, jogurtach czy mleku acidofilnym (powstaje w wyniku fermentacji prowadzonej przez bakterie szczepu Lactobacillus acidophilus). Bakterie kwasu  mlekowego wykorzystywane są także w produkcji serów, odgrywając istotną rolę podczas ich dojrzewania.

Produkty sojowe

Źródłem probiotyków są również produkty sojowe. Mleko sojowe czy tofu dzięki naturalnemu pH oraz dużej zawartości węgla i azotu, niezbędnych do fermentacji, są dobrym nośnikiem bakterii probiotycznych.

Kiszonki

Pożyteczne drobnoustroje znajdziemy też w kiszonych owocach i warzywach, zwłaszcza kapuście czy ogórkach, będących bogatym źródłem kwasu mlekowego. By wykorzystać ich właściwości, kiszonki należy spożywać na surowo.

Zakwas chlebowy, buraczany, kombucha

Probiotyki naturalnie występują także w zakwasach chlebowym i buraczanym oraz w kombuchy – napoju z herbaty poddanej fermentacji przez tzw. grzybek herbaciany.

>> Probiotyki na odporność

Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Jak probiotyki mogą wpłynąć na alergię?

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 10.04.2018

Stosowanie probiotyków może być alternatywą dla leków lub diety eliminacyjnej w przypadku alergii. W 2013 roku eksperci Światowej Organizacji Alergii wydali stanowisko, w którym podkreślają, że stosowanie probiotyków to jedno z działań mających na celu profilaktykę alergii.

Czytaj więcej

Probiotyki, prebiotyki, synbiotyki – czym się różnią, jak działają

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 18.10.2017

Probiotyki, czyli zgodnie z definicją żywe drobnoustroje, które podane w odpowiedniej ilości wywierają korzystny wpływ na gospodarza, na dobre zagościły w apteczkach wielu osób. Czy słusznie?

Czytaj więcej

Zakwaszenie organizmu – fakt czy mit?

Autor:

Mgr farm. Izabela Ośródka

Data publikacji: 4.08.2023

W ostatnim czasie można coraz częściej spotkać się z terminem „zakwaszenie organizmu” dla określenia stanu wywołanego przez nadmierne spożywanie pokarmów kwasotwórczych. Pojawiają się też opisy objawów i sposoby na odkwaszanie. Przeczytaj, czy zakwaszenie organizmu występuje i co oznacza.  

Czytaj więcej