Cukrzyca typu 1. może być poprzedzona zmianami we florze bakteryjnej jelit. Od gatunków bakterii, które zasiedlają nasze jelita, może zależeć rozwój cukrzycy.
Problemy z florą bakteryjną mogą zwiastować cukrzycę

W cukrzycy typu 1. za podwyższony cukier we krwi odpowiada niewydolność komórek beta wysp trzustkowych, które produkują insulinę. Naukowcy nie wiedzą dokładnie, co powoduje nieprawidłową reakcję immunologiczną i dlaczego układ odpornościowy w cukrzycy typu 1. niszczy komórki własnego organizmu.
Być może niedługo uda znaleźć się odpowiedź – naukowcy odkryli związek między ekosystemem flory bakteryjnej jelit a rozwojem cukrzycy.
Flora bakteryjna a cukrzyca
Naukowcy z Broad Institute w Cambridge w stanie Massachusetts badali 33 dzieci z Finlandii i Estonii. Maluchy miały zwiększone ryzyko genetyczne wystąpienia cukrzycy typu 1. – w eksperymencie regularnie badano ich kał, zbierając dane dotyczące zmian w ekosystemie flory bakteryjnej jelit. U czterech dzieci rozwinęła się cukrzyca – eksperci zauważyli, że w ich przypadku na ok. 12 miesięcy przed rozwojem cukrzycy nastąpiły wyraźne zmiany w składzie gatunkowym bakterii obecnych w jelitach.
Zaobserwowano m.in. wzrost szkodliwych mikrobów, które mogą wywoływać różnego rodzaju stany zapalne, i redukcję bakterii, którym przypisuje się dobroczynne działanie. Potwierdzono więc, że istnieje związek między stanami zapalnymi jelit, a możliwością wystąpienia cukrzycy typu 1. u dzieci.
Przez żołądek do cukrzycy
Wyniki badań mogą przyczynić się do opracowania nowych terapii cukrzycy i wczesnego testu diagnostycznego, który mógłby z dużym wyprzedzeniem wykryć cukrzycę typu 1. Naukowcy przyznają jednak, że potrzebne są kolejne badania – na większej i bardziej zróżnicowanej grupie. Wyniki mogą być bowiem zupełnie inne w różnych grupach wiekowych.
Ważne jest również odkrycie, których konkretnie gatunków bakterii brakuje, a których jest za dużo w momencie wzrostu ryzyka wystąpienia cukrzycy – dzięki temu będzie można spowolnić rozwój choroby.
Czytaj więcej: Analogi amyliny – nadzieja diabetologii







