Sok z głogu zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały: magnez, potas, wapń, sód i fosfor. Jego picie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspiera pracę układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Jak zrobić sok z głogu? Kiedy zbierać owoce?
Ma korzystny wpływ na serce i nie tylko! Kiedy zbierać głóg i jak zrobić z niego sok?

Co zawiera i na co wpływa sok z głogu?
Sok z głogu to nie tylko źródło witamin i minerałów. Jest również bogaty we flawonoidy będące silnymi antyoksydantami i chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Flawonoidy wykazują także działanie rozkurczowe, co działa korzystnie na problemy żołądkowe (np. niestrawność) oraz przynosi ulgę kobietom w czasie menstruacji.
Sok z głogu zawiera także procyjanidy, które wspierają regulację ciśnienia krwi. Z tego powodu jest wskazany dla osób z :
- nadciśnieniem,
- wysokim poziomem cholesterolu,
- miażdżycą,
- niewydolnością serca.
Picie soku z głogu wspiera odporność organizmu i pomaga zapobiegać infekcjom. Sok z głogu działa bowiem antybakteryjnie. Jest polecany osobom z zaburzeniami snu, a także narażonym na stres. Jego regularne picie pomaga zmniejszyć napięcie psychiczne. Wspiera także piękną skórę i zapobiega wypadaniu włosów.
Sok z głogu pomaga uregulować wahania poziomu cukru we krwi, dlatego jest wskazany dla osób z cukrzycą.
>> Suplementy na sen, stres i poprawę nastroju
Przeciwwskazania do picia soku z głogu
Należy wiedzieć, że sok z głogu może wpływać na działanie niektórych leków – w tym kardiologicznych. Nie jest zalecany osobom z niskim ciśnieniem krwi, gdyż może je dodatkowo obniżać. Nie powinny go pić kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci do 12. roku życia.
Sok z głogu - jak stosować?
Sok z głogu, niezależnie od tego czy przygotowany w domu czy kupiony, powinno się pić dwa razy dziennie, po 2-3 łyżki, na pół godziny przed posiłkiem. Sok z głogu można przechowywać w lodówce do trzech tygodni, należy jednak uważać, aby nie pić go prosto z butelki, gdyż wtedy zepsuje się szybciej.
Jak przygotować sok z głogu?
Owoce głogu należy zbierać jesienią, wcześniej, kiedy kwitnie od maja do czerwca, z jego kwiatów można parzyć zdrowotne napary. Zbiór owoców z głogu przypada na wrzesień i październik. Owoce należy wysuszyć w temperaturze ok. 30 stopni, pod koniec suszenia zwiększając temperaturę do 50 stopni. Przed suszeniem, należy je dokładnie przebrać, umyć i usunąć ogonki. W celu pozbycia się pestek należy zalać owoce ciepłą wodą, ale nie wrzątkiem. Po wystudzeniu owoce należy zmiażdżyć, co ułatwi usunięcie pestek.
Na 1 kilogram owoców głogu potrzebujesz:
- 2 litrów wody,
- 400 gramów cukru,
- 50 ml soku z cytryny.
Do garnka najpierw należy wlać wodę i dodać cukier, mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Potem dodaje się owoce i gotuje przez 15 minut. Sok należy wystudzić i przecedzić przez gazę. Potem można go zapasteryzować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.
>> Preparaty wzmacniające odporność
Napar z owoców głogu
Z suszonych owoców głogu można na bieżąco przygotowywać napar. Wystarczy zalać 2 łyżeczki owoców wrzątkiem i parzyć przez 20 minut.
Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

- proste pomysły na wartościowe śniadanie
- szybkie przepisy na zdrowy obiad
- inspiracje przekąsek na podwieczorek
- wybór lekkich przepisów na kolację





