• 19 000 produktów
  • Darmowa dostawa
  • Wysyłka w 24 godziny
  • 2600 punktów odbioru
 
 

Ma korzystny wpływ na serce i nie tylko! Kiedy zbierać głóg i jak zrobić z niego sok?

Sok z głogu zawiera witaminę C, witaminy z grupy B oraz minerały: magnez, potas, wapń, sód i fosfor. Jego picie chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, wspiera pracę układu krążenia, reguluje ciśnienie krwi, a także wspiera regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Jak zrobić sok z głogu? Kiedy zbierać owoce?

kiedy zbierać głóg na sok

Co zawiera i na co wpływa sok z głogu?

Sok z głogu to nie tylko źródło witamin i minerałów. Jest również bogaty we flawonoidy będące silnymi antyoksydantami i chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników i stresem oksydacyjnym. Flawonoidy wykazują także działanie rozkurczowe, co działa korzystnie na problemy żołądkowe (np. niestrawność) oraz przynosi ulgę kobietom w czasie menstruacji.  

>> Witaminy i minerały

Sok z głogu zawiera także procyjanidy, które wspierają regulację ciśnienia krwi. Z tego powodu jest wskazany dla osób z :

  •     nadciśnieniem,  
  •     wysokim poziomem cholesterolu,  
  •     miażdżycą,  
  •     niewydolnością serca.  

Picie soku z głogu wspiera odporność organizmu i pomaga zapobiegać infekcjom. Sok z głogu działa bowiem antybakteryjnie. Jest polecany osobom z zaburzeniami snu, a także narażonym na stres. Jego regularne picie pomaga zmniejszyć napięcie psychiczne. Wspiera także piękną skórę i zapobiega wypadaniu włosów.  

Sok z głogu pomaga uregulować wahania poziomu cukru we krwi, dlatego jest wskazany dla osób z cukrzycą.

>> Suplementy na sen, stres i poprawę nastroju

Przeciwwskazania do picia soku z głogu

Należy wiedzieć, że sok z głogu może wpływać na działanie niektórych leków – w tym kardiologicznych. Nie jest zalecany osobom z niskim ciśnieniem krwi, gdyż może je dodatkowo obniżać. Nie powinny go pić kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci do 12. roku życia.  

Sok z głogu - jak stosować?

Sok z głogu, niezależnie od tego czy przygotowany w domu czy kupiony, powinno się pić dwa razy dziennie, po 2-3 łyżki, na pół godziny przed posiłkiem. Sok z głogu można przechowywać w lodówce do trzech tygodni, należy jednak uważać, aby nie pić go prosto z butelki, gdyż wtedy zepsuje się szybciej.

Jak przygotować sok z głogu?

Owoce głogu należy zbierać jesienią, wcześniej, kiedy kwitnie od maja do czerwca, z jego kwiatów można parzyć zdrowotne napary. Zbiór owoców z głogu przypada na wrzesień i październik. Owoce należy wysuszyć w temperaturze ok. 30 stopni, pod koniec suszenia zwiększając temperaturę do 50 stopni.  Przed suszeniem, należy je dokładnie przebrać, umyć i usunąć ogonki. W celu pozbycia się pestek należy zalać owoce ciepłą wodą, ale nie wrzątkiem. Po wystudzeniu owoce należy zmiażdżyć, co ułatwi usunięcie pestek.  

Na 1 kilogram owoców głogu potrzebujesz:

  • 2 litrów wody,
  • 400 gramów cukru,
  • 50 ml soku z cytryny.  

Do garnka najpierw należy wlać wodę i dodać cukier, mieszać do uzyskania jednorodnej konsystencji. Potem dodaje się owoce i gotuje przez 15 minut. Sok należy wystudzić i przecedzić przez gazę. Potem można go zapasteryzować i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

>> Preparaty wzmacniające odporność

Napar z owoców głogu

Z suszonych owoców głogu można na bieżąco przygotowywać napar. Wystarczy zalać 2 łyżeczki owoców wrzątkiem i parzyć przez 20 minut.

Pobierz nasz pyszny i zdrowy jadłospis!

Miejsce na okładkę
  • proste pomysły na wartościowe śniadanie
  • szybkie przepisy na zdrowy obiad
  • inspiracje przekąsek na podwieczorek
  • wybór lekkich przepisów na kolację
Aby pobrać darmowy materiał, zaznacz checkbox.
Poznaj naszego eksperta
Redakcja Apteline

Redakcja Apteline

W Apteline.pl nie tylko zarezerwujesz leki, suplementy diety, kosmetyki, testy diagnostyczne i sprzęt medyczny, ale znajdziesz także bogatą wiedzę o zdrowiu i profilaktyce chorób. Edukujemy i zachęcamy do kompleksowego dbania o zdrowie. Pamiętaj jednak, że nasze treści, choć pisane przez ekspertów, nie mogą zastąpić wizyty u lekarza ani być podstawą do podejmowania leczenia na własną rękę.
Jeśli zainteresował Cię nasz artykuł, masz pytania lub sugestie, napisz do nas. O poradę w sprawie leków możesz też zapytać farmaceutę na czacie Apteline.pl.

 

Zobacz także

Wszystko, co musisz wiedzieć przed sezonem grypowym

Autor:

Małgorzata Marszałek

Data publikacji: 19.09.2019

Wysoka gorączka, dreszcze, bóle mięśni i stawów, suchy męczący kaszel – to najczęstsze objawy grypy. W Polsce wirus grypy największe żniwa zbiera w trzech pierwszych miesiącach roku, choć sezon chorobowy zaczyna się już we wrześniu i trwać może do kwietnia. Czym grypa różni się od „zwykłego” przeziębienia, jak się przed nią chronić, dla kogo jest to choroba szczególnie niebezpieczna i jakie mogą być konsekwencje niedoleczonej grypy?

Czytaj więcej

Jest polecana cukrzykom, wspomaga odchudzanie i wzmacnia odporność. Można ją jeść nawet na surowo!

Autor:

Redakcja Apteline

Data aktualizacji: 13.11.2023

Czy na surowo, czy po obróbce termicznej, cukinię warto jeść. Zawiera witaminy i składniki mineralne, które poprawiają funkcjonowanie całego organizmu, w tym układu odpornościowego. Jest niskokaloryczna, ma niski indeks glikemiczny i często jest włączana do diet redukcyjnych.

Czytaj więcej

Ten owoc doskonale wspiera wzrok i odporność, jest dobry dla cukrzyków. To nie koniec jego zalet!

Autor:

Redakcja Apteline

Data publikacji: 21.07.2023

Borówki amerykańskie mają słodki smak i wiele wartości odżywczych. Działają korzystnie na wzrok, poprawiają odporność, a także wykazują właściwości antynowotworowe. Mają niewiele kalorii, jak na swój słodki smak, oraz niski indeks glikemiczny, a więc mogą je jeść osoby z cukrzycą. Jakie są inne zalety borówek?

Czytaj więcej